Alaçatı için tehlike çanları

Güncelleme Tarihi:

Alaçatı için tehlike çanları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2016 17:26

Alaçatı için tehlike çanları

Haberin Devamı

İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde Alaçatı 2020 Platformu tarafından yapılan yaşam kalitesini arttıracak alanların belirlenmesini amaçlayan araştırmaya göre çarpık yapılaşma, gürültü ve işletmelerin kalitesinin Alaçatı'nın geleceğini tehdit ettiği ileri sürüldü.

Alaçatı 2020 Platformu, 2011 yılında yaptırdığı araştırmanın ardından bağımsız bir araştırma şirketine 2016 yılı için Alaçatı Stratejik Algı Takip Araştırması yaptırdı. Alaçatı 2020 Platformu'nun araştırmanın sonuçlarını açıklamak üzere düzenlediği toplantıya çok sayıda turizmci ilgi gösterdi. Alaçatı'yı ziyaret edenler için yaşam ve belde kalitesini arttıracak alanların belirlenmesini amaçlayan araştırmanın 63 işletme, 37 ilçe sakini ve 86 ziyaretçi ile görüşülerek hazırlandığını kaydeden platform sözcüleri, ilçenin tarihi dokusu, sokakları, taş evleri, huzurlu ve sakin havası, plajlar, sörf, kite, deniz, yerel lezzetler ve yemekleri ile öne çıktığını vurguladı. Çarpık yapılaşma, gürültü ve işletmelerin kalitesinin Alaçatı'nın geleceğini tehdit ettiği belirtilen araştırmada, belediye, idari kamu kuruluşları ve STK'ların performanslarının araştırmaya katılanlarca yeterli görülmediği açıklandı. İşletmelerde sunulan hizmetlerin ödenen paraya değmemesi, işletmelerdeki insan kaynaklarının eğitim ve donanım olarak yeterli olmaması, Alaçatı içindeki işletmelerin geç saatlere kadar yüksek sesli müzik yapmaları, plajlarda, restoran cafe bar ve marinalardan alınan hizmetlerin ödenen paraya değmemesi görüşlerinin de öne çıktığı araştırmada, işletmelerin iyileştirme önlemleri almaları gerektiği uyarısında bulunuldu.

ÖNERİLER SIRALANDI

Alaçatı Stratejik Algı Takip Araştırması sunumunda, araştırmadan çıkan sonuçlara göre Alaçatı'nın Çeşme'den farklı bir kimliği ve dokusunun olması gerektiği vurgulanırken, tanıtım ve yatırımlar açısından sadece Alaçatı değil, kendi kimlikleri ve özellikleri dikkate alınarak tüm yarımadanın birlikte değerlendirilmesi görüşü açıklandı. Araştırmanın değerlendirme bölümünde, Alaçatı alt yapısının yetersizliğine dikkat çekilerek, Alaçatı içerisinde hibrit ve elektrikli araçların tercih edilmesi, Alaçatı içerisinde ve ana merkezler arasında ücretsiz shuttle hizmeti olması, çöp toplama, temizlik, çevre düzenlemesi, park ve bahçelerin turistik belde görünümüne uygun olması, yeterli otopark olması, atıkların geri dönüşüme uygun ayrışımının yapılması, su, kanalizasyon, elektrik, aydınlatma sorunlarının giderilmesi ve RES'lerin yerleşim bölgelerine uzak olması önerildi.

Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu araştırmanın oldukça detaylı, başarılı bir araştırma olduğunu vurgulayarak, "Araştırma bize şunu gösterdi; kollektif hareket etmek zorundayız. Kollektiften kastım; yerel yaşayan insanlar, yerel yönetim ve idari yönetim. Biz bir takım sorunları çözebilmek için birlikte hareket etmek zorundayız. Biz, sıcağı sıcağına yeni bir toplantı yaparak, araştırma sonuçlarını ve ne yapmamız gerektiğini konuşmalıyız. Ayrıca, Belediye Başkanı, Kaymakamımız, hatta Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla bir araya gelerek Alaçatı'yı konuşmalıyız. Araştırma sonuçları her ne kadar hepimizin yüzünü aşağı doğru eğdirdiyse de, her şey bitmiş değil. Ama artarak gelen kötü sinyaller de var. Öncelikli olarak bizler üzerimize düşeni yaparak, idarecilerle birlikte bu sorunun üzerine gidilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Toplantının sonunda 24 Ekim Pazartesi günü, araştırma sonuçlarının değerlendirileceği ve yol haritasının belirleneceği yeni bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.

Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!