Akciğer kanserine yılda 20 bin kurban

Güncelleme Tarihi:

Akciğer kanserine yılda 20 bin kurban
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 00:00

2007 dünya istatistiklerine göre, akciğer kanserinin görülme sıklığı erkeklerde birinci, kadınlarda ise dördüncü sırada yer alıyor. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi Başkanı Prof.Dr. Akyol, “Ülkemizde yaklaşık yılda 20 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuluyor ve yaklaşık 15 bin kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor” dedi.

DÜNYA genelinde her geçen gün görülme sıklığı artan kanserler arasında erkeklerde ilk, kadınlarda ise dördüncü sırada yer alan akciğer kanseri, tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmelere rağmen ciddiyetini koruyor.

Türkiye’de de kansere bağlı ölümlerde, akciğer kanseri erkeklerde yüzde 40 ile birinci, yüzde 8 ile kadınlarda dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 20 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konulurken yaklaşık 15 bin kişi bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Sigara kullanılmaması gibi basit ve maliyeti olmayan bir önlemle akciğer kanserinin yüzde 85-90 oranında engellenebileceği vurgulanarak, günde 25 veya üzerinde sigara içen 35 yaşındaki erkeğin, 75 yaşına gelmeden önce yüzde 13 olasılıkla akciğer kanserinden, yüzde 10 olasılıkla kalp damarları hastalığından veya yüzde 28 olasılıkla sigaraya bağlı diğer hastalıklardan dolayı hayatını kaybedeceğine dikkat çekiliyor.

Ölüm oranları azalmıyor

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve 9. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi’nin de başkanlığını yürüten Prof. Dr. Fadıl Akyol, kanserin dünya genelinde ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, 2007 dünya istatistiklerine göre akciğer kanserinin erkeklerde birinci, kadınlarda ise dördüncü sırada ve her iki cinste de en öldürücü kanser türü olduğunu söyledi.

Sıralamanın geçtiğimiz iki yıl ve bu yıl içinde değişmesinin öngörülmediğine dikkati çeken Akyol, “Yaşamın herhangi bir döneminde akciğer kanserine yakalanma oranı erkekler için yüzde 8, kadınlar için yüzde 6 olarak hesaplanmaktadır. Türkiye’de erkeklerde yüzde 35 oranı ile en sık görülen, kadınlarda yüzde 6 ile beşinci sırada yer alan kanser, akciğer kanseridir” diye konuştu.

Akyol, teknoloji ve tıptaki gelişmelere karşın 1974-2001 arasındaki veriler incelendiğinde, akciğer kanserinden ölüm oranlarında bir azalma olmadığına işaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!