2017 ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES puan hesaplama nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

2017 ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak ALES puan hesaplama nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2017 09:55

ALES sonuçları ne zaman açıklanacak konusu akademik kariyer yapmak isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. ÖSYM tarafından 19 Kasım tarihinde gerçekleştirilen ALES sınavının ardından sonuçlar için geri sayım başladı. Peki, ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler

Haberin Devamı

ALES sonuçları için geri sayım başladı. ÖSYM'nin takviminde yer alan bilgilere göre kısa zaman içerisinde açıklanması beklenen ALES sonuçları için tarih detayını sorgulayan vatandaşlar, internet üzerinden detaylı bilgi edinmek istiyor. Peki, ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

19 Kasım tarihinde Türkiye genelinde gerçekleştirilen ALES sınavının sonuçları, ÖSYM'nin sonuç açıklama takviminde yer alan bilgilere göre 21 Aralık Perşembe günü öğrencilerin erişimine açılacak. Bu tarih takvimde yer alan resmi bilgi olduğu gibi, ÖSYM'nin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir.

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Haberin Devamı

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi
ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

2017 ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak ALES puan hesaplama nasıl yapılır

Haberin Devamı

ALES KAÇ YIL GEÇERLİ OLACAK?

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerli olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı'nın (ALES) sonuçları, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak.

Ayrıca, yönetmeliğe eklenen geçici madde ile daha önce yapılan ALES sonuçları da açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli sayılacak.

BAKMADAN GEÇME!