Akıllı nefes ölçer

Güncelleme Tarihi:

Akıllı nefes ölçer
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2017 00:25

Astım ve KOAH hastalarının solunum ölçüm kontrollerini kolaylaştırmak için yola çıkan ODTÜ’lü girişimciler Spirohome’u kurdu. Girişim, şu anda hastanelerde kullanılan solumun testi cihazlarından daha düşük fiyatlı ve daha ufak boyutlu olmasıyla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

HAVA kirliliği ve sigara kullanımı başta olmak üzere solduğumuz havada astım ve KOAH gibi hastalıkları arttıyor. Türkiye’de 4 milyon astım, 5 milyon da KOAH hastası var. Kısacası dünyada olduğu kadar Türkiye için de önemli bir hastalık. Bu hastalıklarda en büyük rol ise sık ve doğru ölçümlerle takip.

‘Spirohome’ adındaki ODTÜ’lü gençlerin kurduğu girişim ise hastaların hastaneye gitmeden, her an her yerde ölçüm yapabilmesini sağlamak için yola çıktı. 2014’te okuldan arkadaşı Kerem Yaşar ile girişimi hayata geçirdiklerini belirten şirketin kurucu ortağı Merthan Öztürk, Spirohome’u şöyle anlatıyor: “Astım ve KOAH hastalarının tedavilerini takip etmeleri için nefes test cihazı ve mobil uygulamadan oluşan bir sağlık platformu kurduk. Yapılan takip sayesinde, ilaç kullanımlarını ve tedavi süreçlerini kontrol altında tutuyoruz. Ayrıca değerlerdeki değişimleri doğru bir şekilde gözlemleyerek nefes krizleri ve acil servis ziyaretleri yaşamadan önlem alınmasını sağlıyoruz.” 

Akıllı nefes ölçer


Hastanelerdeki solunum fonksiyon testlerinin zorluklarını gözlemlediklerini ifade eden Öztürk, buradan yola çıkarak daha basit bir yöntem geliştirmeye karar verdiklerini söyledi. Öztürk, “Spirohome tarafından geliştirilen üfleme cihazı ‘Spirometre’de en hassas ölçüm teknolojisi olan ultrasonik hava akış yöntemi kullanılıyor. Bu yöntemin evlerde bireysel olarak kullanılacak bir cihaza dönüşmesi için geliştirdiğimiz tekniklere patent başvurusu da bulunuyor. Geliştirdiğimiz Spirometre, kişisel kullanıma yönelik olduğu için kalibrasyon ve bakım gerektirmeden medikal ölçüm hassasiyetini koruyabiliyor” dedi.


FİYATLAR SON KULLANICIYA UYGUN
Şu anda kullanılan ölçüm yöntemlerinin 1500 - 2 bin Euro gibi yüksek bir rakam olduğuna dikkat çeken Öztürk, bu cihazların boyut olarak da son kullanıcıya uygun olmadığını söyledi. Öztürk, “Spirohome’u, hem fiyat hem de boyut olarak uygun tasarladık. Cebe sığabilen bir model olan ürünümüzü bu yıl sonunda satışa sunacağız. Şu anda ön sipariş toplamaya başladık. www.spirohome.io/preorder adresindeki ön sipariş fiyatımız 99 Euro” diye konuştu.  Öztürk, şunları söyledi: “Ürünü piyasaya sokmak ve resmi satışını yapmak için önümüzde, medikal cihazların alması gereken CE ve FDA sertifikasyon süreçleri var. Bunun yanında yurtiçi ve yurtdışındaki hastane, ilaç firmaları, klinik araştırma şirketleri ile olan işbirliklerimizi güçlendirmeyi planlıyoruz. Ticarileşme çalışmalarımız yanı sıra, Türkiye’nin en saygın göğüs hastalıkları akademisyenleriyle klinik çalışmalarımız da devam ediyor. Amacımız hasta takip ve tedavi süreçlerini akıllı hale getirerek, hasta yaşam kalitesini arttırmak ve maliyetleri düşürmek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!