Aksoy şirketlerini emanet aldı, borcunu 12 yılda ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Aksoy şirketlerini emanet aldı, borcunu 12 yılda ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 00:00

TMSF, batan İktisat Bankası’ndan kaynaklanan alacakları nedeniyle şirketlerine el koyduğu Erol Aksoy’la toplam 945 milyon dolarlık borç üzerinden protokol imzaladı. Şirketleri, hisseleri TMSF tarafından rehin alınarak geri verilecek olan Erol Aksoy, söz konusu borcu 12 yılda ödeyecek.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bir ilki gerçekleştirdi ve İktisat Bankası’ndan kaynaklanan alacaklar yüzünden şirketlerine el koyduğu Erol Aksoy’la 945 milyon dolarlık borcun 12 yılda tahsili için protokol imzaladı. TMSF el koyduğu şirketlerin hisselerine rehin koyarak Erol Eksoy’a iade etti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) yapılan açıklamada İktisat Bankası’nın hakim ortağı Erol Aksoy Grubuyla, Grubun Fona olan borçlarının ödenmesine yönelik olarak bugün bir protokol imzalandığı açıklandı.

945 MİLYON DOLAR: Protokole göre Erol Aksoy, İktisat Bankası’nın Fona devredildiği 15 Mart 2001 tarihinden 31 Ekim 2005 tarihine kadar birikmiş faizi ile toplam nakit 945 milyon 94 bin 678 dolarlık borç tutarını ve bu tutara ek olarak üçüncü şahıs bağlantılı işlemlerden oluşacak nakdi anapara borcunu ilk 11 yılı ana para ve son yılı faiz olmak üzere 12 yılda ödemeyi kabul etti.

NELERİ ALIYOR: Grubun Türkiye kablolu iletişim sektörünün yüzde 50’sinden fazlasına hakim iki şirketteki (Kablonet ve İnteraktif) ortaklıkları, veri dağıtımı şirketi, Cine5 televizyonu ve Show Radyo dahil olmak üzere 4 radyo şirketiyle medya sektöründe sahip olduğu tecrübe ve bilgi birikimiyle yaratacağı değerlerin yanı sıra sahip olduğu arsalar üzerinde geliştireceği gayrimenkul projelerinden sağlayacağı kaynaklarla ödemelerini gerçekleştirmesi planlandı.

HİSSELER REHİNLİ: Protokolde şirketlerin piyasa değerlerinin yükseltilmesinden sonra satılması ve satış tarihine kadar faaliyetlerini sürdürerek yaratılacak kaynakların borçlara mahsubu yoluyla daha fazla tahsilat yapılmasının hedeflendiği bildirildi. Yapılan protokolla TMSF tarafından Grup firmalarının hisseleri rehin alınacak, menkul, gayrimenkul ve diğer varlıklar üzerine ipotek ve rehin tesis edilecek. Açıklamada "Protokolün Gruba ait şirketlerin yönetim ve denetimine katılmayı düzenleyen hükümleri çerçevesinde, öngörülen atamalar yapılmak suretiyle söz konusu şirketlerdeki hissedarların ortaklık hakları ilgili hissedarlara, bu şirketlerin yönetimi ise oluşacak yeni yönetim kuruluna devredilecektir" denildi. TMSF’nin kendisine kanunlarla verilen görev ve yetkiler çerçevesinde, kamu alacaklarının en yüksek değerle tahsili ve Fona devredilen bankaların kamuya maliyetinin asgari seviyelere indirilmesi prensibiyle çalışmalarına devam ettiği bildirildi.

Aksoy’un yönetimini geri aldığı şirketler

Cine5

Kablonet

Interaktif

Show Radyo

İmar off-shorezedesine ödeme için yasa önerisi

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, TBMM Başkanlığı’na, İmar Bankası’nın off-shore mevduat hesabı sahiplerine TMSF tarafından ödeme yapılmasına olanak tanıyan yasa teklifi sundu. Teklife göre, TMSF’ye geçen İmar Bankası’nın, KKTC’de faaliyet gösteren ve sermayesinin tamamına sahip olduğu Kıyı Bankacılığı (off-shore) ile uğraşan İmar Bank Off-Shore Ltd. adlı bankanın mudilerine, fon kapsamında olmayan mevduat hesapları da TMSF’ce ödenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!