AKP uslu muhalefet istiyor

Güncelleme Tarihi:

AKP uslu muhalefet istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

AK Parti’nin yılın son teklifi olarak verdiği içtüzük değişikliği, CHP’nin tepkisine neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi eleştirilerini söyle sıraladı:

“Mevcut uygulamada salı günleri Genel Kurul gündemi tümüyle sözlü sorular ve bunların cevaplandırılması yoluyla yasama organının yürütme üzerindeki denetimine ayrılmış iken, teklife göre bu süre en çok iki saat olacaktır. Hükümet kendisine soru sorulmasını istememektedir. İhtisas komisyonları tasarı veya tekliflerin bütün ayrıntılarıyla tartışıldığı ve konuyla ilgili bütün toplum kesimlerinin dinlenildiği yerdir. Bu nedenle komisyonlarda önerge sınırlaması yoktur. Teklif ise her üye için bir önerge şeklinde sınırlama getirmektedir. Hükümet muhalefetin herhangi bir önerisine ihtiyaç duymamaktadır. AKP, konuşmayan, cici, uslu muhalefet istiyor. AKP görüşünü ifade etmesi için muhalefete birkaç cümleyi yeterli görürken, kendisine sınırsız bir iktidar alanı yaratmaktadır. AKP, hükümeti üzmeyecek bir muhalefet istemektedir. Demokrasi çoğunluğun dediğinin olduğu değil azınlığın haklarının korunduğu rejimin adıdır. AKP’ye göre ise çoğunluk haklıdır. Bu anlayışa çoğunluğun zorbalığı denir.”
Genç’in fenerine yasak
Yeni içtüzük önerisinde Meclis Genel Kurulu’nun 15.00-19.00 yerine 14.00-20.00 saatleri arasında çalışması düzenleniyor. Teklif Meclis’te kabul edildiğinde, Genel Kurul’a döviz ve pankart getirmek veya çalışma düzenini bozucu herhangi bir materyali Genel Kurul salonunda bulundurmak yasaklanacak. Bu davranışta bulunanlara kınama cezası verilecek. Bu kural uyarınca, örneğin, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, elinde fenerle Genel Kurul’a katılamayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!