ALES sonuçları ne zaman açıklanır? İşte beklenen tarih!

Güncelleme Tarihi:

ALES sonuçları ne zaman açıklanır İşte beklenen tarih
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2016 10:42

ALES sonuçları ne zaman açıklanacak konusu, akademik kariyerlerine devam etmek isteyen bireyler tarafından önem arz ediyor. Birçok kişinin yüksek lisans yapmak için başvuruda bulunup katılım gösterdiği ALES için sonuçlar merakla bekleniyor. Yüksek lisans mülakatındaki önemi yüzde 50 civarı olan ALES'te sonuçlar için ÖSYM'den yapılacak açıklamanın ardından, Üniversitelere müracaatlar da başlamış olacak

Haberin Devamı

ALES sonuçları açıklamasını merakla bekleyen bireyler, ÖSYM tarafından yapılacak duyuruya kilitlendi. Akademik kariyer yapmak isteyen bireylerin üniversitelerdeki kariyerlerine devam etmek için alacakları puan aracılığıyla yüksek lisans sınavına girecekleri ALES, sonuçları ile son günlerin gündeminden düşmüyor. Peki kariyerine akademik yönde devam etmek isteyen kişilerin merakla araştırdığı ALES sonuçları ne zaman açıklanacak?

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ALES sınavı, ilkbahar döneminde 8 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilmişti. Sınav sonuçları ise sınavdan 17 gün sonra, 25 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşmişti. Bu yıl yapılan sınavda geçtiğimiz yılın açıklanma tarihi baz alınırsa, sonuçların 4-5 Ocak tarihlerinde duyurulucağı öngörülebilir.

Haberin Devamı

YÜKSEK LİSANS'TA ALES'İN ÖNEMİ BÜYÜK

Tezli ve Tezsiz yüksek lisans başvurusu yapmak isteyen adayların puan sahibi olma zorunluluğu bulunan ALES, son zamanlarda akademik kariyer yapmak isteyen kişileri yakından ilgilendiriyor. Üniversiteye yapılan yüksek lisans başvurusunun akabinde, ALES puan bilgilerinin talep edildiği adaylar, sıralama kriterlerine almış oldukları bu puan ile girebilmektedir. Bu kriterin dışında, diploma notu, mülakat sonuçları ve bazı dönemlerde bilim sınavı sonuçlarına bakan yüksek lisans jürisi, çoğunlukla ALES puanına önem vermektedir.

Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre yüksek lisansta en az yüzde 50'lik bir paya sahip olan ALES puanı, YÖK tarafından yönetmelik çerçevesine alınmıştır. İşte YÖK'ün yönetmeliğinde yer alan o detay;

“ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir.”

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılmaktadır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girmelerine gerek yoktur. Çünkü sonucu sadece Türkiye’de kabul edilen bir sınavdır.

Haberin Devamı

Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken ALES sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.

ALES NEDİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav
sistemidir.

Haberin Devamı

Sınav kaç yıl geçerlidir?

ALES sınavı sonuçlar açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl geçerlidir.

Sınava gireceğim. Puanım nasıl hesaplanıyor?

ALES sınavında 4 test var, en az 3 test çözmeniz gerekir hangi puan türünüzün hesaplanmasını istiyorsanız bu
puan hesabına göre yapmanız gereken testler, ilgili kılavuzda yer almaktadır.

ÖYP NASIL HESAPLANIR?

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına araştırma görevlisi olarak atanmak üzere veya alan sınavına girebilmek için ya da program gereğince bir ÖYP Üniversitesinde lisansüstü eğitim-öğretim görmek amacıyla başvuran her bir ÖYP araştırma görevlisi için bir ÖYP puanı hesaplanır.

ÖYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının % 35’i, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanın % 50’si ve varsa yabancı dil sınavı puanın % 15’i dikkate alınır. Bu puan en son girilen ALES ve yabancı dil sınav sonuçlarına göre güncellenebilir. Adayların mezun oldukları alanlardaki başvurularında söz konusu puanlar arasında 10 puana kadar yüzdelik oranlarını artırmaya veya eksiltmeye ve ÖYP puanını % 10’a kadar artırmaya YÖK Yürütme Kurulu yetkilidir.

Haberin Devamı

Alan Sınav Puanı ile ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvuracak adayların ÖYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının % 20’si, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanının % 25’i, Alan Sınav Puanının % 40’ı ve varsa Yabancı Dil Sınavı Puanının % 15’i dikkate alınır.
ÖYP ile araştırma görevlisi alımları yakın dönemde beklenmemektedir. YÖK’ün yeni bir sistem üzerinde çalıştığı ve yakında ilan edeceği bilgisi basında yer almıştır.

 

BAKMADAN GEÇME!