Aksu Çayı Islahının Yüzde 50’si Tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Aksu Çayı Islahının Yüzde 50’si Tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 09:59

antalya'nın aksu çayı ıslah çalışmaları devam ediyor

Antalya’nın Aksu Çayı ıslah çalışmalarının yüzde 50’si tamamlandı.
Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, devam eden Aksu çayı ıslah çalışmalarını inceledi. Aksu’nun yoğun yağış alan bir bölge olduğunu belirten Özgür, Aksu Çayı ıslahının yüzde 50’sinin tamamlandığını belirtti. Çalışmalar hakkında bilgi veren Özgür, “Aksu Çayı Taşkın Koruma Projesi ile Aksu İlçesi sınırları içerisinde Aksu Çayı’nın denize kadar olan bölümünde, kolları ile birlikte yaklaşık 70 kilometre’lik kısmında sedde, taş tahkimat, köprü ve dere ıslah çalışması yapılmaktadır. Bu proje ile Aksu İlçesi, civar köyleri, tarım arazileri ve turizm alanlarına ait 105 bin 750 dekar sahanın taşkın kontrolü sağlanacaktır” dedi.
Aksu Çayı Islah çalışmalarında kazının yüzde 55’i, dolgu çalışmalarının yüzde 48’i ve taş tahkimat işinde ise yüzde 40’ının tamamlandığını ifade eden Özgür, “Sanat yapılarımızda ise 4 adet köprünün fore kazıkları, temel beton imalatları tamamlandı. Antalya’da yapılacak olan G-20 zirvesi kapsamında geçiş güzergâhı olarak kullanılması muhtemel olan iki köprü imalatı tamamlanmak üzere. Alanya karayolu ile deniz arası sağ sahilde sedde tanzimi çalışmaları devam etmekte olup, Küçük Aksu Deresi bağlantısı hariç 3 adet köprünün elevasyon betonları döküldü. Aksu Çayı ıslah çalışmaları işinde fiziki gerçekleşme yüzde 50 seviyesine ulaştı. 28 mahallede blok planları hazırlanmış olup, 28 mahallenin 23 mahallesin de 1. Parselasyon Askı Planları tamamlanmış, bunların içinden 5 köyde ise 2. Askı Parselasyon Planları mahalle merkezlerine asılmıştır. Diğer 5 mahallede parselasyon planları hazırlık çalışmaları devam etmektedir.”
Özgür şöyle devam etti: “arazi Toplulaştırması yapılacak sahalarda kamulaştırma işlemi yapılmayacak olup, en fazla yüzde 10 oranında Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kesintisi yapılacaktır. Bu işlemler sonucunda yeni ada ve parseller oluşturulacaktır. Toplulaştırma çalışmaları sonucunda işlem gören parseller yerinde bırakılacağı gibi başka yerlere de taşınabilecektir. Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında şekli düzgün, tarıma elverişli, drenajı yapılmış, yolu olan ve ileride yapılacak sulama rehabilitasyon projesine altlık teşkil edecek parseller üretilecektir. Bu proje tamamlandığında bu bölgede ki arazilerin tamamının yola cephesi olacak ve çok düzenli parseller oluşmuş olacaktır. Toplulaştırma çalışmalarımız ve akabinde yapılacak olan rehabilitasyon projesi sayesinde ile vatandaşlarımızın toprağı daha da verimli ve değerli hale gelecektir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!