AKP Yenimahalle’de neden kaybetti?

BELEDİYE Başkanları kamu görevlisidir. Kamusal sorumluluk taşıyan kişiler, halkı yanıltamaz, yanlışa yöneltemez, yalan söyleyemez!

Kamu görevlileri, söz ve davranışlarında, işlem ve eylemlerinde her zaman yasaları ve etik kuralları kılavuz edinmek zorundadırlar.

Ne yazık ki ülkemizde bunun tam tersi örneklerle çok sık karşılaşıyoruz. Üstelik, verilen sözlerin tutulmamasının cezai bir yaptırımı da yoktur. Bu genellemeyi, geçen dönem AKP’nin elinde olan Yenimahalle Belediyesi’nin kimi uygulamalarıyla somutlamak istiyorum. Siyasal iktidarın desteğini arkasına alan Belediye Başkanı Ahmet Duyar, görev yaptığı dönemde, Yenimahalle halkına karşı güven sarsıcı davranışlar sergiledi. Eşitlik ilkesine sırtını döndü, uygulamalarında adil davranmadı. Bilimselliği kuşkulu bir anket sonucuna güvenerek, ’Seçim bölgesinde beğenilme oranı en yüksek Belediye Başkanı’ olduğuna inandırdı kendisini. Anket şirketinin ’Ahmet Duyar, %70.1 beğenilme oranıyla ülke çapında ilk üçe girdi’ propagandasından çok etkilenip ’Alçak dağları ben yarattım!’ havasına girdi. Gerçek durumun böyle olmadığı, 29 Mart yerel seçimlerinde açıkça görüldü. Türkiye’nin 7. büyük ilçe belediyesi sayılan Yenimahalle’nin yönetimi, CHP’li Fethi Yaşar ekibine geçti.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi, Yenimahalle’de de on binlerce evin balkonu camla çevrilmiştir. Herhangi bir sokakta başınızı kaldırıp bakarsanız bu durumu rahatça görebilirsiniz. Ama Ahmet Duyar, sorumluluk alanındaki binlerce siteden yalnızca birine taktı! Açıkça ayırımcılık yaparak, aynı alanda yan yana kurulmuş iki siteden yalnızca birindeki evlere ceza kesti. Site yönetimi, sorunu ’dostane’ çözmek için çok uğraştı; bir kez Belediye Başkanı’yla, bir kez de ’İmar’dan sorumlu yardımcısıyla görüştü. Bu köşede Ahmet Duyar’a ’açık mektup’ yayımladı. İki görüşmede de site yönetimine söz verildi, ’endişe etmeyin, yanlışlığın düzeltilmesi için gerekli birimlere talimat vereceğiz’ dendi. Bu görüşmeler, her defasında 8-10 kişinin önünde ve tanıklığında yapıldı. Site yönetimi, Belediye Başkanı’yla yardımcısının sözüne güvenerek konunun kapandığını düşünürken, konut sahipleri, bir süre sonra kendilerine kesilen milyarlarca liralık cezalarla aldatıldıklarını anladılar! Üstelik cezalar, ’icra’ tehdidiyle tebliğ edilmişti. Kimi çaresiz ödedi bu cezaları, kimi yargıya gitti. Davalar hálá sürüyor...

Belediyenin akıl almaz bir sorumsuzlukla yanılttığı, aldattığı tek kesim, Konutkent’teki Yeşiltepe Evleri sakinleri değildi.

BİZLERİ KANDIRDI

Hürriyet Ankara’nın 20 Eylül 2008 günlü sayısında Yalçın Bayer’e dertlerini anlatan oto galericileri de aynı şeyleri söylemişti: "Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar bizleri kandırdı. Söz verdiği halde yer göstermedi. Bari galerileri kapatsınlar da kurtulalım. Bize sahip çıkmayan, yer göstermeyen Belediye Başkanı’na neden oy verelim?"

Nitekim vermediler. Ahmet Duyar, Yenimahalle halkını aldatıp küstürmenin bedelini, son seçimde ağır biçimde ödedi. İyimser anket sonuçlarına karşın koltuğunu yitirdi.

Bir Belediye Başkanı’nın en duyarlı olması gereken konu, söz verdiği şeyi yapmak, yapamayacağı şeyler için söz vermemektir. Umarız, Yenimahalle Belediyesi’nin yeni yönetimi aynı yanlışa düşmez.

Attila AŞUT- Gazeteci
Yazarın Tüm Yazıları