Akıllı besinler cildi gençleştiriyor

Cildiniz beslenmenizin aynası gibidir. Akılcı ve doğru beslenerek cildinizi yaşlanırken bile sağlıklı tutabilir, genç ve dingin görünümünüzü sonsuza kadar koruyabilirsiniz.

Önemli olan neyi, ne zaman, ne miktarda tüketeceğinizi bilerek; yeterli, dengeli, doğru ve bilinçli beslenmektir. Araştırmalar güneş ışığından yeterince korunan, doğru besinlerle ihtiyaç duyduğu destekler zamanında karşılanan ciltlerin ileri yaşlarda bile gergin, parlak, nemli ve canlı görünümünü koruyabileceğini gösteriyor. Eğer cilt yaşlanmasının görünen işaretlerinin yüzde 85'ine neden olan bronzlaşma çabanızda aşırıya kaçmamışsanız cilt dostu 'akıllı besinleri' düzenli olarak tüketip, bol bol sağlıklı, temiz su içerek ve cildinizi etkin besin destekleriyle yeterince takviye ederek onu uzun süre genç tutabilirsiniz.

Gençlik döneminizde cildinizin hücre yenileme kapasitesi yüksek ve hızlıdır. Neredeyse 28-30 günde bir cildiniz ölü ve yaşlı hücrelerini atar, yeni üretilmiş cilt hücreleri cilt katmanlarınıza yerleşiverir. Bu düzenli ve şaşmaz yenilenme kapasitesi siz yaşlandıkça yavaş yavaş azalacaktır. Güneş banyosu, kirli hava, kullandığınız pek çok ilacın toksik etkileri, sigara, stres, fazlaca kafein ve şeker tüketimi ile yetersiz beslenme gibi faktörler cilt hücrelerinizin yenilenme sürecini azaltıp bozmaktadır.

Ayrıca daha 30'lu yaşlara geldiğinizde cildinizin kollajen üretimi azalmaya, cilt elastikiyetini yavaş yavaş kaybetmeye başlamıştır bile. 40'lı yaşlara geldiğinizde ince kırışıklıklar, kurumalar ve solukluk fark edilmeye başlar. Yaşlılık lekeleri boynunuzda, ellerinizin sırt kısmında, 'ben buradayım' işaretini vermeye hazırdır. 50'li yaşlarda özellikle güneşi fazlaca seviyorsanız yaşlanma lekelerinizin sayıları ve büyüklükleri artacak, cildiniz daha ince, kuru ve kırışmaya hazır bir hale gelecektir. Bütün bunları azaltmak için yapabileceğiniz pek çok şey var.

BİLİNÇLİ BESLENİN KIRIŞIKLIKLARI ÖNLEYİN

Daha az kalori tüketerek, yağlı besinleri daha az yiyerek ve temel bazı prensiplere özen göstererek cilt yaşlanmanızı yavaşlatabilirsiniz. İşte yapacaklarınızın kısa bir özeti:

n Protein ve karbonhidrat ihtiyacınızı az yağlı olanlardan sağlamalısınız. Toplam kalori tüketimini sınırlamalı ve güne dengeli bir şekilde yaymalısınız. Mutlaka kahvaltı yapmalı, öğün atlamamalı, ara öğünlerde flavanoid, karetonoid ve antioksidan zengini sebze ve meyvelere ağırlık vermelisiniz.

n Yemeklerinize mümkün olduğu kadar az yağ ilave etmeli, zeytinyağına öncelik tanımalısınız. İkinci tercihiniz yine bir bitkisel yağ olan kanola yağı olmalıdır. Doymuş hayvansal yağları azaltmalısınız. Bunun en kolay yolu süt ve süt ürünlerini yarım yağlı ve yağsız seçmektir.

n Trans yağ asitlerinden yana zengin unlu, şekerli, tatlı barlardan, gofretlerden, şekerlemelerden, kurabiye ve keklerden uzak kalmalısınız.

n Serbest radikal üretimi fazla olan barbekü gıdalardan ve kızartmalardan uzak durmanızda yarar var. Besin seçimlerinizi yaparken antioksidan kapasitesi yüksek olanlara öncelik tanımalısınız. Serbest radikal savaşçısı antioksidanlarla cilt hücrelerinizin hızla paslanıp erken yaşlanmasını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

n Organik besinlere ağırlık vermeye çalışın. Hiç olmazsa içinde mikrop öldürücü antibiyotikleri, hormonal atıkları, renk, koku ve tat verici kimyasalları barındırmayan yiyeceklere öncelik verin.

n Fazlaca işlenmiş besinlerin rafine edilmiş beyaz undan mamül ürünlerin tümü cilt yaşlanmasını hızlandırıyor. Doğal tahıllara, kepekli ürünlere, çavdara, yulafa öncelik tanıyın. Kepekli makarna, esmer pirinç, çavdar ekmeği, kepekli köy ekmekleri yararlı alternatifleriniz olabilir.

n Cilt yaşlandırıcı faktörler içerisinde en tehlikelisi şekerdir. Özellikle saf sanayi şekeri cildinizdeki çizgileri süratle hızlandırır. Tatlı ihtiyacınızı meyveler, keçi boynuzu ve diğer doğal ürünlerle gidermeye çalışın.

n Temel yağ asitlerinden zengin, vitamin ve mineral deposu kabuklu kuru yemişlerden faydalanın. Ceviz güçlü ve güvenilir bir omega-3 kaynağıdır. Badem ve fındık cildiniz için yararlı pek çok besin unsuruna sahip yağlı tohumlardır. Her üçünün de 100 gramlarının yaklaşık 600 kalori ihtiva ettiğini unutmayarak bu doğal mucizelerden yararlanabilirsiniz. Ayçiçeği çekirdeği güvenilir bir E vitamini ve omega-6 temel yağ asidi kaynağıdır. Salatalarınıza ilave edeceğiniz 8-10 adet ayçiçeği tohumu içi ve 2 çay kaşığı kadar öğütülmüş keten tohumu cildinizin ihtiyacı olan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini dengeli ve etkili şekilde almanızın ucuz ve güvenli bir yoludur.

n Keten tohumu mucizesinden yararlanın. Keten tohumu kabızlığın çaresi ve güçlü bir toksin temizleyicisi olduğu kadar omega-3 ve omega-6 yağ asitleri için de güvenilir bir doğal kaynaktır.

n Üzüm çekirdeği yağını ihtiva ettiği oligomerik proantosiyanidinler cildiniz için mucize antioksidanlardır. Proantosiyanidinler damarlarınızı korur, cildinizi genç ve sağlıklı tutar. Çekirdekli kuru üzüm, siyah üzüm, pekmez, şarap bu nedenle cilt dostu besinlerdir.

n Papaya ve ananasın cildiniz için olağanüstü etkin enzimler içerdiğini hiç unutmayın.

n Eğer kuru ve hafif ödemli-şiş bir cildiniz varsa tiroid bezi hormonlarınızı kontrol ettirin. Yeterince iyot kaynağı besin (deniz ürünleri) alıp almadığınızı bir düşünün.

n Sık sık balık yemeye çalışın.

n Bol bol meyve tüketmeye özen gösterin.

n Sebze tüketiminizi arttırın. Domateste bol miktarda bulunan likopenin cildinize en dost besin unsurlarından biri olduğunu biliyorsunuz. Likopen Macar kadınlarının güzellik sırrıdır. Cilde neredeyse ebedi bir bronzluk, sıkılık ve canlılık verir.

n Her gün mümkünse salata yemeye, buharda haşlanmış veya ateşte hafifçe közlenmiş sebze tabaklarına ağırlık vermeye çalışın.

Likopenden faydalanın

Domates olağanüstü güçlü bir likopen deposudur. Günde 1-3 miligram civarında olan likopen ihtiyacınızı her gün sadece bir orta boy domates ya da 4-5 adet kurutulmuş domates veya 1 yemek kaşığı domates salçası ile fazlasıyla karşılayabilirsiniz. Taze domatesteki likopenden daha fazla faydalanmak istiyorsanız domatesi bir süre hafif ateşte pişirmeyi ve üzerine birkaç damla zeytinyağı ilave etmeyi unutmamalısınız. Kurutulmuş domatesi yemeklerinizde ve salatalarınızda bol bol kullanabilirsiniz.

CİLDİN CİLASI ANTİOKSİDANLAR

Serbest radikal savaşçıları antioksidan zengini besinleri daha fazla tüketerek cildinizi genç ve canlı tutabilirsiniz: Avokado, biberler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kavun, yer elması, ıspanak ve lahana, portakal, domates, çilek, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, turp, beyaz ve kara lahana, şeker pancarı

Keten tohumunu nasıl kullanacaksınız

Bir çay bardağı kadar taze ve temiz keten tohumunu hafifçe kavurun. İyice soğuduktan sonra kahve değirmeni veya blender’da öğütün. Daha sonra koyu renkli kavanozlarda, karanlık ve kuytu bir yerde saklayın. Öğütülmüş keten tohumunu bir çay kaşığı ile başlayıp yavaş yavaş 1/4 fincana kadar arttırarak kullanabilirsiniz. Keten tohumu bol suyla doğrudan içilebileceği gibi salatalara ilave edilebilir, yoğurt veya bal ile karıştırılabilir.

Cildinizi gençleştiren iyi karbonhidratlar

İyi karbonhidratlar, glisemik indeksi düşük olanlardır. İşte glisemik indeksi düşük bazı besin örnekleri: Bezelye, brokoli, lahana, böğürtlen, kavun, portakal, mandalina, greyfurt, kivi, yeşil yapraklılar, şeftali, armut, erik, ıspanak, nişastasız sebzeler

CİLDİNİZİN DÜŞMANLARI

Alkollü içecekler

Salam, sosis, sucuk gibi mandıra ürünleri

Şekerlemeler (Reçel, çikolata, tatlı hamur işleri)

Mayonez

Patates

Tereyağı

Patlamış mısır (yağlı), mısır nişastası, mısır ekmeği

Krem peynir

Sert peynirler

Hazır meyve suları

Kızartılmış besinler

Turşu

CİLDİNİZİN DOSTLARI

Bezelye, karnabahar, brokoli, pancar

Koyu yeşil yapraklı sebzeler (marul, maydonoz, tere, pırasa, yeşil soğan, pazı)

Ceviz

Elma, böğürtlen, kiraz

Soğan

Zeytin, zeytinyağı

Tavuk göğsü (haşlanmış)

Balık (somon, kalkan, kılıç, dil, sardalye)

Deniz ürünleri (karides, istakoz, midye)

Az yağlı yoğurt

Patlıcan, kabak, havuç

Domates, domates suyu, kurutulmuş domates

Greyfurt, tatlı kavun, erik, kivi

CİLT DOSTU MÖNÜ ÖRNEKLERİ

Izgara balık, haşlanmış sebze, salata

Haşlanmış veya ızgara tavuk (derisiz), haşlanmış brokoli, salata

Rosto hindi, haşlanmış brüksel lahanası ve salata

Fırınlanmış tavuk, haşlanmış bezelye ve havuçlu garnitür, salata

Izgara somon balığı, haşlanmış bezelye ve salata

Haşlanmış brokoli, hafif ateşte pişmiş zeytinyağlı domates ve salata

Sarmısak ve maydanozlu tavuk sote, haşlanmış kabak, salata

Dil balığı filetosu, haşlanmış bezelye ve salata

Somon balığı ve yumurta beyazı ile yapılmış omlet, dilimlenmiş domates, salata

Hindi sote, bezelye ve brokoli ağırlıklı sebze garnitürü, salata
Yazarın Tüm Yazıları