Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

AKP-CHP olur AKP-MHP asla

CUMA günü MHP’nin Afyon, cumartesi de AKP’nin Ankara mitinglerini izleyince iki parti arasında uçurumun sanılandan da öte olduğunu gördüm.

Devlet Bahçeli’nin AKP’ye bakışında tek bir olumlu yan olmadığını, AKP’ye ülkeye ihanet eden parti gibi baktığını, bu ağır ithamın seçim atmosferinde söylenmiş, sıradan sözler olarak görülemeyeceğini söyleyebilirim.

Başbakan Tayyip Erdoğan da farklı değil; mitingdeki, "Birileri de mafyaya bulaşır; onların vuruşunu bilirsiniz" sözlerinde hedef belli.

Buna dayanarak; sandıktan tek parti iktidarı çıkmazsa, zorunluluk doğması halinde bile AKP ile koalisyon yapmayacak tek parti MHP olur, derim. Başka bir ifade ile AKP-CHP koalisyonu bile olabilir; ama AKP-MHP asla.

AKP mitinginde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AKP-MHP koalisyonu kurabileceğini ima etti; ona hodri meydan.

KADIN FARKI

Her iki mitingde bariz bir fark ortaya çıkıyor.

AKP mitingine katılan kadınlar arasında başı açık olanlar epey azınlıkta kalırken, MHP mitinginde aksi söz konusu.

MHP’deki bu tabloda, Bahçeli’nin cumhuriyet değerlerine vurgusu etkili olmuş gibi; çünkü önceki yıllarda başörtülü kadın sayısı da yüksekti. Ancak, her iki mitingde de kadınların liderleri, eşleri veya erkek arkadaşlarıyla yan yana ve zaman zaman da samimi pozlarla izlediklerini gördüm.

Yanağına üç hilal çizili asenanın eşinin dizine oturuşuyla, erkeğinin beline sık sıkıya sarılan türbanlı genç kadın arasında çok bir fark yoktu.

Merak konusu olan mitinglere katılıma gelince. Afyon’da Bahçeli, Erdoğan’a oranla daha büyük bir kalabalığa hitap etti.

Bu durum MHP’nin merkezde, AKP’nin ilçelerde güçlü olmasına bağlandı.

TANDOĞAN’A YAKLAŞAMAZ

AKP’nin Ankara mitinginde ise bazı kompleksler öne çıktı. AKP’liler cumhuriyet mitingleri ile yarışmaktan vazgeçmiyor.

İzmir’de bunu denediler, sonuç ortada; ama ders alınmamış.

O mitinglerle parti mitingleri çok farklı olsa da AKP’nin kıyaslaması, bir parti için iyi denilebilecek Sıhhiye mitinginde de devam etti.

Gittiğim her mitingde kalabalığın çevresini dolaşır, içine girerim. Tandoğan Cumhuriyet mitinginde de, diğerlerinde de aynısını yaptım.

Sadece kürsüden bakmakla yetinenler yanılıyorlar. AKP mitinginin yapıldığı alan Gökçek’in ifadesi ile 14 bin metrekare.

Ankara’yı bilenler için belirteyim; Sıhhiye’deki U dönüşü köprüsünden Hitit heykeline kadar olan alan, biraz seyrek de olsa doluydu.

Gökçek’in verdiği bilgiyi esas alsak dahi rakam ortaya çıkar. Ama Tandoğan mitingini görmeyenler Sıhhiye’de ahkam kesti.

Kıyas yanlıştır, AKP mitingi Tandoğan’ın yanına bile yaklaşamaz.

AKP’lilerin bir başka kompleksi de kendi geçmişlerini es geçip rakiplerinin geçmişini, cumhuriyetin ilk yıllarına kadar sorgulamaya tabi tutmaları.

Melih Gökçek, Cemil Çiçek ve Tayyip Erdoğan 12 Eylül öncesine, 30 yıl geriye, seferberlik yıllarına, cumhuriyetin kuruluşuna kadar gittiler.

Diğerlerini geçsek dahi, kıyası 2002’den önceki 79 yılla yapmak, Cumhuriyetin ilk yılları ile bugünlerin koşulları aynıymış gibi kabul etmek, yanlış anlaşılma/algılanma dışında neye yarar ki?
Yazarın Tüm Yazıları