AKP’nin Bodrum günahı

Google Earth, dünyayı internette ayağınıza getiren fotoğrafların merkezi.

Haberin Devamı

O merkez üzerinden Bodrum kıyılarında bir gezinti yaparsanız, kıyıların eski ve yeni halini görünce dudaklarınız uçuklar. Kıyılardaki yağmaya itiraz bayram sırasında Tayyip Erdoğan’dan geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar itirazı pekiştiriyor.
Nasıl olmuş da, kıyılar bu hale gelmiş, ne zaman gelmiş? Bodrum’da çevre gönüllüleri 2005’ten bu yana kıyılardaki değişimleri Google Earth’de karşılaştırmalı olarak toparlamış. Ortaya Erdoğan’ın itiraz ettiği manzaralar çıkıyor.
İşte, onlardan bazı örnekler.

ÖRNEKLER BOL

Güvercinlik Pina Yarımadası:
Dev bir otel yarımadayı çeviriyor. Tahsis eski, ancak otele izin AKP dönemine ait.
Zeytinli Burun mevkisi: Erdoğan’ın tatil yaptığı otel burada.
Torba’da tekneleriyle gidip denize girilen bir zamanların ünlü adası Zeytinli Kahve aynı otelin denetiminde, artık halk gidemiyor.
Usuluk mesire alanı: Hepimize tahsisli kamu alanı, “Kır evi yapıyoruz” diyerek bir yatırımcıya veriliyor. Halk artık kullanamıyor.
Cennet Koy, Saplı Burun: Bodrum’un kuzeyinde bakir kalmış tek koy iken, önce Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan ediliyor. Cennet Koy elden gidecek, sivil toplum örgütleri kararı iptal ettiriyor. Ancak, tekrar gelişim bölgesi olarak ilan ediliyor ve yeni imar planı yapılıyor, tüm sahil turizm tesis alanı olarak belirleniyor.
Akyarlar, Akçabük Koyu: Deniz turizmine hizmet veren bu koyda artık sağlı sollu oteller var.
2005’te bu tahsisleri itirazlar sonucu Danıştay ve Yargıtay iptal ediyor. Dönemin AKP’li Turizm Bakanı “Antalya’da yer kalmadı, yatırımcıyı artık Bodrum’a yönlendiriyoruz” diyor. Google Earth’e girin, koyların eski ve yeni haliyle, yatırımcının nasıl yönlendirildiğini görün, tam facia.

MAVİ YOLCULUK TEHLİKEDE

Bodrum’un güneyinde üç-beş yer nasıl olduysa, hâlâ bakir.
Şu anda Tavşan Burnu’ndan Orak Adası’na kadar mavi yolculuk ve günlük tur yapılan koylar turizm tesis alanı ilanıyla tehdit altında. Buralar da giderse, mavi yolculuk hayal. Tesislerin bulunduğu koylarda mavi yolculuk olmaz.
Bodrum’da en hassas bölgelerden biri Kisse Bükü, Alakışla Limanı. Sivil toplum burayı 2005’teki tahsislerden kurtarıyor, ama bakanlığın gözü burada. Buraya yapılacak bir tesis, mavi yolculuğa en büyük darbeyi vurur. Mavi yolculukta en büyük rota burası.
Mavi yolculuğa darbe, hem kıyılara, hem yörenin en büyük geçim kaynaklarından birine darbe anlamına geliyor. Binlerce insan geçimini mavi yolculuk sayesinde sağlıyor.

İNŞAAT YASAĞI

Tayyip Erdoğan
’ın ardından Erdoğan Bayraktar da kıyılardaki rezilliğe itiraz ediyor. Kendi ektiklerini kendileri düzeltmek istiyorsa, lafta kalmayacaksa, yerine getirilmesi gereken bir koşul var:
Bodrum’a genel inşaat yasağı şart. Oysa, yasağı belediyelerden önce Ankara deliyor. Özellikle tepelerde binlerce bina yarı dökük vaziyette, savaştan çıkmış gibi.
Bodrum ve çevresinde kıyıların ve tepelerin bittiği yerdeyiz.

Haberin Devamı

İbre Sarıgül’den yana

Haberin Devamı

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde anketlerde Mustafa Sarıgül ile Kadir Topbaş başa baş. Bazen Topbaş, bazen Sarıgül önde çıkıyor.
Marttaki yerel seçimlerde AKP ile CHP arasındaki en büyük yarış İstanbul’da. İstanbul’u yirmi yıl sonra CHP’nin alması AKP iktidarının sallanması anlamına geliyor. İstanbul’u almak için CHP’nin en uygun adayı Mustafa Sarıgül görünüyor. CHP tabanı ve genel merkezinde eğilim Sarıgül’den yana.
Sarıgül
’ün kazanma şansı var. Topbaş lehine geçen yıl var olan yedi-sekiz puanlık farkı Sarıgül kapatmış görünüyor. Bu, şu anın fotoğrafı.
Ayrıca, Sarıgül’ün İstanbul’da bazı CHP ilçe belediye başkan adaylarını kendisinin belirlemek istemesi haberi doğru değil.
Gözler şimdi CHP Genel Merkezi’nde.

Yazarın Tüm Yazıları