Aldatmak

Nihayet Paul Coelho'nun son kitabı 'Aldatmak'ı okudum. Harika bir yazar, her kitabı farklı bir pencere açıyor dünyama…

Haberin Devamı

Kitapta, çocukları ve çok güzel bir evliliği olan, kariyer ve sorumluluk sahibi bir kadının kocasını aldatması işlenmiş. Üstelik kocasını seven ve kocası tarafından sevilen bir kadın... Yani aldatması için bir nedeni yok gibi.

Coelho, kitabında işte bu göremediğimiz ve anlayamadığımız nedenleri anlatıyor. Daha doğrusu yaşatıyor.

Sizlerle kitaptan seçtiğim alıntıları paylaşmak istiyorum;

“… Geriye dönüp baktığında bir zamanlar kendinin de şimdi seni suçlayan insanlar gibi düşündüğünü görürsün. Vaktinde sen de eşini aldattığını bildiğin kişilere lanet okumuş, başka ülkede yaşasaydı taşlanırlardı diye düşünmüştün. Ta ki bir gün kendi başına gelene dek. O zaman tutumunu aklamak için milyon tane bahane bulursun, kısacık bir süre için de olsa mutlu olmayı hak ettiğini söylersin, ejderhaları öldüren şövalyelere sadece masallarda rastlandığını… Gerçek ejderhalar ölümsüz olsalar da, hayatında en azından bir kereliğine yetişkinler için bir peri masalında yaşamaya hakkın, hatta mecburiyetin olduğunu söylersin.”

Haberin Devamı

“... Yasak bir ilişkiye başlayacağın zaman yalan söylemeye, insanları kandırmaya başlarsın çünkü artık koşullar farklıdır. Her şeyi bırakıp hayallerinin peşinden koşmak istemeyen kimse var mıdır? Hayaller hep risk içerir, bedelleri vardır. Bu bedeller kimi ülkelerde taşlanmaya mahkûm edilerek ödenir, kimilerindeyse toplumdan dışlanarak veya dikkate alınmayarak. Ama illa bir bedel ödenir.”

“… Doğru insanı sevmeyi öğrenmek mümkün müdür? Elbette mümkündür. Esas mesele, yoldan geçerken kapıyı açık görüp izinsiz içeri giren yanlış insanı unutabilmektir. “

“… Onu, başkasının bahçesinden çiçek koparır gibi evinden koparmayı ve kendi arazine dikmeyi istersin, böyle davranılan çiçeklerin fazla dayanmadığını bile bile.”

Haberin Devamı

“… Her insanın içinde iyilik ve kötülük bir arada vardır. Kötü tarafımız serbest bırakıldığında bütün iyi yönlerimizi gölgede bırakır. Bu durum herkes için geçerlidir. Tiranlar dahi bundan nasibini alır. Genelde başlangıçta iyi niyetlerle yola çıksalar da zamanla kendilerince iyi olarak gördükleri şeyleri uygulamak için insan doğasının en fena tarafı olan korku ve dehşeti bir araç olarak kullanmaya başlarlar.

Paulo Coelho kitabında ‘Aldatmak’ın nedenlerini sorguluyor ama cevabı olmayan sorular var kafamda;

-Eşini seven bir insanla, eşini sevmeyen bir insanın aldatma sonrası duyduğu suçluluk duygusu farklı mıdır?

-Nedenler (!) aldatmayı masumlaştırır mı?

Haberin Devamı

Kimsenin kimseyi aldatmayacağı bir yıl temennisiyle...

Yazarın Tüm Yazıları