Aksu alabalıkta lider

Güncelleme Tarihi:

Aksu alabalıkta lider
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2018 11:36

Aksu alabalıkta lider

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA'nın Aksu Belediye Başkanı Ali Kaya, ilçedeki 18 tesiste 26 milyon yavru, 680 ton da porsiyonluk alabalık üretildiğini belirterek, "Türkiye'nin en iyi alabalığı burada, Aksu'da yetiştiriliyor" dedi.

Aksu ilçesi zengin mineralli soğuk suyu dolayısıyla alabalık üretiminde kalite ve pazar olarak önemli bir noktaya geldi. Aksu'daki 18 tesiste 26 milyon yavru, 680 ton da porsiyonluk alabalık üretiliyor. Aksu Belediye Başkanı Ali Kaya, sadece suyun yaz- kış değişmeyen derecesi dolayısıyla değil içerdiği mineral bakımından da Aksu'da yetiştirilen alabalığın Türkiye'nin en kaliteli alabalığı olduğunu söyledi. Başkan Kaya, "Balığın kaliteli olması tamamen suyla alakalı. Aksu suyu hem yeterli soğuklukta hem de mineral bakımından oldukça zengin. Türkiye'nin en iyi alabalığı burada, Aksu'da yetiştiriliyor" dedi.

18 ADET ALABALIK ÜRETİM TESİSİ

Aksu alabalığının tanıtımı konusunda çalışmaların devam ettiğini kaydeden Başkan Ali Kaya, Aksu'nun 18 yavru alabalık üretim tesisiyle çevredeki büyük şehirlerin alabalık ihtiyacını karşıladığını belirtti. Bu tesislerde yılda 26 milyon yavru balık üretildiğinin altını çizen Önder, porsiyonluk balık üretiminin ise yılda 680 tonu bulduğuna dikkati çekti.

Başkan Kaya, şöyle dedi:

"Burada Türkiye'nin en iyi alabalığı üretiliyor. Biz üretimimizle Türkiye'ye kendimizi tanıtmaya devam ediyoruz. Dünyaya açılmak için ise çalışmalarımızı, projelerimizi hızlandırıyoruz. Yakın çevredeki büyük şehirlerin alabalık ihtiyacını karşılıyoruz. Burası Konya, Ankara ve Antalya gibi şehirlerin alabalık ihtiyacını ciddi anlamda karşılıyor. Ayrıca bizim alabalığımızın kalitesi diğer alabalıklara göre daha farklı. Şöyle ki Aksu'daki suyun kalitesi farklı. Burada suyun sıcaklığı yaz ile kış arasında birkaç derece oynar. Yazın en fazla 10 derece olan su kışın çok daha soğuk oluyor. Balığın kalitesi suyla alakalı neticede. Aksu'nun suyu da kaliteli sayılı su arasında. Mineral bakımından da suyumuz oldukça zengin."

Aksu'da alabalık tesisi işletmeciliği yapan Cevdet Zeynel, Aksu alabalığının lezzette bir numara olduğunu savundu. Zeynel, "En önemli özelliği alabalığın sırtı siyah. Bu siyahın olması için en az 30 ay geçmesi gerekiyor. Doğal alabalık 30 ayda porsiyonluk olur. Suyun çok soğuk olması lazım. Bizim suyumuz oldukça soğuk. Yazın bile suyun içinde ayağınızı 1 dakika tutamazsınız. Alabalığın lezzetli olmasının en önemli sebebi suyunun soğuk olması. Bölgede baraj balıkları var. Sıcak suda yetişen balılar 6 ayda porsiyonluk olur. Bizimkisi 30 ayda porsiyonluk olur. Soğuk suda olması en önemli bir neden" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!