Akdeniz’e 400 milyon turist akacak, 30 Euro’da takılmayalım

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’e 400 milyon turist akacak, 30 Euro’da takılmayalım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2008 00:00

12 yıl sonra Akdeniz ülkelerine 400 milyon turistin geleceğini söyleyen Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Başkanı Murat Yalçıntaş, "Herkes bize imrenirken, 30 Euro’luk turiste bakmamalıyız. Kişi başı harcamayı 5 yılda 2 bin dolara çıkartmalıyız" dedi.

2020 yılında Akdeniz ülkelerine 400 milyon turist geleceğini söyleyen Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş biran önce Türkiye’nin yabancı turiste para harcatacak alt yapı çalışmalarının tamamlanması gerektiğine işaret etti. Yabancıların Türkiye’de kişi başı 829 dolar bıraktığını hatırlatan Yalçıntaş, "Bu rakamı 5 yıl içinde 2 bin dolara taşımamız lazım. 30 Euro harcayana bakmayalım. Herkes bizim ülkemizdeki güzelliklere imrenerek bakıyor. Ama onlar daha iyi pazarlama yapıyor. Hizmeti süsleyerek, ekonomik değere dönüştürmek gerekiyor" dedi.

Avrupa’da 3 kat fazla

ASCAME’nin organize ettiği 3’üncü Akdeniz Turizm Forumu Meditour 2008’in açılışı için Tunus’a giden Murat Yalçıntaş, Akdeniz ülkeleri arasında Türkiye’nin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: "Avrupa’daki otel ve plajlar Antalya ve Ege’nin onda biri seviyesinde. Ancak turist bu ülkelerde bizde harcadığının 3.5 katını harcıyor. İmaj bunun en önemli sebebi. Belli bir gelir seviyesinin üzerindeki turistleri çekiyorlar. Türkiye’nin artık 30 Euro’luk turiste bakmaması lazım. Daha fazla katma değer yaratacak turiste ihtiyacımız var."

Turizmin artık ihtiyaçlara göre yeniden şekillenmeye başladığını söyleyen Yalçıntaş, sektördeki son gelişmeler hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "Turizm gittikçe bireysel hizmete yöneliyor. Sunulan hizmet ve imkanlar değişiyor. Akdeniz kıyısındaki oteller dünyada yok. Ama otelin dışına çıkınca para harcatacak alt yapı ne yazıkki mevcut değil. Deniz, güneş, kum var. Doğa turizmi, dini turizm ve kış turizmi gibi değişik segmentlere aynı anda hitap eden ülke yok."

Pasta büyütülmeli

Akdeniz ülkelerinin turizm sektöründeki yerini değerlendiren Yalçıntaş şu bilgileri verdi: "Bizim amacımız pastanın büyümesini sağlamak. Akdeniz ülkelerinden Cezayir, Tunus, Fas gibi ülkelerde ciddi yatırımlar var. Cezayir’de nakit para birikti ve birkaç ana dala yatırım yapmaya başladı. Fas zaten turizmde ilerlemiş durumda. İtalya, Fransa ve Yunanistan zaten turizmde kendini ispat etmiş ülkeler. Akdeniz’deki turizmi sadece deniz, kum ve güneşle sınırlamadık kongre, sağlık ve kültür turizmini ekledik."

Arkadan gelenler yetişiyor reform gerekli

MURAT Yalçıntaş, "Arkadan gelenler bize yetişiyor, yaklaştığımız ülkeler arayı açıyor" diyerek Türkiye’nin yeni reformlara ihtiyacı olduğunu vurguladı. "Dünya gündemi hızla değişiyor" diyen Yalçıntaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ekonomik üstünlüğü sürdürmek için dünya liderleri bile yeni ekonomik reforma ihtiyaçları olduğunu belirtiyor. Yarıştan kopmamamız için dışarıya bakmalıyız. Bu yarışta kimse kimseye acımayacaktır."

Arkadaşlar isterse 2009’dayine aday olurum

İTO tarafından yaptırılması planlanan okullarla ilgili olarak da bilgi veren Murat Yalçıntaş, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile bir bütünüz. Eminim bu tür çalışmalar daha da gelişerek iyi sonuçlar verecektir" dedi. Yalçıntaş ayrıca 2009 yılında yapılacak seçimlerde "Arkadaşlarım beni görev başında görmek isterse aday olurum" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!