AKÜ Güneş'ten elektrik üretecek

Güncelleme Tarihi:

AKÜ Güneşten elektrik üretecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2016 11:13

AKÜ Güneş'ten elektrik üretecek

Haberin Devamı

 

AFYONKARAHİSAR, (DHA) - AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, "Üniversitemiz güneş enerjisinde de elektrik üretme projesini uygulamaya koyacaktır. Çalışmalarımız son aşamaya gelmiş durumda" dedi.

8'inci Uluslararası Ege Enerji Sempozyumu ve Sergisi, AKÜ Teknoloji Fakültesi ev sahipliğinde başladı. Açılışı İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumda Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu ile beraber çok sayıda akademisyen yer aldı.

Açılışta konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, sempozyumda katılımcılar tarafından 300 dolayında tebliğ sunulacağını belirterek, enerji konusunda gerçekleştirilmiş son çalışmaların katılımcılara aktarılması ve ortak işbirliklerin planlanmasına imkan sağlanmasının amaçlandığını aktardı. Termal, sağlık, gıda, doğaltaş ve yenilenebilir enerji konularında Türkiye çapında yankı uyandıracak çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve daha birçok çalışmayı da projelendirdiklerini vurgulayan Rektör Solak, "Fosil yakıtların giderek tükenmesi, yenilenebilir enerji üzerine yapılan çalışmaların popülaritesinin artmasına neden olmuştur. Ülke olarak bu teknolojilerde söz sahibi olmamız şüphesiz bu konularda lisansüstü çalışmalar ve araştırmalar yapan bilim insanlarının nitelik ve niceliklerinin arttırılması ile mümkün olacaktır" dedi.

AKÜ olarak yenilenebilir enerji konusunda birçok çalışma yaptıklarını ve bu hususta da Ahmet Necdet Sezer Kampüsü ile Ali Çetinkaya Kampüsü'nün jeotermal enerji ile ısıtıldığını kaydeden Rektör Solak, yenilenebilir enerjiyi daha birçok alanda da kullanmak için projelerinin bulunduğunu belirtti. Rektör Solak, şöyle dedi:

"Üniversitemizde toplam 300 bin metrekarelik alan, yer altındaki jeotermal kaynak ile ısınmaktadır. Türkiye'de bu imkana sahip 30 şehir var ancak biz bölgede ve Türkiye'de ilk ve tek örneğiz bu konuda. Üniversitemiz güneş enerjisinde de elektrik üretme projesini uygulamaya koyacaktır. Çalışmalarımız son aşamaya gelmiş durumda. Yakında ihalesini yaparak, termal su ile ısınma sistemini üniversitemize kazandırdığımız gibi güneş enerjisi ile kendi elektriğimizi de üreterek büyük bir projeye imza atacağız."

Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış da enerji konusunun tüm dünyadaki önemini belirterek, geliştirilmesi en zaruri konuların başında geldiğini vurguladı. Vali Yardımcısı Barış, "Bölgemizde de enerjiye ilişkin çok önemli fırsatlar var. İlimiz termal enerji konusunda ülkemizin en önemli kavşak noktalarından birisi. Ve bu termal enerjiden kaynaklı turizmin geliştirilmesi hususunda da yine üniversitemizin büyük rol oynadığı çalışmalarımız var" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!