AKPM’den FETÖ tutuklusuna ödül

Güncelleme Tarihi:

AKPM’den FETÖ tutuklusuna ödül
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2017 00:56

TÜRKİYE’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Ankara’nın sert tepkisine neden olma potansiyeli yüksek bir adım attı.

Haberin Devamı

AKPM, insan haklarının savunulması alanında üstün hizmet gösteren ve 2013’ten bu yana verilen Vaclav Havel Ödülü’nü, darbe girişimi sonrasında kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin FETÖ/PDY’den tutuklu eski başkanı Murat Arslan’a verdi. Ödülün, AKPM’nin ‘iyi tanınan ve saygın’, ‘her zaman yargının bağımsızlığından yana olan’ ifadeleriyle tanıttığı Arslan’a verilmesinin Strasbourg-Ankara hattında özellikle Türkiye’nin 13 yıl aradan sonra tekrar denetim sürecine alınması nedeniyle başlayan gerginliği daha da artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Bireylerin ya da sivil toplum örgütlerinin aday gösterilebildiği Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü için Arslan’a son üç aday içinde yer verilmesinden duyulan rahatsızlık Strasbourg’a iletildiyse de bu girişimler sonuç doğurmadı. Adayları seçmek ve kazananı belirlemekle görevli seçici kurul, AKPM Başkanı ya da onun tarafından belirlenen bir isim ile insan haklarıyla bağlantılı altı bağımsız isimden oluşuyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEN TEPKİ

AKPM’nin FETÖ/PYD konusunda Ankara ile aynı çizgide olmaması ve bu yönde Türkiye’den gelen telkinlere kulak tıkaması ilişkilerin seyrini olumsuz şekilde etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Arslan’ın yanı sıra Macar Helsinki Komitesi adlı sivil toplum örgütü ile Avusturyalı din adamı Gerog Sporschill de adaylar arasındaydı. Kazanana 60 bin Euro ödül veriliyor.
Dışişleri Bakanlığı ödülün Arslan’a verilmesinden dolayı duyulan rahatsızlığı açıklamayla aktardı: “Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’nün 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu olan FETÖ üyesi bir kişiye verilmiş olması son derece yanlıştır ve kabul edilemez. Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin koruyucusu bir örgütün çatısı altında böyle bir hataya düşülmesi Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin inandırıcılığına darbe teşkil
etmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!