Aktaş Barajı ile Ödemiş suya kavuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Aktaş Barajı ile Ödemiş suya kavuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 11:03

Aktaş Barajı ile Ödemiş suya kavuşuyor

Haberin Devamı

İZMİR'in Ödemiş ilçesinde yapımı tamamlanma aşamasına gelen Aktaş Barajı önümüzdeki yıldan itibaren 15 bin 800 dekar verimli tarım arazisini suyla buluşturacak.

Türkiye'nin en verimli ovaları arasında gösterilen Küçük Menderes Ovası'nda Ödemişli çiftçilerin uzun süredir beklediği Aktaş Barajı su tutmaya başladı. Ödemiş'in Karaköy Beldesi yakınlarındaki Aktaş Çayı üzerine inşa edilen barajın gövdesi kil çekirdekli yarı geçirimli dolgu tipinde inşa edildi. 2013 yılında başlanan gövde inşaatı kapsamında 479 milyon metreküplük dolgu yapıldı. Temelden yüksekliği 105 metre olan barajda cebri borunun yerine konulması kret düzenlemesi gibi çalışmalar devam ederken; kelebek vana yerine konularak su tutulmaya başlandı. Projenin 2018 yaz sulamasına yetiştirileceği bildirildi.

YÜZDE 99'U TAMAMLANDI

44 milyon metreküp su tutma hacmine sahip olacak Aktaş Barajı, Ödemiş ilçesine bağlı İlkkurşun, Bülbüldere, Yusufdere, Sekiköy ve Yeniköy mahalleleri ile Kayaköy Beldesi'nde toplam 15 bin 800 dekar tarım arazisine can suyu sağlayacak. Proje tamamlandığında dekar başına 872 liralık ek gelir sağlanacak. Bölgedeki arazilerde verim yüzde 40 ile 65 oranında artacak. Şehirlere havzadan göçü önlemesi de beklenen proje; bölgedeki ürün çeşitliliğini artıracak; yer altı sularının aşırı kullanımıyla ortaya çıkan çevre sorunlarının da önüne geçecek. Ülke ekonomisine her yıl 2017 rakamlarıyla 11.93 milyon liralık katkı vermesi beklenen Aktaş Barajı 1350 kişi ye de istihdam olanağı yaratacak.

ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!