Alfabe

Yanılmıyorsam tartışmayı Radikal yazarı Haluk Şahin başlattı.

Haberin Devamı

Şahin, halen kullanmakta olduğumuz alfabeye “w, x, q” harflerinin eklenip eklenmemesi gerektiği sorusunu ortaya attı ve bu konuda enteresan yazılar yazdı.

Haluk Şahin, iletişim konusunda Türkiye’nin güvenilir ve yetkin isimlerinden biri. Başlatmaya çalıştığı tartışma da oldukça ilginç. Fakat değerli büyüğüm yanlış bir iş yapıyor. Türkiye’de böyle mevzular tartışılmaz. Bizim yıllardır bildiğimiz ve neredeyse belli bir sıraya soktuğumuz ve gündeme her geldiğinde ortalığı şöyle hafiften karıştıran sonra saman alevi gibi sönüp giden demirbaş tartışma konularımız var.

“Belirli Günler ve Haftalar” tarzında dönüp dönüp karşımıza çıkan bu tartışma konularının dışında pek bir şeye itibar etmiyoruz. Zaten Haluk Şahin’in ortaya attığı bu tartışma konusunu belli bir kitlenin dışında kimse görmedi, görmek istemedi.

* * *

Hurriyetim.com.tr elemanları duruma uyanmışlar ve anket yapmaya karar vermişler. Anket hala bu sayfada sürmekte. Ben yazıyı yazarken ankete katılanların yüzde 65’i “Hayır, bu harfler eklenmemeli”, yüzde 27’si “Evet bu harfler alfabeye eklenmeli” derken, geri kalan yüzde 6’lık kesim ise “Bana ne kardeşim, ilgilenmiyorum” cevabını veriyordu.

Önce açıkça fikrimi ifade edeyim. İnternet gibi görece olarak ortak bir dilin oluştuğu dönemde, özellikle “w” ile ilgili bir çözüm arayışına girmek mantıklı. Bu harf, reklamlarda, internet sitelerinin tanıtımlarında vs. “dabılyu” şeklinde, İngilizce olarak okunuyor. Fakat “dubluve” diye okuyanlar da var. Yanılmıyorsam önerilerden biri “ikili ve”. Haluk Şahin @ işareti için de “çengelli a” öneriyor.

Şimdi bir deneme yapalım: “ikili ve, ikili ve, ikili ve, nokta, hurriyetim, nokta, com, nokta tr”

Haberin Devamı

Bir deneme daha: “katkaya, çengelli a, hurriyetim, nokta, com, tr”

Bana biraz sevimsiz geldi açıkçası.

 

* * *

Fakat ortada üzerinde konuşmaya değer bir tartışma konusu var. Haluk Şahin’in başlattığı bu tartışmada netice elde edilebilmesi için, başta dil bilimciler ve medya olmak üzere (Hoş, bu iki kitlenin karıştığı bir olayın çözüldüğünü daha görebilmiş değilim ama iyi niyet öyle kolay ölen bir şey değil) herkese görev düşüyor.

Ben “Bırakın ne hali varsa görsün”cülerdenim. Dil kendi yolunu, doğru veya yanlış buluyor zaten. “Sosyetix”, “ixir”, “haywan” gibi örnekler herhalde sizlere de yabancı gelmiyordur.

Haberin Devamı

Wallahi, bu harflerin de kullanıldığı qelimeler sözlüqlere girermi girmez mi, bu haxızlık olur mu olmaz mı bilemem. Yine de tartışılsın işte... Beyinlere biraz oksijen gitmiş olur...

Yazarın Tüm Yazıları