AKP, sana ne benim dinimden

‘ZENGİN Davası’ ile çalkalanmaya hazır olun!..

Bir süre önce, Zengin soyadını taşıyan Alevi bir yurttaşımız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruyor.

‘Ben çocuğumun zorunlu din dersine katılmasını istemiyorum, biz Aleviyiz, ama okuldaki zorunlu din dersinde Sünnilik öğretiliyor’ gerekçesiyle.

AİHM’nin kararı martta. Zengin Ailesi’nin davayı kazanması bekleniyor. Çok doğal, kimse kimseyi, istemediği bir konuda zorlama hakkına sahip değil.

Zorunlu din dersi şimdi Avrupa’nın eleştirileri arasında. Avrupa Konseyi’nin bir komisyon raporu, Türkiye’deki tartışmayı yeniden alevlendiriyor.

VİYANA’DA BİZ İSTEDİK

Önce ilginç bir ayrıntı. Zorunlu din dersinin kaldırılması ve nüfus cüzdanlarında din hanesinin kaldırılması önerisi Avrupa Konseyi Irkçılık ve Hoşgörüsüzlük Komisyonu’na ait.

Bu komisyon Avrupa Konseyi’nin 1993 Viyana Zirvesi’nde kuruluyor. Kimin önerisiyle?.. Bu komisyonu Türkiye istiyor ve Türkiye’nin isteğiyle kuruluyor!..

Komisyon Avrupa’nın saygın kişilerinden oluşuyor ve Avrupa’nın her ülkesinde ırkçılık ve hoşgörü uygulamalarını inceliyor. Fransa ve Yunanistan komisyonun en ağır eleştirilerine hedef olan iki ülke. Örneğin, Batı Trakya uygulamaları nedeniyle, komisyon Yunanistan’ı ırkçılıkla suçlayarak, yerden yere vuruyor.

Türkiye’ye yönelik eleştiriler de var, ama olumlu yönler de eksik değil. Örneğin, ‘Türkiye’de ırkçılık yok’ diyerek, bu açıdan bizi aklıyor.

BİLMEDEN TEPKİ

Komisyon nüfus cüzdanlarında din hanesinin bulunması ile zorunlu din derslerini laikliğe aykırı buluyor.

Resmi düzeyde üç tepki gecikmiyor. TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın tepkileri ne yazık ki, çok talihsiz!.. Raporu ya okumadan ya da özünü bilmeden tepki veriyorlar. Sözüm ona, kendi tabanlarına mesaj!..

Yok ‘dinimizi öğretmeyecek miyiz’, yok ‘ne yapacağımıza biz karar veririz’, yok, ‘önce gelsinler ve öğrensinler’ gibi yanlış değerlendirmeler!.. Daha da acısı, laisizmi zerre kadar anlamayan açıklamalar!..

Rapor ne diyor?.. Nüfus cüzdanlarından din hanesini kaldırın!.. Çok doğal. Devlete ne benim dinimden?.. Devlet, dini inancımı bildirme için, beni hangi hakla zorluyor?.. Bu açıkça, insan haklarına aykırı!.. Bizimkiler bunu anlayacak ha!..

Geçenlerde, adı İslam Cumhuriyeti olan Pakistan bile, pasaportlarda din hanesini kaldırıyor!.. Türkiye Cumhuriyeti ise laik bir devlet olarak, hálá nerede?.. Hiçbir Avrupa ülkesinde olmayan bir uygulama!..

ZORLA DİN DERSİ

Anayasa’da zorunlu din dersi, 12 Eylül’ün marifeti!.. Her konuşmasında Atatürk diyen Kenan Evren ve askeri yönetimi, Anayasa’ya zorunlu din dersini koyarak, laikliğe en ağır darbeyi vuruyor.

Ne demek zorunlu?.. İster öğrenirim, ister öğrenmem!.. Kaldı ki, rapor Arınç, Gül ve Aydın’ın öne sürdüğü gibi, ‘öğretme’ demiyor!.. ‘İsteyen öğrenir, isteyen öğrenmez, devlet karışamaz’ diyerek, bunu temel hak ve özgürlüklere getirilen kısıtlama olarak görüyor ve kaldırılmasını savunuyor.

Kaldı ki, okullarda okutulan din derslerinin din ahlak ve kültürü ile ilgisi yok!.. Buz gibi de, İslami kurallar öğretiliyor!.. Zorla!..

Kaldı ki, bizim AB bürokrasisi tam iki yıldır zoraki din dersleri ile nüfus cüzdanlarından din hanesinin kaldırılmasını ısrarla öneriyor!.. Tabii ki, AKP bunu kulak arkası ediyor!..

AKP’nin laisizmi kavraması, hele de uygulaması için daha bin fırın ekmek yemesi gerek!..

Günün en önemli haberi

BİR
yandan Avrupa Konseyi’nin bu raporu, bir yandan Erkan Mumcu’nun istifası, bir yandan enerji ihalelerindeki yolsuzluk haberleri, Türkiye’yi yine olay bombardımanı altında bırakıyor.

Bana kalırsa, günün en önemli haberi, ABD’nin Şam Büyükelçisi’ni geri çekmesi!.. Gazetelerde alt sıralarda yer buluyor. Oysa, başımıza yeni dertler açabilecek bir olay.

Eski Lübnan Başbakanı Hariri’yi öldüren kim?.. El Cezire’ye göre, İsrail!.. Yani, arkasında ABD kuşkusu bulunan bir cinayet!.. ABD şimdi, Şam’daki büyükelçisini geri çekerek, suçu Suriye’nin üstüne yıkma çabasında!..

Olmadığı halde, Irak’ta nükleer silah var, diyerek, Irak’a savaş açan ABD, şimdi de, ‘Hariri’yi sen öldürdün’ diyerek, Suriye’nin başına çorap örme peşinde!..

Aynı çorap, dönüp dolaşıp, bizim başımızı da ağrıtmaz mı?..
Yazarın Tüm Yazıları