AKP’deki İrlandalılar kim?

BAŞBAKAN Erdoğan partisinin 50. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda 29 Mart seçimlerindeki oy kaybının ilk faturasını örgüte kesti.

Seçimden sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in olay yaratan, "Aleyhimde çalışan bazı bakanlar ve genel başkan yardımcıları oldu" sözüne benzer bir şekilde, "Seçimde çalışmayan, hatta aleyhte çalışanlar oldu, onlarla yollarımızı ayıracağız" açıklamasını yaptı. Bu açıklamalar Mustafa Denizli’nin Türkiye Milli Takımı Teknik Direktörü olduğu dönemde bir İrlanda maçı sonrası yaptığı "İrlanda’yı yendik ama önemli olan içimizdeki İrlandalıları yenmek" diyerek literatüre soktuğu "İçimizdeki İrlandalılar" tanımlamasını hatırlattı.

Peki Ankara’da AKP’nin içindeki İrlandalılar kim?

Kulağımıza gelen fısıltılara göre Ankara İl Teşkilatı’nda köklü bir değişiklik olma ihtimali düşük. İl Başkanı Halis Bilge inisiyatif aldığı yerlerde partisine sıkıntı yaşatmadı. Bazı ilçelerde ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri listelerinde yanlış tercihler yapmadı, yaptırmadı. Yaşanan kayıplarla ilgili yapılan tercihlerde de pek sözünün dinlendiği söylenemez...

Ancak işin rengi ilçelere gelince biraz değişiyor. 29 Mart seçimlerinde kaybedilen ilçeler Etimesgut, Yenimahallle ve Gölbaşı’nda yeniden yapılanma olacağı öngörülebilir. Yine AKP’nin kalelerinden Sincan’da yaşanan oy düşüklüğünün faturası direkt olarak yönetimdeki teşkilata kesilmese de bir takım tedbirler alınacaktır.

AKP’de kaybedilen ilçelerdeki yönetimler mercek altına alındıkça, seçim öncesinde ilçe yönetimlerinde etkin olan ve belediye başkanlarıyla sıkıntı yaşayan, bugün bir kısmı Meclis üyesi olan partililerin de başı ağrıyabilir.

Diğer taraftan insan şunu düşünmeden edemiyor. Erdoğan, "Aleyhte çalışan teşkilatlar oldu" diyor, Gökçek, "Aleyhimde çalışan bakanlar oldu" diyor. Eğer bir kayıp psikolojisiyle suçlu arama çabaları değil de bu sözler samimiyse hem muhalefete karşı hem de "İçlerindeki İrlandalılara" karşı seçimin galibi olan Erdoğan ve Gökçek’i tebrik etmek lazım.

Hem dillendirilen kabine değişikliği hem de teşkilatlardaki değişimden sonra herhalde AKP içinde AKP’ye karşı çalışanların kim olduğu daha net önümüze gelecek. Kimbilir belki "aleyhte çalışanların" da bir çift sözü olur...

Bizim de aklımız karıştı

ÇANKAYA Zühtü Tiğrel Caddesi’deki hatayı geçtiğimiz hafta duyurmuştuk. Tarihte Zühtü Tiğrel diye bir kişinin yaşamadığını, caddenin isminin Zülfü Tigrel olması gerektiğini bir okurumuz ifade etmiş, biz de bu köşeden duyurmuştuk. Ancak bu karışıklık bizim de aklımızı karıştırmış olacak ki "Büyükşehir Belediye Meclisi ilk toplantısında caddenin ismini Zühtü Tigrel Caddesi olarak değiştirmeli" diyerek aynı hataya düştük.

Görüştüğümüz AKP’liler de CHP’liler de MHP’liler de bu hatanın düzeltilmesi için Büyükşehir Belediyesi’nin ilk oturumunda caddenin isminin doğrusu olan Zülfü Tigrel Caddesi olarak değiştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler.
Yazarın Tüm Yazıları