Akhisar'dan Bosna'ya Ayvaz Dede ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Akhisardan Bosnaya Ayvaz Dede ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2017 15:50

Akhisar'dan Bosna'ya Ayvaz Dede ziyareti

Haberin Devamı

MANİSA'nın Akhisar ilçesinden bir heyetin katıldığı Bosna Hersek'teki 507'nci Ayvaz Dede Şenlikleri ile iki ülke arasındaki kardeşlik köprüsü bir kez daha kuruldu.

Bosna Hersek'in Donji Vakuf Belediyesi Prusac beldesinde 507'nci yılı kutlanan Ayvaz Dede Şenlikleri'ne bu yıl AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Partili Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcısı Ömer İşçi ve belediye meclis üyeleri de katıldı. Akhisar heyetini ağırlayan kardeş belediye Donji Vakuf Belediye Başkanı Huso Susic, "Küçük bir şehiriz, şartlarımız ve standartlarımız çok yüksek değil, ancak misafirperverliğimizi göstermek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Türkiye'den gelen ekipleri görünce mutlu oluyorum ama Akhisar, Şehzadeler ve İnegöl gibi kardeş belediyeler gelince ayrı bir mutlu oluyorum. 10 bin kişilik bir nüfusa sahibiz ama Türkiye'de milyonlarca kardeşimiz var" dedi. Bosna Hersek'e Salih Hızlı önderliğinde üçüncü kez geldiklerini hatırlatan AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, iki kent arasındaki kardeşlik ve dostluğun uzun sürmesini diledi. Akhisar heyeti olarak 2010 yılından bu yana Donji Vakuf'a geldiklerini ifade eden Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, "Ayvaz Dede bir Akhisarlı ve böyle bir bağımız var. Biz aynı medeniyetin çocukları ve evlatlarıyız bu daha da önemli. Bu birlikteliğimizi her şartta devam ettirmeliyiz, buna ihtiyacımız var" dedi.

Barış GEZİCİ / AKHİSAR (Manisa), (DHA)

FOTOĞRAF

--- KUTU ---

AKHİSARLI AYVAZ DEDE KİMDİR?

Akhisarlı Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi irşad maksadıyla Anadolu´dan bölgeye gelen Horasan erenlerinden biridir. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yılı aşkın süre önce kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donji Vakuf kentinin Prusac kasabasındaki dağa geldi. Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Akhisarlı Ayvaz Dede, bir gece uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda kişi de Müslüman oldu. Eski Yugoslavya döneminde, 1947'de yasaklanan Ayvaz Dede Şenlikleri, 1990'dan itibaren yeniden düzenlenmeye başlandı.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!