Alanya uçacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazipaşa için pistin 500 metre uzatılacağını açıkladı. Akdeniz’deki ikinci turizm bölgesinin kapısı olacak Gazipaşa Havalimanı sayesinde 280 kilometrelik sahil şeridi turizme açılacak.

Haberin Devamı

Her yıl Antalya-Alanya karayolunda onlarca kişi trafik kazalarında hayatını kaybeder. Kazaların çoğunda turist otobüsleri gündeme gelir. O otobüslerdeki yabancıların ülkelerinde kaza haberleri çıktığında Türkiye’den soğuyanlar bir sonraki tatil zamanlarında başka ülkelere yönelir.
Uzun süre önce hizmete açılan Gazipaşa Havalimanı bir TAV işletmesi. Pisti daha başta 2500 metre yapabileceği halde izin verilmedi. Tahditler yüzünden havayolları uçup uçmamakta tedirgin kaldı. Ama sonunda uçuldu ve görüldü ki sorun yok.
Şimdi pisti daha da uzatılacak ve vızır vızır işleyen bir havalimanı olacak. Türk Rivyerası’na yeni bir soluk getirecek. Karayolundaki kazalar azalacak. Turistler otellerine kolayca ulaşacak. Alanya ve çevresindeki geniş bir bölgede oturanlar uçakla yolculuğun konforunu dorukta yaşayacak. Muz bahçeleri içindeki havalimanı Türkiye’nin tatil cennetindeki bir biblo gibi olacak.

Haberin Devamı

ÖNCELERİ KÜÇÜK UÇAKLAR İNİYORDU

Gazipaşa ilk yapıldığında 1200 metrelik pistiyle sadece küçük uçakların inebileceği bir meydandı. Gün geldi pistinde Alanyalı Tek Teker Arif motosikletiyle gösteri yaptı, gün geldi tarhana kurutuldu. Ama tek uçak inmedi…
Bölgenin kaderi 2007’de değişti. TAV ihaleye girerken “Bu ölü yatırım canlanmaz” lafını önce butik havalimanı olarak değiştirdi. Gazipaşa’ya bu yıl 11 ayda 350 bin yolcu geldi. Doluluk oranları kış aylarında bile yüzde 80’in altına düşmedi.
Antalya’ya yılda 12 milyon turist geliyor. 3780 otel var. Ama oteller, Alanya’dan sonra bitiyor. Alanya’dan Silifke’ye 230 kilometrelik sahilde bölgeyi turizmde Akdeniz’in lideri yapacak bir potansiyel var. Ama dağlık arazi nedeniyle yollar virajlı. Neredeyse her gün kaza oluyor. Her yıl onlarca kişi hayatını kaybediyor.

PİST 500 METRE UZAYINCA NE OLUR

Gazipaşa’nın şu an pistinin uzunluğu 2000 metre, eni de 45 metre. Ancak uçuş mesafesi 4 saate çıkınca bölgeye Rusya’nın uzak bölgeleri, Kuzey Avrupa ve İngiltere’den sefer yapacak, daha yüksek kapasiteli uçaklar havalimanını kullanmak istiyor. Toplam uzunluğun 2000 metreye yükselmesi Boeing 757 gibi uçakların rahatlıkla uçmasını sağlayacak.

Haberin Devamı

PSİKOLOJİK ETKİ

Bir de olayın yolcu psikolojisi var. Birçok yolcu Gazipaşa’ya inişte uçakların daha fazla fren yaptığını zannediyor. Ancak böyle bir durum yok. 500 metrelik ek, yolcuyu psikolojik olarak da rahatlatacak.

40 milyon Euro’luk yatırım

Yargıdaki kamulaştırma davalarının önümüzdeki aylarda tamamlanması bekleniyor.
Bunların ardından TAV apron, taksi, yolcu ve terminalin büyütülmesi için hemen düğmeye basacak. Hedef, haziranda bu yatırımın tamamlanması ve 2014 yazının rahat geçmesi.

Neler yapılacak?

-6 UÇAKLIK APRON:
Havalimanında bir uçak indiğinde, gelecek ikincisi, havada beklemek zorunda. Özellikle charter şirketler, yolcuları aynı zamanda getirmek istiyor. Kamulaştırmanın tamamlanması ile park alanı 6 uçak kapasitesine çıkacak. Ek taksi yolu, uçakların aprondaki hareketini kolaylaştıracak.
-TERMİNAL BÜYÜYOR:
Park pozisyonu ile birlikte aynı anda birden çok uçağa hizmet verileceği için terminal alanı 2600 metrekareden 6400 metrekareye yükseltiliyor. Kontuar sayısı 6’dan 15’e, x-ray 2’den 4’e, pasaport
bankosu da 4’ten 8’e çıkartılacak.
-HEDEF 1,5 MİLYON YOLCU:
Apronun genişletilmesi, terminalin büyütülmesi ile Gazipaşa’nın yıllık yolcu kapasitesi en az 1,5 milyona çıkacak.

Haberin Devamı

Alanya’dan hangi havayolu nereye uçuyor

-Transavia: Amsterdam, Eindhoven -SAS: Oslo, Stockholm, Göteborg, Kopenhag, Billund -Tailwind: Brüksel - Corendon: Amsterdam, Kopenhag, Billund, Aalborg, Varşova, Pardubice, Tahran -Small Planet: Vilnius - Jet Time: Oslo, Kopenhag, Billund, Stockholm -Thomos Cook: Stockholm -SunExpress: Frankfurt, Düsseldorf, Leipzig -Pegasus: İstanbul Sabiha Gökçen.

İç hatlar hareketlendi

Pegasus Havayolları, Alanya’dan başlattığı Sabiha Gökçen seferleriyle kısa sürede yüksek doluluk yakaladı. 2 Ocak’tan itibaren günlük uçuşlara ek hafta sonları ikinci seferler de gerçekleşecek. Pegasus, Gazipaşa yolcularına 10 farklı dış hat noktasına da bağlantı veriyor. Bilet fiyatları tek yön vergiler dahil 40,99 TL’den başlıyor. Bölgedeki beklentilerden biri de THY’nin İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Gazipaşa’ya uçması. Bu seferlerin hem iç hem de dış hatta önemli bir hareket sağlayacağına dikkat
çekiliyor. THY uçuş için planlama yapıyor. Anadolujette yolda.

Yazarın Tüm Yazıları