Akşener, DYP'den istifa etti, Yenilikçiler'e katıldı

Güncelleme Tarihi:

Akşener, DYPden istifa etti, Yenilikçilere katıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2001 00:00


DYP Kocaeli Milletvekili Meral Akşener, partisinden istifa etti. Akşener, kapatılan Fazilet partisi'ndeki Yenilikçiler'in kuracağı partide yer alacağını açıkladı. Akşener bir soru üzerine istifa konusunu DYP lideri Tansu çiller'le görüşmediğini söyledi.

Akşener, beraberinde ''yenilikçi'' kanadın önde gelen isimlerinden Bağımsız Kayseri Milletvekili Abdullah Gül ve Bağımsız Sivas Milletvekili Abdüllatif Şener ile Gül ve arkadaşlarının çalışma ofisi olarak kullandıklarını Politik Araştırmalar Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

KARARI KENDİ İRADEMLE VERDİM

Meral Akşener, şu anda siyasi yaşamını bağımsız bir milletvekili olarak sürdürdüğünü ifade ederek, kararı kendi iradesiyle verdiğini söyledi.

Türkiye'nin geldiği duruma bakıldığında siyaset kurumunun hızla vatandaşın gözünde ivme kaybettiğini savunan Akşener, Türkiye'nin kötü yönetildiğini öne sürdü. Türk milletine yeni bir seçenek ve seçime götürecek bir ortam sunabilmek için bağımsız kaldığını söyleyen Akşener, bu amaçla yeni bir siyasi oluşumun başında yer almak istediğini anlattı.

Akşener, ''Umuyorum, Türk milletinin ekonomik sorunlarının çözümü, demokratik açılımların sağlanması gerekiyor'' diye konuştu.

LİDERLİK SORUNU YAŞANMAZ

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akşener, ''yenilikçiler''in oluşumuna DYP'den başka katılımın olup olmayacağı sorusu üzerine, bu soruya kendisinin yanıt vermesinin doğru olmayacağını söyledi.

Yeni oluşumda, bir liderlik sorununun yaşandığını ifade eden ve ''Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasağı var. Emanetçi bir genel başkana razı olabilir misiniz?'' diye soran bir gazeteciye de Akşener, şu yanıtı verdi:

''Yeni dünya düzeninde 21. yüzyılda tek kişiye bağlı bir yönetim anlayışının çöktüğüne inanıyorum. Dolayısıyla bizim iddiamız, yönetim anlayışının değiştiği şeffaf, katılımcı ve ortak aklın önde olduğu, bir kadro hareketi... Dolayısıyla bir liderlik sorunu yaşanacağını zannetmiyorum.''

ÇİLLER'LE GÖRÜŞMEDİM

Akşener, bir başka soruyu yanıtlarken de yeni siyasi oluşumlarının tüm Türkiye'yi kucaklayacak bir yapı olacağını belirterek, istismar edilen kavramların yeniden yerli yerine oturtulmasına çalışacaklarını kaydetti.

Akşener, bir başka soru üzerine de, istifasına ilişkin kararını DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile görüşmediğini bildirdi.

HER PARTİ DİNİ DEĞERLERİ SAVUNMALI

Akşener, ''Katıldığınız yeni oluşumdaki milletvekilleri dini ve manevi değerleri ön planda tutan bir yapıdaydı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Milli ve manevi değerler, dini değerler milletin değerleridir. Dolayısıyla her parti bu değerleri savunmalıdır. Sadece tek bir parti milliyetçilik, bir partiye dindarlık, bir partiye liberallik bırakılmayacak kadar Türk milletinin omurgasını oluşturan kavramlardır. Dolayısıyla bu kavramların, insanlarımızı oluşturan bu değerlerin ebetteki bu siyasi organizasyonda yeri olacaktır. Ama istismarı söz konusu olmayacaktır. Bundan sonra Türkiye'nin geldiği nokta istismarların ortadan kaldırılacağı bir dönem olacaktır.''

Akşener, bir gazetecinin, kurulacak partinin başkanlık divanında yer alıp almayacağı sorusuna da kendisinin bir pazarlık yapmasının sözkonusu olmadığını söyledi. Akşener, bir başka soruyu yanıtlarken de Tayyip Erdoğan'la görüştüğünü bildirdi.

GÜL: BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN

Kayseri Bağımsız Milletvekili Abdullah Gül de gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye'nin beklentilerine yanıt verecek büyük bir oluşum içinde olduklarını dile getirerek, Akşener'i övdü.

Manisa Bağımsız Milletvekili Bülent Arınç'ın gelenekçi ve yenilikçi kanadı birleştirecek isim olarak ortaya atılması fikrini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Gül, fikirlerini açık açık daha önce söylediğini ifade ederek, ''Bizi izlemeye devam edin'' dedi.

Akşener'in basın toplantısına, 19 ''yenilikçi'' milletvekili de katıldı.

DYP'NİN KOLTUK SAYISI 82'YE DÜŞTÜ

Akşener'in istifası ile DYP'nin milletvekili sayısı 82'ye düşerken, bağımsız milletvekili sayısı 113'e yükseldi. Meral Akşener'in istifasının ardından TBMM'deki sandalye dağılımı şöyle değişti:

DSP :132
MHP :127
ANAP :88
DYP :82
BAĞ. :113
BOŞ :8
TOPLAM :550
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!