Alanya Belediyesi, Schwechat'la kardeş kent anlaşmasını bozdu

Güncelleme Tarihi:

Alanya Belediyesi, Schwechatla kardeş kent anlaşmasını bozdu
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 19, 2016 16:11

Alanya Belediyesi, Schwechat'la kardeş kent anlaşmasını bozdu

Haberin Devamı

Engin ANAK/ALANYA (Antalya), (DHA) - AVUSTURYA'nın başkenti Viyana'daki Schwechat Uluslararası Havalimanı'ndaki reklam panosunda Türkiye aleyhtarı haber yayınlanması üzerine, Alanya Belediye Meclisi Schwechat ile aralarındaki kardeş şehir anlaşmasına son verdi.
Avusturya'nın başkenti Viyana'nın Schwechat Uluslararası Havalimanı'ndaki panoda, 'Türkiye, 15 yaş altı çocuklarla cinsel ilişkiye izin veriyor' başlığıyla haber yayınlandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun tepkisi ve girişimiyle bu haberin kaldırılmasının ardından, geçen hafta da aynı havalimanındaki ekranda su kez 'Türkiye tatiliyle sadece Erdoğan'ı destekliyorsunuz' başlığıyla Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtı haber yayınlandı. Bu haber de yine Dışişleri Bakanlığının müdahalesi sonucu kaldırıldı.
Alanya Belediye Başkanı MHP'li Adem Murat Yücel, kardeş şehir Schwechat'da ardı ardına Türkiye aleyhine karalayıcı haberlerin yer alması üzerine, meclisi olağan üstü toplantıya çağırdı. Meclise başkanlık yapan Belediye Başkanı Yücel, oturumda meclis üyelerine bilgi verdi. Başkan Yücel, Schwechat Uluslararası Havalimanı'nda yolcu gidiş salonunda yer alan reklam panosundaki Türkiye aleyhtarı protestonun kabul edilemez olduğunu söyledi.
'CUMHURBAÅžKANIMIZA HAKARET ETME HAKKI YOK'
Konuyla ilgili kardeş şehir Schwechat yetkilileriyle yazıştıklarını vurgulayan Yücel, kendilerine 1 Ağustos'ta gelen cevabı 2 Ağustos'taki meclis toplantısında okuduklarını anlattı. Başkan Yücel, şöyle konuştu:
"Bizlere 'Panodaki yazıların Schwechat ile ilgisi bulunmadığını, ifade özgürlüğünün olduğunu, yerel ve genel hükümetin etkisinin olmadığını, Türkiye'deki politik gelişmelerin de tüm dünyada takip edildiğini' bildirdiler. İfade özgürlüğünün olması, Cumhurbaşkanımıza hakaret etme hakkı vermez. Bunu kabul edemeyiz. O yazıları hatırlattığımız belediye başkanının bizim yanımızda olmasını beklerken, verdiği cevap şaşırttı. Hiç kimsenin bizleri bu şekilde üzmeye hakkı yok."
TUTUM DEĞİŞMEDİ
Kardeş şehir Schwechat'e 25- 28 Ağustos'ta düzenlenecek festival kapsamında gitmeyi planladıklarını anlatan Adem Murat Yücel şöyle devam etti:
"Konuyla ilgili görüşmek istedik ama aynı davranışı sürdürdüler. Oysa biz kardeÅŸ ÅŸehrimizden içimizi rahatlatacak bir açıklama bekliyorduk. Bu görüşmeler sürerken aynı havaalanında ikinci yazı çıktı. Kanaatimce artık bu kardeÅŸliÄŸin devam etmesine gerek yok. Ä°stenmeyen böyle bir hadisenin çıkmasını ben olsam engellerdim."Â
KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI
Belediye Meclisi, parti grup sözcülerinin konuşmasının ardından Alanya ve Schwechat kardeş şehir protokolünün iptali istemiyle sunulan tasarıyı kabul etti. Kararın ardından, yaklaşık 15 yıl önce Schwechat Belediyesi ile yapılan kardeşlik anlaşması metni, Yücel tarafından Belediye Meclis Salonu'ndaki duvardan indirildi. Meclis toplantısında üyelerinin tamamının kararıyla Schwechat ile aralarındaki kardeş şehir anlaşması sona erdirildi.

FOTOÄžRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!