AKDENİZ ANEMESİ HASTALARINDA DİŞ SAĞLIĞI

Talasemi (Akdeniz Anemisi) Akdeniz ülkelerinde daha sık görülen anne ve babadan çocuklara geçen kalıtsal bir kan hastalığıdır.

Haberin Devamı

Hastalığın ağır tipi Talasemi Majör olarak adlandırılır. Hastalık bazı bireylerde hiçbir belirti vermez. Bu kişiler sadece hastalığı taşırlar.
Talasemi Minör (Taşıyıcı Tip): Bu bireyler sağlıklıdırlar. Eğer her iki ebeveyn Talasemi taşıyıcı ise çocuk, yüzde 25 olasılıkla Talasemi majör hastası olarak doğabilir. Bu nedenle anne ve babaların çocuk sahibi olmadan önce, Talasemi taşıyıcısı olup olmadıklarını bilmeleri gerekmektedir.

AKRABA EVLİLİKLERİNE DİKKAT

Akraba evlilikleri Talasemi gibi genetik geçişli hastalıkların toplumdaki sıklığını arttırır. Türkiye’de her 5 evlilikten biri akraba evliliğidir. Akraba evliliklerinin ülkemizde oldukça yüksek olması ayrıca sosyal bir sorundur.
Talasemi Major (Hasta Tip): Tipik Akdeniz anemisidir. Doğumdan sonra 4 aylıkken başlayan, çok ciddi bir kan hastalığıdır. Bu çocuklarda gerekli bazı kan hücreleri (hemoglobin) yeterli miktarda üretilmez. Karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık ateşlenme, yüz kemiklerinden başlayarak iskelet sisteminde değişiklikler ortaya çıkar. Bu hastalara hayatları boyunca düzenli olarak kan nakli yapılmak zorundadırlar.
Talasemi majörlü bireylerde göze çarpan ilk bulgu, kemik değişiklikleriyle şekillenen tipik yüz görünümünün yanı sıra çene kapanış bozukluklarının olmasıdır. Özellikle üst çene ön dişlerin ilerde konumlanması nedeniyle dudakların kapanmaması ve ağızdan solunum hastalığın önemli bir bulgusudur.

Haberin Devamı

HASTALIK VE ÇÜRÜK ORANI FAZLA

Demir birikimi tükürük bezlerini etkileyerek salya miktarının azalmasına yol açar. Bu hastalarda diş eti rahatsızlığı ve çürük oranı sağlıklı bireylere göre daha fazladır. Diş tedavi girişimleri esnasında kana iltihap karışma olasılığı ve kanama riski dikkat edilmesi gereken durumlardır.
Talasemi hastalarında zaten olumsuz olarak gelişen sistemik problemler düşünüldüğünde, ağız ve diş tedavilerinin gerekliliği daha çok önem kazanır. Talasemi hastalarında, özellikle ağız bakımı motivasyonu gerçekleştirilmelidir. Koruyucu hekimlik uygulamaları, hastaların yaşam kalitelerini olumlu etkileyecektir. Sağlıklı ve aydınlık günler dilerim..

Yazarın Tüm Yazıları