Akşama yemekte ‘Ortaçağ’ var!

14’üncü ve 15’inci yüzyıla ait yemeklerin tadına bakmak isteyenlere İngiliz yemek tarihçisi Maggie Black’ten tarihi bir kılavuz: ‘The Medieval Cookbook’. ABD’de eski kitapçılarda keşfettiğim bu kitap, Ortaçağ beslenme biçimi ve yiyeceklerine dair ilginç bilgiler ve tariflerle dolu. Denemesi bedava!

Mehmet YAŞİN
06.09.2014 - 16:01

BEZELYE YAHNİSİ/ÇORBASI

Malzemeler:
1.1 lt su, 700 gr. taze bezelye (sultani), 350 gr. yemeklik doğranmış soğan, 1.5 yemek kaşığı sıvı yağ, dört yemek kaşığı kaynamış suda bekletilmiş çeyrek çay kaşığı safran, 1 çay kaşığı yumuşak kahverengi şeker, 1 çay kaşığı deniz tuzu.

Yapılışı:
Kaynamış su bezelyenin üzerine konur, doğranmış soğan, şeker ve safran katılır. Bezelyeler yumuşayana kadar pişirilir. Daha sonra malzemeler süzülerek başka bir tencereye alınır, blender ile püre haline getirilir. Püreyi tencereye geri konur, sıvı yağ ilave edilir ve 6-7 dakika istediğiniz kıvama gelene kadar pişirilir.

Akşama yemekte ‘Ortaçağ’ var

LAHANA ÇORBASI

Malzemeler:
600 gr. ortası gevşek lahana, 225 gr. yemeklik şeklinde doğranmış soğan, 225 gr. ince halka halinde doğranmış pırasanın beyaz kısımları, bir miktar safran, yarım çay kaşığı tuz, çeyrek çay kaşığı toz kişniş, tarçın ve şeker, 850 ml tavuk ya da sebze suyu. Bu tarifin içine kızarmış ekmek parçalarıyla kızartılmış pastırma konursa ana yemek olarak servis edilir. Bu katkılar, Ortaçağ’ın tercih edilen garnitürleridir.

Yapılışı:
Eğer lahananın ortasında sıkılık varsa, lahana 5-6 parçaya bölünerek ortasındaki sert kısım çıkartılır ve sadece yaprakları doğranır. Geniş bir kuşhaneye soğan, pırasa ve lahanalar konur, safran, tuz ve baharatlar tavuk suyunun içine karıştırılır ve sebzelerin üzerine dökülür. Ortalama 20 dakika ya da sebzeler pişene kadar kapağı kapalı olarak pişirilir.

Akşama yemekte ‘Ortaçağ’ var

KUZU/KOYUN YAHNİSİ

Malzemeler:
900 gr. kemiksiz kuzu/koyun eti, 425 ml. tavuk suyu, 2 orta boy soğan (soyulmuş ve yemeklik doğranmış), 1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz, birer çay kaşığı ince doğranmış taze biberiye, kekik, mercanköşk, yarımşar çay kaşığı çekilmiş zencefil, tarçın ve kişniş, bir tutam tuz, 225 ml beyaz şarap 2 yumurta, 2 yemek kaşığı limon suyu... Bu tarifte kuzu veya koyun eti yerine süt danası da kullanılabilir.

Yapılışı:
Etler kuşbaşı doğranır. Tavuk suyu, yahni tenceresine konup kaynatılır. Et ilave edilerek kaynatmaya devam edilir, üstte oluşan köpük toplanır. Doğranmış soğan, taze otlar, toz baharatlar, tuz ve şarap ilave edilir. Tencerenin altı kısılarak, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Limon suyu yumurtayla iyice çırpılır, tencere ateşten alınır, karışım karıştırarak tencereye ilave edilir, tekrar ateşe konmadan servis edilir.

Akşama yemekte ‘Ortaçağ’ var
The Medieval Cookbook, Maggie Black

Yayınlanma Tarihi : 10.09.2014 - 01:15
Etiketler:


    EN ÇOK OKUNANLAR

      Koç Burcu
      21 Mart - 20 Nisan

      Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

      Boğa Burcu
      21 Nisan - 20 Mayıs

      Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

      İkizler Burcu
      21 Mayıs - 20 Haziran

      Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

      Yengeç Burcu
      21 Haziran - 22 Temmuz

      Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

      Aslan Burcu
      23 Temmuz - 23 Ağustos

      Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

      Başak Burcu
      24 Ağustos - 23 Eylül

      Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

      Terazi Burcu
      24 Eylül - 23 Ekim

      Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

      Akrep Burcu
      24 Ekim - 22 Kasım

      Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

      Yay Burcu
      23 Kasım - 21 Aralık

      Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

      Oğlak Burcu
      22 Aralık - 20 Ocak

      Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

      Kova Burcu
      21 Ocak - 18 Şubat

      Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

      Balık Burcu
      19 Şubat - 20 Mart

      Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün