AKPM’den sert Türkiye raporu

Güncelleme Tarihi:

AKPM’den sert Türkiye raporu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2016 19:34

TÜRKİYE’nin en geniş delegasyonlardan biriyle temsil edildiği Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) yarın ele alınacak “Türkiye’deki demokratik kurumların işleyişi” başlıklı raporun, ‘endişe ve eleştiri’ dozu oldukça yüksek.

Haberin Devamı

AKPM belgesinde, ifade ve medya özgürlüğüyle ilgili gelişmelerin, hukukun üstünlüğündeki erozyonun ve terörle mücadele bağlantılı insan hakları ihlali suçlamalarının Türkiye’deki demokratik kurumların işleyişi ve Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne yönelik yükümlülükleri açısından tehdit oluşturduğu belirtiliyor. İzleme Komitesi’nin Norveçli üyesi Ingebjorg Godskesen ve Sırp üyesi Nataşa Vuçkoviç’in hazırladığı raporda öne çıkan bazı vurgular şunlar:
m 17 ve 25 Aralık 2013’te açığa çıkan yolsuzluk iddiaları iç siyasi süreçlerdeki değişimin başlangıcı oldu. Kısıtlayıcı yasal düzenlemeler kabul edildi, yürütmenin yargı üstündeki kontrolü güçlendirildi, özel mahkemeler oluşturuldu.

- Çözüm sürecinin çökmesi üzüntü verici. Güneydoğudaki gerilim ülkenin diğer bölümlerine yayılmasından endişe duyuluyor. PKK terör eylemlerine son vermeli ve silah bırakmalı. Saldırılar kınanıyor, operasyonların uluslararası hukuka ve orantılılık ilkesine uygun olması isteniyor.

Haberin Devamı

- Bazı bakan ve Cumhurbaşkanı’nın Anayasa Mahkemesi’nin bir kararına saygı duymadıklarını açıklamaları endişe verici. Yetkililer yargıya müdahale etmekten ve hukukun üstünlüğüne meydan okumaktan kaçınmalı. Çok sayıda vekilin dokunulmazlığının kaldırılması büyük endişe kaynağı.

MEDYAYA ÇOK YÖNLÜ BASKI

Raporda medya özgürlüğüne dair olumsuzluklar geniş yer tutuyor. İifade özgürlüğünün Türkiye’de sorunlu olmayı sürdürdüğünün ve kısıtlamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifadeyi garanti altına alan 10’uncu maddesinin kapsamını aşar şekilde arttığının vurgulandığı belgede, Türkiye’nin basın özgürlüğü listelerindeki düşüşüne dikkat çekiliyor. İnternet yasakları, TV kanallarının uydudan çıkarılması ve medyaya  kayyım atanması eleştiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!