Alaçatı sanatla daha güzel

Şebnem Moroğlu’nun paralel bir cennet dünyayı anlatan "Everland" sergisi beldeye tam denk düşmekte..

EVERLAND, erişilmez hayallerin billurlaştığı bir ütopya adasının ismi.. Orada zaman ve mekanın dışında, yalnızca saf ve temiz umutlarınızla buluşuyorsunuz. Bu adada, imrenilecek bir uygarlık yaşamakta. Adanın sakinleri kah nehirde, kah denizde balık avlayarak, meyve toplayarak yaşıyor. Çirozlarla sarımsakların, biberlerle portakalların karıştığı bir egzotik kokuyu soluyan insanlar, gizemli nehirlerin çağladığı, dev bambu ormanlarının fısıldaştığı bir atmosferde sonsuz mutlular.. Ressam Şebnem Moroğlu, işte bu ütopyayı Kemalpaşa Caddesi’ndeki Kırmızı Ardıçkuşu Sanat Galerisi’ndeki son sergisiyle sunmakta. Sevgili dostum Necla Ünsal’ın uyarmasıyla bu sergiden haberdar oldum. Sanki ressam, herkesin Alaçatı’da aramakta olduğu paralel mutluluk evrenini işaret ediyor. Ama bana göre, bu uzak evrenin Alaçatı’dan da daha uzaklarda olduğunu şifreliyor. 21 Ağustos’a kadar görebilirsiniz.. (Galeri: 7166551-www.kirmiziardic.com)

MODA TASARIMCILARI

Alaçatı sanatla daha güzel.. Her sanat etkinliği, Alaçatı’ya daha bir güzel yakışmakta.. Moda tasarımcılarının, hele hele zekayla estetiği çok iyi buluşturan genç tasarımcıların öne çıktığı "Alaçatı Moda Tasarım Şenliği"nde, yine duayen tasarımcı Esin Yılmaz’la ve yapıtlarıyla, dahası sinagog-cami-kilise atmosferleri içinde çekilmiş tasarımlarından oluşan fotoğraf sergisiyle buluşmak eşsiz bir keyif yaşattı bendenize.

Zevkle izlediğim "Atölyede Buluşalım" isimli tv programında, Mehmet Soyer, Dilek Tunalı, Gürol Tonbul ve Ayşegül Kurter’in konuğu olan Esin’i, şenlik sonrası geçenlerde bir geceyarısı programında izledim.. "Şu kısır İzmir’de iyi ki, Esin var!.." diye not düşmüşüm. O akşam, bol bol Alaçatı konuşuldu..

BİRAZ FUTBOL

Geçen hafta Alaçatı’ya tersinden girdim.. Cami meydanındaki antikacıları dolaştıktan sonra, Mektep Caddesi’ndeki "Reco" isimli kumpircide güzel pişmiş patatesleri mideye indirdim. Reco (Reçep Çalı) ile Selo (Selim Balta), İngiltere tahsilli tam 2 metrelik çok yakışıklı iki gencin yarattıkları minik dükkan kızlarla dolup boşalmakta.

Büyük meydana geldiğimde tepemde dalgalanan büyük bir "Beşiktaş" bayrağını görünce kanım kaynayıverdi, hemen bir masaya oturdum, bayrağımıza aşkla bakmaya başladım.

Yanıma piyangocu Ferit çöktü, başladı anlatmaya: "Bu bayrağı koyu kartal Balıkçı Kazım astı. Alaçatılı Beşiktaşlılar şunlardır.. Balıkçı Kazım, Mehmet Aksüt, Ferdi Aksüt, Berber Mehmet, Topuz Metin, bayrağı İstanbul’dan getiren Kalamata Mehmet, Ali Aksüt, Berber Eray, Berber Hayri, Berber Taner, Yiğit Varan, Nedim Yalçın, Gözlükçü Göker Olsarıç, Ahmet Kirazcı, Kamil Kirazcı, Kazım Kirazcı.."

Sohbet bitince "Ohh.." dedim.. Alaçatı’da epey varmışız..

Ehh bolca sanat, azıcık Beşiktaş.. İşte biz buyuz!.. Hadi, eyvallah..

Sanat dostları buluştu Şebnem Moroğlu sergisinde İstanbul’da yaşayan İzmirliler’in dayanışma önderlerinden Necla Ünsal, Yeşim Mançe, ressam Sevgi Bayraktaroğlu, ressam Nuça Bencuya ve sanatçının eşi Kemal Moroğlu buluştu.

Everland Uygarlığı’nı tablolarında yaşatmakta

Alaçatı Kemalpaşa Caddesi’ndeki Kırmızı Ardıçkuşu Sanat Galerisi’nde "Everland" isimli sergi açan ressam Şebnem Moroğlu, tam ve yalın mutluluğun yaşandığı bir hayali uygarlığı resmediyor. (Fotoğraf:Armağan Durkan)

Höyük’te ilginç bir sergi

Antika pazarı arka sokağındaki Höyük Sanat Galerisi’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin teknik danışmanlarından Rıdvan Bayraktar’ın "Yapılar-Kapılar/Alaçatı" isimli sergisi seramikte cam boyası uygulamasıyla alanında ilk örnekleri sunmakta..

Can dostumuz Muhtar amca

Cami Meydanı’nı da kapsayan Tokoğlu Mahallesi Muhtarı Emin Özen, her ziyaretimizde buluştuğum bir dostumuzdur. Güleryüzlü muhtar ve oğlu İlker, meydanın biricik tuhafiye dükkanını çalıştırır.

Rüzgar Mahmut

Alaçatı’ya "Rüzgarın Oğlu" derler. TRT, bu isimde beldenin belgeselini yayınlamıştı. "Rüzgar Mahmut" beldenin en sevdiğim efendi simalarından biri. Otobüs şöförü Mahmut Kuytu, direksiyonda rüzgar gibi olduğu için bu isimle anılmakta.

Esin Yılmaz imbat gibi esti Alaçatı Moda Tasarım Şenliği’nde ünlü modist Esin Yılmaz’ın yapıtları büyük takdir topladı. İzmir’in sevilen sanat yazarı Emine Kantarcı ile fotoğrafladığımız Esin Yılmaz, yine imbat gibi esti. (Fotoğraf: Yaşar Aksoy)

Çarşının ilk takıcısı

Cami Meydanı Çarşısı’nda, 11 yıl önce tezgahta takı uygulamasını ilk başlatan Nurcan Elibüyük, gerçekten bir piyaniste benzer ince becerikli parmaklarıyla her gün tezgahının başında üretimle meşgul..

Baba Rasim ve oğlu Arif Alaçatı çarşı girişinde beldenin en eski Rasim Restoran’ı sizi karşılar. Rasim Demirel ve oğlu Arif Demirel, ata yadigarı işletmelerini geliştirip güzelleştirmekte bu sezon gerçekten büyük hamle yaptılar. Afiyet olsun.
Yazarın Tüm Yazıları