Akıllı cihazlara koruma kalkanı

Güncelleme Tarihi:

Akıllı cihazlara koruma kalkanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2016 11:12

YAŞAR Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Mert Kılıç, internet üzerinde bir tehdit oluşturan hackerlara karşı, tek bir panel ve cihaz üzerinden engelleyebilen siber güvenlik cihazı geliştirdi.

Haberin Devamı

Cihaz, evdeki akıllı cihazların yanı sıra elektrik hatları, petrol rafinerileri, nükleer santraller gibi SCADA sistemleriyle çalışan tesisler ile otomasyon sistemleriyle yönetilen fabrikalardaki akıllı cihazları korumayı hedefliyor.
Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi'nin desteğiyle Kuluçka Merkezi Minerva'da iki ayrı siber güvenlik projesi geliştiren Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Mert Kılıç, üniversite bünyesinde geliştirdikleri cihazların, sadece akıllı cihazların kontrol kartları olarak davranmakla kalmayıp aynı zamanda, internet veya wi-fi üzerinden gelecek siber saldırılara karşı güvenlik tedbirleri alabileceğini söyledi. Şu an piyasada bu kategoride yerli ya da yabancı bir ürün bulunmadığının altını çizen Kılıç, evdeki akıllı cihazların yanı sıra elektrik hatları, petrol rafinerileri, nükleer santraller gibi SCADA sistemleri ve otomasyon sistemleriyle yönetilen fabrikalardaki akıllı cihazları siber saldırılara karşı korumayı hedeflediklerini belirtti. Artık evlerdeki buzdolabı veya kombinin bu saldırılara maruz kalabildiği gibi ele geçirilerek başkasına yapılan saldırılarda kullanılabildiğini savunan Kılıç, "Teknolojinin bu hızlı evrilişi karşısında herhangi bir savunma sistemi henüz geliştirilmedi. Akıllı telefonunuzla açıp kapayabildiğiniz kombinizi, garaj kapınızı, güvenlik ve çocuk kameralarınızı hatta otobanda seyir halindeki arabanızı başka birinin kontrol etmesinin ne kadar korkunç sonuçlar doğurabileceğini düşündüğünüzde, yaşanabilecek tehlikelere karşı önlem almak şart" dedi.
Gelişen teknoloji ve nesnelerin interneti alanındaki ilerlemeler ve evlere giren benzeri kontrol sistemlerinin, önemli tesislerde kullanılan SCADA sistemlerine kıyasla çok daha güvensiz olduğuna dikkat çeken Mert Kılıç, "Evimizdeki modem gibi cihazlar tarafından güvenlik ihtiyacının karşılanması gerekli. Özellikle akıllı cihazların kontrol devreleri güvenliği ele alınmalı. 2017 içerisinde son kullanıcılara sunulmasını planlıyoruz. Tak ve çalıştır konseptiyle geliştirilen cihazlarımız, teknik bilgi gereksinimi duymadan akıllı cihazların güvenliğini yapay zeka algoritmaları ve önceden belirlenmiş güvenlik metrikleri aracılığıyla tespit ederek izole etmekle kalmayıp aynı zamanda anlık aktif saldırı tespiti işlemiyle herhangi bir siber saldırıya karşı kendini koruyabilmekte" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!