Akıllı yastık ve yorganlar

Stresli yaşamın içinde en çok ihtiyaç duyulan hiç kuşkusuz deliksiz ve ergonomik bir uyku. Bunu sağlamanın bir yolu da yorgan ve yastık seçiminden geçiyor. Akıllı seçimler sırt, bel, ense, kol, omuz, tutulmalarını ve horlamayı da engelliyor. Ikea’nın doğru seçim için önerileri var

Haberin Devamı

Kaliteli bir uyku için öncelikle nasıl bir yastıkta yatmamız gerektiğine karar vermeliyiz. İki yastık sert ve yüksek üst üste kullanılmamalı. Yer yer yumuşak yer yer sert alanlara sahip; düzensiz ve homojen olmayan yastıklardan da uzak durmanız gerekiyor. Ortopedik boyun yastığıyla yatmanın daha sağlıklı olduğu söylenebilir. Ancak bu yastıklarla da rahat edemiyorsanız kendinizi zorlamamanızda fayda var.
Genelde piyasada üç çeşit yastık bulabilirsiniz. Bunlar alçak, orta yüksek ve yüksek. Eğer yan yatanlardansanız, kaslarınızın yüksek yastıktan gelen bir desteğe ihtiyacı var demek. Sırtüstü yatmayı seviyorsanız orta yükseklikte bir yastık tam size göre. Yüzüstü uyuyanlardansanız alçak yastık tercih edebilirsiniz.

SICAKLIK DERECESİNE DİKKAT EDİN

Haberin Devamı

Yorgana gelince... Seçiminize gece yatakta üşüyüp üşümediğinize karar vererek başlayabilirsiniz. Yorganınızın sıcaklık derecesini belirledikten sonra dolgu malzemesi seçmeniz gerekiyor. Sentetik elyaf, selüloz elyaf ve kuş tüyü gibi seçenekler var. Sentetik elyafların bakımı çok kolay. Elyaf, hava dolaşımını sağlıyor ve yorganın sıcaklık korumasına yardım ediyor. Sık yıkanabildikleri için de alerjik bünyeli insanlar için doğru seçim olarak görülebilir. Selüloz elyaf, teri emerek uzaklaştırıyor. Kuş tüyü dolgu, teri çok iyi emip uzaklaştırıyor. Çocuklar için de en uygun yorgan serin tutan, iyi nefes alan ve yıkaması kolay yorganlar.

Şehirli insanın doğa özlemi

İstanbul Mobilya Fuarı İMOB bünyesinde düzenlenen ve bu yıl 51 firmanın 140 civarında ürünle katıldığı 5. İMOB Tasarım Yarışması’nda Teleset Mobilya, ‘Yemek Odası’, ‘Yatak Odası’ ve ‘Genç Odası’ kategorilerinde üç birincilik birden aldı. Aynı zamanda Green Therappy isimli koleksiyonunu sundu. Markanın genel müdür yardımcısı Fuat Doğan’la bu odalardaki son trendleri ve evlerin ‘yeşermesini’ konuştuk

Evlerde ve dekorasyonda yeşil neden son zamanda bu kadar ön plana çıktı?
- Bunu şehirli insanın doğaya özlemine bağlayabiliriz.
Evin farklı odalarında yeşili nasıl kullanabiliriz?
- Yeşil renk, her şeyden önce; dinlendirici ve rahatlık veren bir etkiye sahip. Bu özelliğinden dolayı evin daha çok vakit geçirilen ve istirahat edilen bölümlerinde kullanılması daha doğru. Green Therapy koleksiyonunda evlerin içinde, salonda, yemek odasında ve hatta yatak odasında bile doğal yeşilin kullanımı ve mobilyaların belirli bölgelerine bitkilerin yerleştirilmesiyle şehir yaşamında doğaya biraz daha yaklaşmayı sağlıyoruz.
Sizce ideal bir yemek odasının olmazsa olmazları nelerdir?
- Mümkün olduğunca fonksiyonel, kullanım açısından pratik ve esnek yapıda modeller tercih edilmeli. Eskinin hantal ve yüksek ürünleri yerine; daha yatay yayılmış ve bulunduğu ortamı daraltmayan, ferah gösteren mobilyalar tercih edilmeli. Bu sene ağırlıklı olarak beyaz ön plana çıkıyor.
Genç odalarında bu sene neler var?
- Daha cesur renklerde. Sınırlı metrekarelerin verimli kullanımını sağlayacak kriterlere özen göstermek gerek. Değişen ve gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda eklemelere imkan sağlayan modüllerin tercih edilmesi de ekonomik açıdan önemli. Yetişkin yatak odalarında da bu sene ağırlıklı olarak açık renkler tercih ediliyor. Ceviz ve antrasit gibi koyu tonlarla da kombinasyonlar ve hoş tezatlar yaratılıyor.

DEKO-ÖNERİ

Haberin Devamı

Eklektik odalar yaratarak evlerinize renk katabilirsiniz. Bunun için farklı tarzlarda objeleri ortak bir noktada buluşturmanız gerek. Önemli olan öncelikle doğru renkleri seçmek. Tezat yaratacak renkler konusunda da dikkatli olmanızda fayda var. Mesela aksesuvarlarda zıt renklerden yana tercih yapabilirsiniz. Aynı zamanda kumaş ve tasarımlarda da geleneksel ve modern olanı harmanlamak mümkün.

ÇIKIYOR

* Markasız da olsa kullanışlı mobilyalar

İNİYOR

* Tasarımcıların heykel görevi gören objeleri

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
EMRE ALTUĞ (Şarkıcı)

* Eski radyo ve Coca Cola koleksiyonum. Onları toplamak için çok emek verdim.
* Gitarım
* Eşimin hediyesi televizyon koltuğum
* Müzik stüdyom

Yazarın Tüm Yazıları