ALES soru ve cevapları açıklandı! Sonuçlar ne zaman yayınlanacak?

Güncelleme Tarihi:

ALES soru ve cevapları açıklandı Sonuçlar ne zaman yayınlanacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2016 08:22

ALES soruları ve cevapları ÖSYM İnternet sitesi üzerinden yayımlandı. Akademik personel olabilmek isteyen adayların girdiği ALES sınav soruları ÖSYM tarafından erişime açıldı. Soruların yalnızca yüzde 10'unu kullanıma açan ÖSYM, sonuçlar için açıklamada bulunmadı. Peki ALES sonuçları ne zaman yayımlanacak? İşte merak edilen soruyla alakalı detaylı bilgiler..

Haberin Devamı

ALES sınav sorularının ne zaman açıklanacağını merak eden adaylar için açıklama geldi. ALES sınavının ardından adayların gözü sınav sorularının ne zaman açıklanacağına çevrilmişti. ÖSYM, ALES sınav sorularıyla ilgili cevaplar İnternet sitesi üzerinden erişime açıldı. Peki adayların merakla beklediği ALES sınav sonuçları ne zaman yayımlanacak? İşt

SORULAR YAYIMLANDI

ALES soruları ÖSYM tarafından 19 Aralık Pazartesi günü saat 17.10 itibariyle erişime açıldı. İşte merak edilen o sorular ve ÖSYM'nin yaptığı duyuru;

2016-ALES (Sonbahar Dönemi): Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarının Yayımlanması

18 Aralık 2016 tarihinde saat 09:30'da uygulanan 2016-ALES (Sonbahar Dönemi) Sınavının Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarına, 19 Aralık 2016 tarihinde saat 17:10'dan itibaren aşağıdaki bağlantıdan erişilebilecektir.

Haberin Devamı

2016-ALES (Sonbahar Dönemi) Soruları, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM'ye aittir. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.

Adaylara saygıyla duyurulur.

ALES SORULARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ALES sınavı, ilkbahar döneminde 8 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilmişti. Sınav sonuçları ise sınavdan 17 gün sonra, 25 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşmişti. Bu yıl yapılan sınavda geçtiğimiz yılın açıklanma tarihi baz alınırsa, sonuçların 4-5 Aralık tarihlerinde duyurulucağı öngörülebilir.

ALES NEDİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim  Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca,  yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim  planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü  eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav
sistemidir.

Sınav kaç yıl geçerlidir?

ALES sınavı sonuçlar açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl geçerlidir.

Haberin Devamı

Sınava gireceğim. Puanım nasıl hesaplanıyor?

ALES sınavında 4 test var, en az 3 test çözmeniz gerekir hangi puan türünüzün hesaplanmasını istiyorsanız bu
puan hesabına göre yapmanız gereken testler, ilgili kılavuzda yer almaktadır.

SINAV YORUMLARI

Mevlüde Türkan ‏@MevldeTrkan
Ales sınavının zorluğunun açıklaması hiçbirimiz geçemeyelim diye miydi?

Ümit Köse ‏@umitkose333
ÖSYM Hiçbir şey ile acı arasında kalıp acıyı seçen adamla, bize neyi ima etti acaba  #ales

Satürn. ‏@Sadeecik 
Ales sınavında alfabe kodladigima inanamıyorum.

Nisa Kaynar ‏@nisakaynar 
Ales mi mali musavirlik sinavi mi belli degil kar zarar yapmaktan canim cikti

Emre Y. ‏@yukcell_ 
Değil 180 dk, 270 dk yapsalar yine yetiştiremeyecez şu Ales'i.

Haberin Devamı

handan yılmaz ‏@hndnylmz28 
Bir sınav düşün 3 saat, bu kadar soruya ne gerek var...Şükür ALES de bitti, kazasız belasız...

Buse Tunç ‏@BuseTuncc 
Sevgili ÖSYM ALES öncesi harfleri, rakamları, sembolleri öğrenmiş miyiz diye kontrol etti.

okurgezer ‏@uyg_r 
ösym Ales'te melankolik takılmaya başlamış "hiçbir şey ile acı arasında bir tercih yapmak zorunda kalsam acıyı seçerdim" nedir ya

ÖYP NASIL HESAPLANIR?

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına araştırma görevlisi olarak atanmak üzere veya alan sınavına girebilmek için ya da program gereğince bir ÖYP Üniversitesinde lisansüstü eğitim-öğretim görmek amacıyla başvuran her bir ÖYP araştırma görevlisi için bir ÖYP puanı hesaplanır.

Haberin Devamı

ÖYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının % 35’i, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanın % 50’si ve varsa yabancı dil sınavı puanın % 15’i dikkate alınır. Bu puan en son girilen ALES ve yabancı dil sınav sonuçlarına göre güncellenebilir. Adayların mezun oldukları alanlardaki başvurularında söz konusu puanlar arasında 10 puana kadar yüzdelik oranlarını artırmaya veya eksiltmeye ve ÖYP puanını % 10’a kadar artırmaya YÖK Yürütme Kurulu yetkilidir.

Alan Sınav Puanı ile ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvuracak adayların ÖYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının % 20’si, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanının % 25’i, Alan Sınav Puanının % 40’ı ve varsa Yabancı Dil Sınavı Puanının % 15’i dikkate alınır.
ÖYP ile araştırma görevlisi alımları yakın dönemde beklenmemektedir. YÖK’ün yeni bir sistem üzerinde çalıştığı ve yakında ilan edeceği bilgisi basında yer almıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!