AKPM kararından sonra AB ile ilk temas

Güncelleme Tarihi:

AKPM kararından sonra AB ile ilk temas
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2017 00:18

AVRUPA Birliği (AB) organı olmayan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM), Türkiye’yi yeniden siyasi denetime alması ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) AB Konseyi’ne Türk hükümetinin davet edileceği bir zirve çağrısı yapmasının ardından, Ankara ile Brüksel arasında üst düzey ilk yüz yüze temas bugün olacak.

Haberin Devamı

BAKANLIK DUYURDU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Dönem Başkanı Malta’nın Dışişleri Bakanı George Vella’nın daveti üzerine bugün Malta’da yapılacak gayri resmi Gymnich toplantısına katılacak. Çavuşoğlu’nun Malta’ya gideceğini Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı yazılı bir açıklama ile duyurdu. Açıklamada, “Söz konusu toplantıda, bölgesel ve küresel güncel gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir” denildi.

HER ŞEY AÇIK KONUŞULACAK

Kulislerde, Ankara ile Brüksel arasında son dönemde karşılıklı sert açıklamalara ve iplerin iyice gerilmesine rağmen, Türkiye’nin daveti kabul etmesi önemli bulundu. Gymnich, AB üyesi ülkeler ile aday ülkeler dışişleri bakanları arasında gayriresmi nitelikte ve hiçbir bağlayıcılığı olmadan, hemen her şeyin açıklıkla konuşulduğu “Kravatsız toplantı” olarak biliniyor. Bu nedenle toplantıda tarafların birbirlerine mesajlarını daha açık ve net şekilde vereceğine kesin gözle bakılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir ay sonra Brüksel’de yapılacak NATO Zirvesi sırasında üst düzey AB yetkilileri ile görüşmesinin de bugünkü toplantıda ele alınıp, netleştirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

AB NE İSTİYOR?

AB açısından Olağanüstü Hal’in (OHAL) devam etmesi, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile aralarında çok sayıda öğretim görevlisinin de bulunduğu yüzlerce insanın görevlerinden uzaklaştırılmaları, 150’den fazla gazetecinin tutuklu olması, referandum sonuçları ile ilgili iddialar rahatsız edici başlıklar arasında yer alıyor.AGİT’in referandumla ilgili hazırlayacağı ayrıntılı raporun ciddiyetle dikkate alınacağını bildiren AB’nin, Türkiye’ye eleştirilerin gözardı edilmeye devam etmesi halinde müzakere sürecinin durdurulabileceği yönünde mesaj vermesinin “beklenmedik bir gelişme olmayacağı” belirtiliyor. Hollandalı Parlamenter Kati Piri’nin raporunda da referandumda kabul edilen paketin aynen uygulanması halinde müzakerelerinin askıya alınması talep edilmişti. 

Haberin Devamı

ANKARA NE DİYOR?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, AB kurumlarının özelikle AK Parti Hükümeti’ne yönelik önyargılı tutum takındığı görüşüne vurgu yapacağı, bu durumda hükümetin AB ile ilişkileri gözden geçirmek zorunda kalacağı mesajı vereceği öğrenildi. Çavuşoğlu, AB’nin Türkiye ile ilgili samimi tutumunu göstermesi açısından Türk vatandaşlarına yönelik vize muafiyetini bir an önce yerine getirmesini de isteyerek, aksi durumda Geri Kabul Anlaşması’nın devre dışı kalacağı uyarısında bulunacağına da kesin gözle bakılıyor. Çavuşoğlu, önceki gün AKPM’nin kararıyla ilgili Özbekistan’da yaptığı açıklamada da Avrupa’yı sert ifadelerle eleştirerek, “Eğer Türkiye’ye ceza vermek isteniyorsa ters teper. Bu Avrupa’da artan ırkçılık ve Türk düşmanlığının yansımasıdır. Bundan sonra Parlamento, Parlamenter Meclisi gibi kurumlarla ilişkilerimizi gözden geçireceğiz” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!