‘Alaska Ayısı’nın şanssızlığı

Güncelleme Tarihi:

‘Alaska  Ayısı’nın şanssızlığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2016 21:18

Türkiye’de hızla büyüyen ve en çok otomobil satan ilk 10 marka arasına adını yazdıran Skoda’nın 2017’de kalkacağı SUV atağının en önemli adımı olan Kodiaq gelmeden ÖTV ve kur artışından etkilendi. İsmini ‘Alaska Ayısı’ndan alan ve mart ayında Türkiye’de satışa sunulacak Kodiaq’ın başlangıç fiyatı 10 bin TL artarken, satış hedefi ise 3 bin 500 adetten 2 bin 400 adede geriledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de hızla yıldızı parlayan ve otomobil satışlarında adını ilk 10’a yazdıran Çek üretici Skoda’nın SUV atağındaki en önemli adımı olan Kodiaq gelmeden ÖTV ve kur artışından etkilendi. İsmini ‘Alaska Ayı’sından alan Kodiaq, mart ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulacak. Ancak Kodiaq yeni ÖTV düzenlemesi ile yüzde 45’lik ÖTV diliminden çıkarak yüzde 50 ve 60’lık vergi dilimi arasına girdi. Artan kurla birlikte bir çok versiyonu yüzde 60’lık vergi dilimine girecek Kodiaq, böylece daha gelmeden en az 10 bin TL zam görmüş oldu. Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, Kodiaq’ın, 2017 yılı 9 aylık dönemde yaklaşık 2 bin 400 adet Kodiaq satmayı planladıklarını belirterek, “Bu üreticinin yani Skoda merkezin bize ayırdığı tedarik. 9 ay için çok düşük değil. Ancak biz ÖTV düzenlemesi öncesinde üreticimizden daha fazla Kodiaq tedariği talep etmeye planlamış, 3 bin 500 adetleri buluruz demiştik. Ancak gelinen noktada bunu yapamayacağız görünüyor” dedi. Senyücel, ÖTV öncesi Kodiaq ile ilgili hedeflerinin 85-90 bin TL aralığından başlayan fiyatlar olduğunu, kur ve ÖTV artışıyla başlangıç fiyatının 95 bin TL civarında olacağını söyledi.

Haberin Devamı

YÜZDE 4-5 PAZAR PAYI

Senyücel, bu olumsuzluklara rağmen Kodiaq’ın kendileri için yeni bir sayfa açacağını belirterek şunları söyledi: “Skoda’nın ilk büyük SUV modeli olan Kodiaq, markanın bu sınıfta hedeflediği yeni açılımın en önemli halkası. Skoda açısından yepyeni bir dönemi işaret eden Kodiaq’la, Türkiye’de de markaya yeni hayranlar katacağımıza eminiz. Kodiaq tasarımından donanımlarına, motor seçeneklerinden kullanılan teknolojilere ve pratik unsurlara kadar eksiksiz bir ürün. Aracı Türkiye’de farklı güçlerdeki 1.4 litre TSI benzinli ve 2.0 litre TDI dizel motorlarla satışa sunacağız. Kodiaq çok beğenildi ve bayilerimiz çok ön talep aldı. 2017 yılı 9 aylık dönemde yaklaşık 2 bin 400 adet satışla SUV pazarında yüzde 4-5 pazar payı almayı hedefliyoruz.”

30 BİN HEDEFİ ARTIK ZOR

2015 yılında pazarın iki katı büyüyerek Türkiye’de 30 yılın satış rekorunu kıran Skoda, 2016 yılında da yeni rekor kırmaya hazırlanıyor. Senyücel, toplam pazarda 2016 yılını 28 bin 500 adetlik satışla 10’uncu sırada kapatmayı öngördüklerini belirterek, “Son 4 yıllık süreçte Skoda markası olarak 18’inci sıradan 10’uncu sıraya yükselme başarısı gösterdik” diye konuştu. 2017 yılında ise toplam otomotiv pazarının kur ve ÖTV artışıyla birlikte daralacağını kaydeden Senyücel, konuşmasına şöyle devam etti: “2017 yılında Skoda satışları da 2016 yılından bir miktar daha aşağıya olacaktır. Ama Skoda markasındaki azalma toplam otomobil pazarı daralmasından daha az seviyede olacaktır. ÖTV düzenlemesi her marka gibi bizimde 2017 satış öngörülerimizi revize etmemizi zorunlu kıldı. Yoksa biz 2017 yılında 2016 adetlerimizin yüzde 10-15 üzerinde bir satış hedefliyorduk. Türkiye’de 30 bin adedi geçmeyi planlamıştık.”

Haberin Devamı

SKODA’YA YENİ MÜŞTERİ ÇEKECEK

SKODA’nın SUV atağındaki en önemli adımı olan ve ilk kez Paris Motor Show’da dünya tanıtımı gerçekleşen Kodiaq, mart ayından itibaren Türkiye’de yollara çıkmaya hazır. Skoda Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Werner Eichhorn, Türkiye pazarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Türkiye, Skoda’nın bulunduğu ülkeler içinde en başarılısı, tebrik ediyoruz” diyerek katılımcıları alkışlattı. Çekiciliğin yanı sıra pratikliği de bir arada sunan Kodiaq, 5 koltuklu veya 7 koltuklu olarak tercih edilebilecek. Markanın, daha önce hiç yer almadığı büyük boyutlu SUV segmentine girişi anlamına gelen Kodiaq, tamamen farklı bir müşteri kitlesine hitap edecek. Dördü opak olmak üzere 14 farklı renk seçeneğiyle sunulacak Kodiaq, ‘Active’, ‘Ambition’ ve ‘Style’ donanım paketlerine sahip olacak. Skoda Kodiaq modelinde ikisi dizel, 1.4 ile 2.0 litre arasında hacimlere sahip 5 farklı motor seçeneği bulunuyor. Tüm motorlar, Stop-Start’ın yanı sıra “fren enerjisi geri kazanım” sistemi ve yüksek güce karşılık düşük tüketim sunan verimli termal yönetim özelliğine sahip. 2.0 litre TDI dizel motorlar 150 beygir (340 Nm tork) ve 190 beygir (400 Nm tork) üreten seçeneklere sahip. Benzinli motorlar arasında da iki adet 1.4 litre TSI ve bir de 2.0 litre TSI seçeneği bulunuyor. Giriş modelinde, 125 beygir ve 200 Nm torka sahip 1.4 litre TSI motor bulunuyor.

Haberin Devamı

2017’DE DİZELİN PAYI GERİLER

ARALIK ayının sonunda 40’ıncı yetkili satıcı ve servisini bayinin açılışını yapacaklarını belirten Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, “Kurumsal yapılanması tamamlanmış tüm bayilerimiz yeni standartlara geçti ve Türkiye bu konuda dünyada yapılanmasını tamamlayan birinci ülke oldu. Müşterilerimize daha konforlu yerlerde daha yüksek standartlarda hizmet sunuyoruz. Tüm bu çalışmalar sonucu müşteri memnuniyeti de en üst noktaya çıktı” dedi. Birçok markanın aralık ayında düzenleyeceği kampanyalarla ÖTV artışını bir şekilde sübvanse edeceğini de belirten Senyücel, “Otomobil almak için aralık ayı bir fırsat. ÖTV’deki artış benzinli motorların payını arttıracak. Önümüzdeki yıl yüzde 58-60’lardaki dizel payı yüzde 50’nin altına inebilir. Ayrıca ÖTV düzenlemesi nedeniyle daha küçük ve donanım seviyeleri daha sade araçlar pazarda daha fazla talep görecek” açıklamasını yaptı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!