Akıllı Elektron Yazılımı ve Uygulamaları Avrupa’nın Elektriğini Dijitalleştirecek

Güncelleme Tarihi:

Akıllı Elektron Yazılımı ve Uygulamaları Avrupa’nın Elektriğini Dijitalleştirecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2017 11:53

Doğru teknolojiyle, deniz kenarında tatildeyken evinizin ışıklarını kolayca kontrol edebilirsiniz. Ancak bunlara enerji sağlayan elektrik söz konusu olduğunda, elektrik şebekesinin işlemesinden sorumlu çalışanlar, genellikle müşteriler telefon etmeye başlayıncaya kadar sorun olduğunun farkına varmazlar.

Haberin Devamı

Artık bu durum tarihe karışıyor. AB’de İspanya, İsveç, Portekiz ve Polonya dâhil pek çok ülke; evlere ve iş yerlerine elektik iletmek için elektrik kurumlarının kullandığı şebekenin orta ve düşük voltaj birimlerini 21. Yüzyıla taşımak için UPGRID adlı yeni proje başlattı. AB tarafından hibe edilen 12,6 milyon dolarlık bir fon aktarılan proje kapsamındaki elektrik kurumları enerji nakil hatları ve ekipmanına, sensörler ilave etmeye başladılar. Böylece, sensörler analiz için yazılımı verilerle besleyecekler. Bu analizler de kontrol odalarındaki ve aynı zamanda sahadaki personelin nerede, ne zaman ve ne kadar elektrik tüketildiğiyle ilgili daha sağlıklı bilgiler edinmesini sağlayacak.

Burada amaç, Avrupa çapında, gerçekten akıllı bir şebeke için standartlar geliştirmek üzere UPGRID’in bir test unsuru olarak hizmet sunması. Örneğin, elektrik kurumu Iberdrola Distribución Eléctrica Kuzey İspanya’da Bilbao şehrinde 350 bin tüketiciye hizmet sunan trafo ve transformatörlere gözetim sensörleri yerleştirdi. Teknoloji şebekede neler olup bittiğine dair yeni bilgiler sunacak. Iberdrola’da kontrol sistemleri yöneticisi olan Ana Gonzalez, “Şebekede kesinti olduğunda yerini daha hızlı bir şekilde tahmin edebileceğiz ve elektriğin niçin kesildiğini anlayabileceğiz” diyor.

Akıllı Elektron Yazılımı ve Uygulamaları Avrupa’nın Elektriğini Dijitalleştirecek


UPGRID sayesinde, Iberdrola saha mühendisleri artık mobil cihazlarında kendilerine şebekenin gerçek zamanlı durumunu sunabilecek yeni bir uygulamaya da sahipler; oysa eskiden bu yalnızca elektrik kurumunun kontrol odasında mevcuttu. Uygulama, GE’nin Gelişmiş Dağıtım Yönetim Sistemi; ADMS (Advanced Distribution Management System) yazılımının bir versiyonu; söz konusu yazılım elektrik kurumu kontrol odaları tarafından dağıtım şebekelerindeki aktiviteleri izlemek ve kontrol etmek amacıyla kullanılıyor. GE Enerji Bağlantıları Şebeke Çözümleri Yöneticisi Miguel Ballesterso, “Teknisyen, eğer onarım için düşük voltajlı hattı kesmeye gerek duyuyorsa, kontrol odaları bunu gerçekleştirebiliyor ve sahadaki mobil bir cihazdan da doğrudan onay alabiliyor” diyor.

Iberdrola’da kontrol sistemleri yöneticisi olan Ana Gonzalez, “Şebekede kesinti olduğunda yerini daha hızlı bir şekilde tahmin edebileceğiz ve elektriğin niçin kesildiğini anlayabileceğiz” diyor.

İsveç’teki demontrasyon projesinde GE mühendisleri, Norveç’le güney sınırı yakınlarında bir göl şehri olan Amal’ın kırsal yerleşim bölgesinde trafo ve enerji nakil hatlarına sensörler yerleştirmek için Vatenfall elektrik kurumuyla beraber çalışıyorlar. Amaç, yerleşim yerlerinin enerji gereksinimi hakkında daha fazla şey öğrenmek. Polonya’da benzer bir proje Gdynia limanının sanayi bölgesine hizmet sunan enerji nakil hatlarından gelen verileri izlerken, Portekiz’de araştırmacılar elektriğin evlerde nasıl kullanıldığını tam olarak görebilmek için sensörlerden yararlanıyorlar.

Öte yandan, şebekeler rüzgâr ve güneş gibi aralıklı hizmet sunan yenilenebilir enerji kaynakları nedeniyle gittikçe daha karmaşık hale geldiklerinden ve bu da elektrik kurumlarının şebekenin hassas arz talep dengesini korumasını zorlaştırdığından, UPGRID bu konuda daha net bir tablo ortaya konmasına yardımcı olabilir.

Bu durum da tüketicilerin enerji kullanımıyla ilgili tercihler yapmalarını sağlayacağından yararlı olacaktır. Tüketiciler bu şekilde örneğin, elektriğin daha ucuz olduğu zamanlarda cihazları çalıştıracak şekilde ayarlayabilecekler. İş dünyasına gelince, fabrikalar böylece dalgalı fiyatlardan yararlanmak amacıyla ekipmanın kullanım zamanlarını daha iyi düzenleyebilecekler.

McKinsey raporuna göre, tüm bunlar elektrik kurumlarının kârını yüzde 30’a varan oranlarda artırabilir. Raporda, akıllı şebeke yaratmak suretiyle, “dönüm noktasının başında kendilerini yenileyebilenleri devasa fırsatlar bekliyor” deniliyor.

UPGRID Projesi 2017 yılının sonuna kadar geçerli olacak.

Haberin Devamı

GE Blog içerikleri için http://geturkiyeblog.com adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Haberin Devamı


Sponsorlu İçerik
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!