GeriSeyahat Alaçatı’da her şey sörfle başladı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Alaçatı’da her şey sörfle başladı

Alaçatı’da her şey sörfle başladı

O, Alaçatı’yı bugünkü popülerliğine kavuşturan isimlerden biri. Turizmci değil, rüzgâr sörfü âşığı. Ortada yol, elektrik, hatta insan yokken tüm hayatını, işini bıraktı, bir sörf okulu açtı.

Alaçatı’da her şey sörfle başladı
Geçenlerde yazdığım ‘Alaçatı’ yazımdan sonra kendimi “Alaçatı’yı Alaçatı yapan taş evleri, butik otelleri, restoranları mı? Yoksa rüzgâr sörfü mü?” tartışmasının içinde buldum. Hemen en doğru adrese TIFCA (International Funboard Class Association) Asbaşkanı, Alaçatı Beach Resort’un sahibi Engin Kalafatoğlu’na gittim. Rüzgâr sörfü, board, yelken, mastfoot, bumba, fin derken karşıma bambaşka bir dünya çıktı.

Alaçatı’da her şey sörfle başladı

Eski hali

Alaçatı’da her şey sörfle başladı

Yeni proje

Onun esas mesleği mühendislik ama o da her şeyi bir kenara bırakıp Alaçatı’ya koşanlardan. 1970’li yıllarda Çeşme Boyalık’ta tatil yaparken bir sabah balkona çıkıyor ve denizde kelebek gibi bir şeylerin gidip geldiğini görüyor. Bir Almanın Altınyunus Oteli’yle anlaşıp ‘Windsurf’ okulu açtığını öğreniyor. Ondan rüzgâr sörfünü öğreniyor, kısa zamanda işi ilerletip kendi de öğretmeye başlıyor. Ancak kalabalıktan dolayı board yapmak zor; sürekli denizde yüzen insanlara çarpıyor. Skip adındaki arkadaşı çözüm üretiyor, “Sizi insan olmayan bir yere götüreceğim...” diyor. Birkaç arkadaşıyla sürat teknesine biniyorlar. Bütün yarım adayı dolaşarak şu an ‘Alaçatı Beach Resort’un’ olduğu yere geliyorlar. Tesis yok, yol yok, elektrik yok, su yok... Sadece bozuk patika bir yol var. Yine de mekândan büyüleniyor, yatırım yapmak istiyor. Ama fizibilitede çıkan raporda “Buradan bir şey olmaz!” yazıyor. Pes etse de aklı Alaçatı’da kalıyor: 1993’te buradan ufak bir kulübe alıyor, adını da ‘Dog House’ koyuyor. Fuarlara katılıyor, kampçıları davet ediyor, su, elektrik, telefon santralı getirtiyor. Mekân yavaş yavaş canlanmaya başlıyor. Bir gün sörf turnuvası yapmak için radyo desteği arayan bir grup geliyor. Anlaşıyorlar ama Engin Bey “Bir şartım var, afişlere Çeşme değil Alaçatı yazacaksınız” diyor. İlk yıl ‘Çeşme-Alaçatı’, ikinci yıl ‘Alaçatı-Çeşme’, üçüncü yıl ise sadece ‘Alaçatı’ yazıyorlar.

HESAPLI BİR SPOR DEĞİL

Alaçatı’da her şey sörfle başladı

Alaçatı, rüzgâr sörfü için dünyanın en iyi eğitim ve slalom parkuru. Bir yılda ortalama 8-10 bin kişi burada eğitim alıyor.

Kalafatoğlu’na soruyorum: “Ne Alaçatı’yı bu kadar popüler yaptı?” Cevap olarak “Kayıtsız şartsız rüzgâr sörfü ve sörfçüleri... Alaçatı, rüzgâr sörfü için dünyanın en iyi eğitim ve slalom parkuru. Bir yılda ortalama 8-10 bin kişi burada eğitim alıyor” diyor. “Rüzgâr sörfünün kaç sınıfı var?” diye soruyorum. Kalafatoğlu, birçok sınıfının olduğunu ‘Olimpik Sınıf’ ve ‘Funboard’un bunlardan ikisi olduğunu söylüyor. Alaçatı’da daha çok funboard yapılıyormuş.

“Nasıl yarışçı olurum? Bütçem yeter mi?” diye soruyorum. Yarışçı olmak için 30-40 bin Euro’yu gözden çıkarmanız, 5-6 board, 8-10 yelken ve daha birçok malzeme almanız lazım. “Denizde kum, bende para” diyorsanız 18 yaşına kadar ‘gençler’de yarışıyorsunuz, 18’den sonra kadın-erkek olarak ayrılıyorsunuz, daha sonra ‘Master’ oluyorsunuz, 40 yaş üstünde ise artık ‘Grand Master’sınız. Tabii yeteneğiniz ve sabrınız varsa...

NE KADAR ÖDERİM?

10 ders 500 TL. Eldiven, ayakkabı, cankurtaran yeleği, ıslak giysi (wetsuit), ve diğer tüm malzemeler ücrete dahil. Malzemeleri günlük de kiralayabilirsiniz. Günlük kiralama ücreti ortalama 100 TL. Eğer malzemeleri satın almak isterseniz 8-10 bin TL’yi gözden çıkarmalısınız.

False