"Alex varsa sistem değişmez"

Güncelleme Tarihi:

Alex varsa sistem değişmez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2011 15:56

Şampiyon Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Lig TV'de yayınlanan Futbol Gündemi adlı programa konuk oldu.

Haberin Devamı

AZ VE ÖZ TRANSFER OLACAK

Teknik direktör Kocaman'ın yaptığı açıklamalar ve öne çıkan başlıklar şöyle;

"5 SANİYEDE KARAR VERDİM"

Aziz Yıldırım Ankaraspor'dan ayrılmak üzereyken beni aradı. 5 saniye konuştuktan sonra görüşelim dedim. Fenerbahçe'ye dönmem lazımdı. O sportif direktörlüğü kabul etti.

EN BÜYÜK ARTIM GÜVENİLİR OLMAM"

"Geçen sene sonuç olarak başarısızdık. Geçen son maçta şampiyonluk gidince derin bir yara oluştu. Daum'la devam etmeme fikri bütün camiada konuşuluyordu tahmin ediyorum. Sayın Başkan ve Ali Yıldırım benin ismimi öne attı. Benim bu piyasadaki en büyük artım güvenilir olmamdı. Teknik direktör olmam yanlış bir tercihti, Ancak zorunluluktu".

"PEK ÇOK ŞEYİ GÖZARDI ETTİK"

"Artık bir yolun içine girmiştim. Ve pek çok şeyi gözardı ederek bu göreve geldik. Bu şekilde göreve geldikten sonra bir algı var. Büyük takımları yerli çalıştırıcılar yönetmezler. Mustafa Denizli ve Fatih Terim dışında böyle bir algı yerleşti. Tabiri caizse bir ayağımız topal da başladık. Bütün kamuoyunu ikna edebilmek, medyayı camiayı ikna edebilmek. Kendimizi anlatmamız lazımdı."

Haberin Devamı

"BERBAT BİR DURUMDU"

"Hemen hemen bütün transferleri ben yaptım. Yönetimin tavrı benim önerimle oldu. Zaten her zaman kararlar ortak verilmeli. Hata yapmamak için bu önemli. Yönetimde ciddi bir kaynak verdi. Aslında sarsıntılı bir sezon başlangıcı oldu. Genel olarak fiziken ve ruhen dağılmış bir futbolcu grubu. Ben en son gün ilan edildim. Parça parça futbolcu grubu. Young Boys'a elendik arkasından PAOK'a elendik. Berbat bir durum bu. Özellikle bizim ülkemizde. Lig başladı, müthiş kötü oyun. Lig ilerledikçe takımda problemler yumağı var. Her şeyin üstüne bir kupada Buca mağlubiyeti. Hakikaten berbat bir durum."

"Ama o günlerden buraya gelince rahatladık. Mucize dememek lazım. Fenerbahçe'nin olduğu yerde mucize demek olmaz. Antalya kampında Trabzonspor ve Antalyaspor maçlarına odaklandık. O günlerden buralara geldik."

"TEK DEĞİŞEN ŞEY..."

"Trabzonspor puan kaybını beklemiyorduk. Bu beraberlik motivasyonumuzu artırdı. Antrenman tekniğimiz ve istediklerimiz değişmedi. Değişen tek şey Fenerbahçe ailesi olarak herkes o maçtan (Yeni Malatyaspor) sonra düşündü ve yapma konusunda irade göstermeye başladı. En önemli değişim oyuncu grubumuzun söylenenleri yapma konusunda irade göstermesidir. Yoksa antrenmanlar ve benzeri şeyler bu işin ayrıntısı... En büyük transfer oyuncuların performansını artırmak oldu."

Haberin Devamı

"DİP NOKTASI MALATYA MAÇI"

"Yakın tarihteki en dip yerlerden bir tanesinde taraftarımız bizi karşıladı. (Antalya kampına giriş, Yeni Malatyaspor maçında sonra) Olağanüstü bir şeydi. Aslında bizim ülkemiz için duyguları anormal yaşıyoruz. Tepki beklerken destek aldık. O gün ben dahil herkesi hayata devam ettiren, Antalya Fenerbahçeliler Derneği oldu."

"SADECE SORUMLULUK ALMASINI İSTEDİM"

"Sezon başındaki transferlerde en çok vurguladığım şey daha hızlı oynamamız gerektiğini söylüyordum. Bugünün futbolunda oyuncuların koşu mesafesi artırdı. Eğer bir fark yaratmak istiyorsanız hızlı düşünmelisiniz. İkincisi de maçı sonuna kadar bırakmayan oyuncu grubu yaratmak istediğimizi aldım. Alex normal şartlarda hızlı düşünen bir oyuncu. Bunu her şartta söyledim. Ancak saha içindeki mücadelesi ve mesafesi yüksek değil. Ancak bunu hızlı düşünüyor, iyi top kontrolü var ve topu iyi kullanıyor. Lig başlarında Avrupa'da daha organize takımlarla oynadık. Ön tarafımız iki hızlı kanat ve Alex. Arkada Cristian ve Emre yetmiyordu. Ön tarafımız şeffaftı. Alex'ten sorumluluk almasını istedim. Onu savunma yapacağını ben de bliyordum. Alex'ten istediğim daha fazla topla buluşması, daha fazla temas etmek istemesini çok istiyordum. Daha sonra arka tarafa gelmeye başladı. "

Haberin Devamı

"ALEX VARSA SİSTEM DEĞİŞMEZ"

Bursaspor maçı bizim için dönüm noktasıdır. Bursaspor maçı Alex'in Türkiye'ye geri dönüş maçıdır. Topuz da değinmek lazım. Mehmet Topuz Kayseri'de yıldız oyuncuyken, burada sistem içinde bir yıldız oldu. Cristian, Emre, Selçuk'un performansı artmasıyla Alex'in topla buluşması artırdı. Alex dünyada tekniği en iyi 10 oyuncudan biridir. Takımınızda Alex varsa düzen değişikliği yapmak kolay değil. (Çift santrofor sorusu hakkında)."

"MAHCUP OLMADIĞIM İÇİN MUTLUYUM"

"Türk futbolunun içinde geniş bir yer tutuyorsam, Fenerbahçe sayesindedir. Teknik direktör olunca güvenenleri mahcup etmeme duygusu öne çıktı. Bana karşı duyulan büyük bir güven vardı. Bugün benim için çok önemli bir gün. Mahcup olmama kaygısı aldığımız başarıyla benim üzerinden büyük bir yük gitti. Fenerbahçe taraftarına karşı mahcup olmadığım için mutluyum."

Haberin Devamı

"ORTA SAHA VE FORVET TRANSFERİ DÜŞÜNÜYORUZ"

"Orta sahanın merkezine bir oyuncu ve bir de forvete takviye düşünüyoruz. Bununla beraber kadronun altını doldurmak gerekiyor. Ama ana hedef 2-3 transfer gibi gözüküyor. Ama ayrılma ihtimali olan oyuncularımız var. Yabancı transferi yapmak için yabancı yollamalıyız. Kafamızda düşündüğümüz birkaç isim var. İki-üç gün bu başarıyı yaşayacağız, tadını çıkaracağız. Daha sonra yoğunlaşacağız ama çok fazla kadroyu bozmayacağız."

"DİREKT KATILMAK ÇOK ÖNEMLİYDİ"

"Şampiyonlar Ligi'ne direk katılmak çok önemliydi. Elemelerden geçmek artık çok zor. Ülkemizde bir şey elde edildiği andan itibaren şu anki pozisyonu bırakıp daha uzakta hedefe odaklanıyoruz. Bizim arayı doldurmamız lazım. Şampiyon olduk ve hemen Şampiyonlar Ligi'nde başarı hedefliyoruz. Bizi onlarla aramızda fark var. Fizik, kollektif ve güç olarak. Bizim Şampiyonlar Ligi oyuncu profilimizi artırıp daha sonra başarıyı düşünmeliyiz. Bunu ben bir futbol adamı olarak düşünüyorum. Bu sene hedef olarak kendi evimizdekini sağlamlaştırıp, daha sonra dışarıya bakacağız. Şampiyonlar Ligi'nde uygun oyuncu profilini sağlamlaştırmak lazım."

Haberin Devamı

"GELECEK SEZON FARKLI OLACAK"

"Lig olarak bundan daha sonra bir lig olacağını tahmin etmiyorum. 11 hafta kala puan puanaydı. Son 22 maçımızın 20sini kazanıp 1 mağlubiyet 1 beraberlik almışız. Ona rağmen ikili averajda şampiyon olduk. Bundan daha zor bir lig olacak. Gelecek sezon Beşiktaş ve Galatasaray yarışın içinde olacak ama aradan sıyrılmak daha kolay olacak. Yalnız bunu Fenerbahçe için söylemiyorum, yarışın içinde olan takımlar için de söylüyorum. Gelecek sezon çarpışmalar daha şiddetli olacak. Bu kadar uzun soluklu bir lig bir daha olmaz. 22 maçın 20'sini kazanıp hala ikili averajla şampiyon oluyorak, onur ve gurur duymalıyız."

"DÜNYANIN EN BÜYÜK KULÜBÜ"

"Takımımızda 5 tane milli takım kaptanı var. Ben dünyanın en büyük kulübünün Fenerbahçe olduğunu düşünüyorum. Branşlarıyla beraber mali organizasyonlarıyla dünyanın en büyük kulübü... Kulüp şu an takımın önünde biz de takımı dünyanın en iyi takımları arasında sokmalıyız. Kulübün büyümesiyle takımın büyümesi aynı orantıda gelişmedi. Gökhan Gönül'ün ben Fenerbahçe'de mutlu olduğunu düşünüyorum. Bence takımın önemli parçalarından biri olmalı"

"3. GOLÜ ATINCA BİTTİ DEDİM"

"Sivasspor maçı benim açımdan sıkıntılı geçti. Gerginliğim ve stresim hareketlerimin önüne geçti. Bunu da zaten itiraf ettim. Sivasspor maçının ilk yarısı Rus ruleti gibiydi. Sivas şehri bizim şampiyon olmamızı istiyordu. Maça da golle başladık. Erken gol gelince eyvah dedim. Çünkü kolaylaştığını düşünürsen bütünlüğü kaybedersin. İkinci golü yeseydik toparlamak bizi zorlardı. Üçüncü golü de atınca ben bu işim bitti dedim"

"ŞAMPİYON OLAMASAYDIK..."

"Şampiyon olamasaydık, Fenerbahçe bunu kaldırırdı. Ancak sonuçta bunu yöneten insanlar gelecekte bu tip maçlarda stres daha da artardı. Kaybetseydik kendi açımdan yönetim ne karar verirdi? bilmiyorum. Ancak benim kararımı görürdünüz. Oyuncularla ilişkim tamamen samimiyete dayalı. Dışarıdan beni herkes soğuk insan olarak bilirler. Ancak tanıyınca hepsi yanıma gelir. Benim en önem verdiğim şey samimiyet. Şampiyon olunca benim de kendimi kaybettiğim zaman oldu. Kupayı kaldırması gereken her zaman futbolculardır. Futbol dünyasının aktörleri futbolculardır"

"ÖVGÜNÜN DE ÖTESİNDE"

"Trabzonspor'un performansı övgünün ötesinde. Bütünüyle baktığınız zaman bu yarışın içinde kalabilmek çok zordu. Benim de tahmin ettiğimin dışında performans sergilediler. Trabzonspor'un ortaya koyduğu sportif mücadele her türlü övgünün üzerinde. Bunu dışında bir şey söylemek doğru olmaz. Sezonun ilk yarısına damga vuran şey. Kendi sahamızda çok başarılı maçlar oynadık. Ancak tribünden bir sezon öncesinin güven eksikliğinin negatifliği geliyordu. Trabzonspor maçında bunu geri çevirdik. O maçtan sonra tribün bizi itmeye başladı. Galatasaray tamamıyla bize konsantre olmuştu. Galatasaray oyun organizasyonu açısında en iyi takımlardan biriydi. Arena'dan kazanmamız bizi daha da güçlü hale getirdi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!