Akdeniz’in ocak ayı ihracatı 101,5 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’in ocak ayı ihracatı 101,5 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2018 11:15

Akdeniz’in ocak ayı ihracatı 101,5 milyon dolar

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) -AKDENİZ İhracatçı Birlikleri bünyesindeki hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü yeni yıla artışla başlayarak ocak ayında 101.5 milyon dolarlık ihracat yaparak Türkiye ekonomisine katkı verdi. 
Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan,  2018 yılı ocak ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payının yüzde 4 olduğunu söyledi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin aylık sektör ihracat rakamlarına da değinen Arslan, 2018 yılı ocak ayında yüzde 7 artışla 101.5 milyon dolarlık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payın yüzde 18.5 olduğunu diye getirdi.
Arslan, 101.5 milyon dolarlık sektör ihracatı içerisinde, bakliyat ürünleri geçen döneme kıyasla yüzde 22 artış gösterdiğini ifade ederek, "Sektörde 18.5 milyon dolarlık ihracatıyla kırmızı mercimek, toplam ihracatın yüzde 18’ini oluşturarak ilgili dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün oldu. Bununla birlikte hububat ile şeker ve şeker mamulleri, yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdi" dedi.
2018 yılı ocak ayında Irak’ın yüzde 19’luk payı ve 19,5 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer aldığına kaydeden Arslan, "Ardından, 13 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 13’lük payı ile Suriye geldi. En çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Irak, Suriye, Birleşik Devletler, Suudi Arabistan, Almanya, İsrail ve Angola oldu" diye konuştu.
Arslan, sektörün Türkiye ihracatının 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla miktarda yüzde 5 oranında artış göstererek 548,7 milyon dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Alt ürün grupları bazında incelendiğinde ise yüzde 26’lık payı ve 145 milyon dolarlık değeri ile pastacılık ürünleri ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün ise yüzde 10’unu oluşturan tatlı bisküvi ve gofretlere aittir. Ürün grupları bazında pastacılık ürünlerinin ardından 104,8 milyon dolar ihracat değeri ve yüzde 19’luk payıyla değirmencilik ürünleri geldi."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!