Albaydan aynen iade

Güncelleme Tarihi:

Albaydan aynen iade
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Silahlı Kuvvetler, Çiller'in ‘‘RP'yi kapatmak suçtur’’ tezini işlediği ‘‘sivil muhtıra’’sını aynen iade etti. Kıdemli Albay Hüsnü Dağ'ın üstyazısıyla ‘tasnif dışı’ belirlemesiyle iade edilen bildiri için ‘‘Gönderilen faks metni, komuta katına sunulmadan ilişikte iade edilmiştir’’ denildi.

Anayasa Mahkemesi'ni eleştirirken, ‘‘Hiç kimse kaynağını Anayasa'dan almayan bir yetkiyi kullanamaz’’ diyerek üstü örtülü olarak TSK'yı da hedef alan DYP Lideri Tansu Çiller'in ‘sivil muhtırası’, Genelkurmay'dan ilginç bir karşılık gördü. Genelkurmay, DYP bildirisini albay düzeyinde imzalanan bir üstyazıyla DYP Genel Başkanı Çiller'e iade etti.

DYP bildirisini DYP'ye geri gönderme işlemini Kıdemli Topçu Kurmay Albay Hüsnü Dağ gerçekleştirdi. İade yazısında, Türk Ordusu'nun ciddi bir kurum olduğu vurgulanarak, bildirinin komuta kademesine sunulmadığı belirtildi.

Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Albay Hüsnü Dağ imzası ile Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı'na gönderilen yazıda aynen şöyle denildi:

‘‘Türk Silahlı Kuvvetleri ciddi bir kurumdur. İlgisi ve yetkisi olmayan konulara ayıracak vakti olmadığı cihetle, gönderilen faks metni komuta katına sunulmadan ilişikte iade edilmiştir. Rica ederim.’’

Çiller, bildiriyi Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na da göndermişti. Genelkurmay'ın iade ettiği bildiride özetle şu ifadelere yer veriliyordu:

ÇİLLER ‘‘MUHTIRASI’’

Hiç kimse kaynağını Anayasa'dan almayan bir yetkiyi kullanamaz. Laiklik devlet için anayasal bir prensip, fertler içinse hukuk devleti temelinde istedikleri gibi yaşama hürriyetidir. Toplumda dindarların, çeşitli inanç gruplarının ve inançsızların varlığı laik devleti ilgilendirmez. Devletin görevi bu gruplar arasında taraf olmak değil, herkes için din ve vicdan hürriyetini korumaktır. Bir partinin kapatılmasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nde görülen dava üzerinde yapılan spekülasyonlar, Türk halkının demokratik, hukuk devletine olan inancını ve güvenini sarsacak iddiaları içermektedir.

Kim kimdir...

Albay Hüsnü Dağ

DYP Lideri Tansu Çiller'e parti bildirisini iade eden Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Kurmay Albay Hüsnü Dağ, 1996 Eylül ayından bu yana bu görevi yürütüyor. Hüsnü Dağ, 1950 Bingöl doğumlu. Kuleli Askeri Lisesi'ni 1967 yılında bitiren Dağ, 1969 yılında da Kara Harp Okulu'ndan mezun oldu. Topçu sınıfına ayrılan Dağ, 1982 yılında Harp Akademisi'ni bitirerek kurmay oldu. Albay Dağ, ayrıca 1979 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitirdi, 1987 yılında da aynı fakülteden özel hukuk alanında master derecesi aldı. Hüsnü Dağ, 1984-85 yıllarında ABD'de Kansas Kurmay Koleji'nde okuyarak, buradan da derece aldı. Daha sonra 1988-91 yıllarında da Washington'da askeri ataşe olarak görev yaptı.

Askeri dilde Muaheze

Askeri çevrelerde, Genelkurmay'ın DYP Lideri Tansu Çiler'e tavrı, ‘‘muaheze’’ olarak nitelendi. Askerlikte daha çok, üstün astı eleştirdiği durumlar için kullanılan ‘muaheze’ sözcüğü, Osmanlıca-Türkçe sözlükte aynen şöyle tanımlanıyor:

‘1. Azarlama, paylama, çıkışma ve darılma 2. Tenkid.’

‘‘Tasnif dışı’’ ibaresi konulan Çiller'in ‘‘sivil muhtırası’’, Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Kıdemli Albay Hüsnü Dağ tarafından imzalanan bir üstyazıyla Çiller'e aynen iade edilmiş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!