Aksa ateşi

Güncelleme Tarihi:

Aksa ateşi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2017 00:30

İsrail’in kutsal Mescid-i Aksa’ya metal dedektörü yerleştirilmesiyle yükselen gerilim dün cuma namazından sonra İsrail güvenlik güçlerinin protestoculara müdahalesiyle daha da arttı. Savaş alanına dönen Kudüs’ün Eski Şehir bölgesindeki çatışmalarda 3 kişi öldü. Filistin yönetimi ise İsrail’le ilişkileri askıya aldığını duyurdu.

Haberin Devamı

KUDÜS’te tansiyon geçen cuma İsrail güvenlik güçlerine saldırı düzenlediği belirtilen üç Filistinli ile çatışmaların Mescid-i Aksa’nın da bulunduğu Harem-i Şerif’te devam etmesiyle yükseldi. Çatışmalarda üç Filistinli ile iki İsrailli güvenlik gücü öldü. Bunun üzerine İsrail yönetimi geçen haftaki cuma namazının kılınmasına izin vermezken, Mescid-i Aksa iki gün kapalı kaldı.

50 YAŞ SINIRLAMASI

Binyamin Netanyahu yönetimi, Mescid-Aksa’nın yer aldığı Harem-i Şerif’e silah sokulduğu iddiasıyla kutsal mekanın kapılarına metal dedektör yerleştirme kararı alırken Filistinliler, bunun anlaşmalara aykırı olduğunu belirterek İsrail’in uygulamasını protesto etmek için vakit namazlarını El Aksa’da değil, bunun yerine mescide giden yollarda kılmaya başladı. Kudüslü alimler çarşamba günü yaptıkları toplantıda, halka cuma namazını mahalle camilerinde kılmayarak “Aksa’nın kapılarına ve çevrelerine gelmeleri, namazı burada eda etmeleri” çağrısında bulundu. İsrail ise dünkü cuma namazı için cemaate sınırlama getirerek, 50 yaş altındakilerin alınmayacağını duyurdu.

Haberin Devamı

PLASTİK MERMİ VE GAZ

İsrail ekstra güvenlik önlemleri alırken dün cemaatin toplanmasıyla birlikte El Aksa’ya giden yollarda gerilim de arttı. Bazı göstericilerin kontrol noktalarını geçmeye çalışması üzerine polis müdahale ederken Filistinli gençler de çöp arabalarını yakarak ve taş atarak karşılık verdi. Sokaklar bir anda savaş alanına döndü. İsrail polisinin plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahalesi sonucu onlarca kişi yaralandı. Şehrin sokaklarında yoğun ambulans ve çatışma sesleri yükselmeye başladı. Biri, bir Yahudi yerleşimcinin açtığı ateş sonucu olmak üzere üç Filistinli öldü.

FİLİSTİN’DEN ÇOK SERT TEPKİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “Dedektörler kalkana kadar İsrail ile tüm ilişkileri askıya aldıklarını” açıkladı. Abbas, “Hayali güvenlik kılıfına sokulmuş siyasi uygulamalar olduğu için dedektörleri reddediyoruz. Bu uygulama, Mescid-i Aksa’yı ele geçirmeyi ve barış süreci ile kazanımlarından kaçmayı hedefliyor” dedi. Hamas’a da birlik mesajı veren Abbas, “Mescid-i Aksa yönünde safları birleştirme” çağrısı yaptı. Abbas, Filistin halkı için BM’den de koruma talep etti.

Haberin Devamı

ERDOĞAN: 3 ŞEHİDİMİZ VAR

AFRİKA Sağlık Kongresi’nin dünkü Gala Yemeği’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Şu anda buyurun, Kudüs’te bugün cuma, Müslümanların kutsal bir günü ve Kudüs polisi, askeri, bütün güvenlik güçleri orada Müslümanların üzerine saldırdılar ve 350’ye yakın yaralı var, aldığım son rakam 3 tane şehidimiz var” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım da dünkü cuma namazı çıkışında şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımız, İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşmeler yaptı, bu konudaki İslam dünyasının hassasiyetini Mescid-i Aksa’nın hiçbir şekilde Müslümanların erişimine kapatılamayacağını çok açık şekilde ifade ettik.”

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise Harem-i Şerif’in girişlerine konulan dedektörlerin kaldırılması gerektiği ile yaşanan olaylardan derin üzüntü ve endişe duyulduğu bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!