AKP’nin üç fay hattı

ANKARAAKP’li Kürt vekillerin muhalefeti tezkereyi durduramaz, 1 Mart tekrarlanmaz.

Ancak son tartışma AKP bünyesindeki üç fay hattından birini ortaya koyması açısından önemlidir. AKP’nin sistemle çatışmasına yol açacak enerjiyi biriktiren bu fay hatlarını tek tek sayarsak;

1) 22 Temmuz seçiminde merkeze kaymak adına bünyeye kazandırılan liberal ve sol kökenli isimler partiyi, sistemin/rejimin geleceği konusunda endişeli kesimlerle karşı karşıya getiriyor. Zafer Üskül Hoca’nın "Kemalizmi Anayasa’dan silme" önerisi daha Meclis toplanmadan heyecan yarattı. Sivil Anayasa hazırlığı AKP’nin niyeti hakkında spekülatif tartışma tetikledi.

2) Yeni Meclis’te güçlü ve AKP tabanında bile puan toplayan MHP Grubu’nun varlığı AB reform hızını düşüreceğe benziyor. "MHP’ye oy kaymasın" kaygısı AKP’nin AB çapasını yerinden oynatır. AKP yönetimi, iktidarın daha fazla demokrasi ve refaha bağlı olduğunu unutmamalıdır.

3) AKP’li Kürt vekillerin seçim bölgelerinde DTP ile kıyasıya rekabeti siyasete yansımaya başladı. İmralı mahkûmu yerine Barzani’yi beğenen kesimin oyları ile Meclis’e taşınan, ekonomik geleceğini Kuzey Irak’ta arayanları temsil eden AKP’li vekillerin tezkere muhalefeti doğaldır. Ama AKP’nin bu çatlağı Ankara’nın batısına izahı da bir o kadar zordur.

AKP’nin ezici seçim zaferine rağmen iki aydır zorlanması bence bu fay hatları yüzündendir.

İkinci AKP dönemi, ilkinden farklı olarak çok sesli siyasete sahne oluyor.

Meclis’te zayıf muhalefetten yakınanlar, AKP içi dengeleri daha iyi izlemeli.

Kuzeyi, güneyi kalmadı

BAKIYORUM, Hürriyet dışındaki gazeteler "bugün sünnet-yarın deniz" havasında.

Kuzey Irak’a giriliyor, kamplar basılıyor, uçaklar bomba yağdırıyor. Zannedersiniz ki, askeri harekát yazı işleri salonunda yapılacak. Galiba bilmiyorlar ki, Irak’ın kuzeyi, güneyi kalmadı.

O topraklara ayak basan her yabancı güç... Sünni ve Şii Araplarla Kürtlerden oluşan şeytan üçgenine düşer. Bu kadar ciddi bir karar öncesi, halka doğrular anlatılmalı, kahramanlık menkıbeleri değil.

ABD’yi paket kurtarır

ERMENİ tasarısına karşı Ankara’nın misilleme senaryoları, manşetleri süslüyor.

Diyelim ki İncirlik’i kapattık, bir yıl sonra açmayacağımız ne malum? Fransa ile dış ticaretimiz bu ülkede benzer tasarının gündeme geldiği yıl üçe katlanmadı mı?

Alınmayın ama galiba ABD yönetimi bizi bizden iyi tanıyor.

Asıl korktukları İncirlik değil, Türk halkının haklı nefretini kazanmaları.

Haklılar, çünkü ABD düşmanlığı Türkiye’de aldı yürüdü... Orta ve uzun vadeli sonuçlarını kestirmek için ABD’nin bizden önce itibar kaybına uğradığı ülkelere bakmak yeterli.

Filistin, Afganistan, Suudi Arabistan gibi...

Maşallah hepsinin toprağından mantar gibi terörist fışkırıyor.

ABD’nin Türk halkını yeniden kazanması için ne gerekli derseniz...

Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi’nden geçmemesi gereklidir ama yetmez!

Yanı sıra ABD’nin PKK konusunda da Türkiye’yi memnun edecek çok somut bir adım atması lazımdır. Örneğin, Barzani’nin misafiri birkaç PKK yöneticisini paketleyip teslimi iyi niyetini kanıtlayan başlangıç olur. Böyle bir paket servisi Türk kamuoyundaki kanaati değiştirebilir.
Yazarın Tüm Yazıları