Akciğer kanseri riskini azaltmanın yolları

Güncelleme Tarihi:

Akciğer kanseri riskini azaltmanın yolları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 11:36

Sigara içenler ve bir türlü bırakamayanlar için kanserde korunmanın yolları açıklandı. İşte kanser kalkanları.

Haberin Devamı

İngiltere’nin saygın sağlık dergisi Men’s Health akciğer kanseriyle savaşmanın yollarını yazdı.

Farklı üniversitelerin araştırmalarına dayanan makaleye göre, küçük değişiklikler sigara içmenize rağmen kanser riskini azaltabilir. Ancak yine de en etkili çözüm sigarayı bırakmak...

%8 GÜNDE BİR ELMA YEMEK

Elmanın zengin antioksidan içeriği kanserli hücrelerin büyümesini engelliyor. Elma, özellikle akciğer kanseri üzerinde etkili oluyor.

%16 DÜZENLİ KONTROLE GİRMEK

Akciğer kanseri erken teşhis edildiğinde 10 yıl daha yaşama ihtimaliniz yüzde 92, tamamen iyileşme olasılığınız ise yüzde 16!

%24 SU TERESİ YEMEK

Çok lezzetli olmayabilir ama su teresi, akciğer kanserine karşı en önemli silahlarınızdan biri... Araştırmaya göre içindeki glukosinolat isimli kimyasallar sigara dumanı ve hava kirliliğinin ciğerlere tutunmasını engelliyor. Haftada 2 tabak yenmesi tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

%30 ELEKTRİK TELLERİNDEN UZAKTA YAŞAMAK

Yüksek voltajlı elektrik tellerine 500 metre ya da daha yakın mesafede yaşayan kişilerin akciğer kanseri riski yüzde 30 artıyor. Uzmanlara göre bu kablolar, otomobil egzozundan çıkan partiküllere elektrik yükleyerek vücuda girmelerini kolaylaştırıyor.

%35 EGZERSİZ YAPMAK

Haftada 4 kez orta yoğunlukta egzersiz yapmak kanser riskini yüzde 35 düşürüyor. Vücudun hareketlenmesi, akciğerlerdeki kansorejen madde yoğunluğunu azaltıyor.

%46 BAKLAGİL TÜKETMEK

Soya fasulyesi ve baklagilleri daha fazla tüketmek, akciğer kanseri riskini neredeyse yarı yarıya azıltıyor. Bu besinlerin içinde kansere karşı etkili fayto-östrojen kimyasallarından bol miktarda bulunuyor.

%48 DENİZ MAHSULLERİ YEMEK

Selenyum minerali, kanserin en büyük düşmanı! Günde 3 Brezilya fıstığı yemek, bunu bulmakta zorlanıyorsanız düzenli olarak ciğer, böbrek ve deniz mahsulleri tüketmek riski yüzde 48 azaltıyor.

%50 HERGÜN ASPİRİN İÇMEK

Amerikalı uzmanlara göre, her gün bir Asprin içmek vücut içindeki iltihaplanmayı azaltarak akciğer kanserine karşı etkili oluyor.

%72 YEŞİL SEBZE YEMEK

Lahana, karnabalar, ıspanak gibi sebzeleri düzenli olarak tüketmek kanser riskinizi yüzde 72 azaltabilir. Bu sebzeler kanserle savaşan antioksidanlar açısından çok zengin!

Haberin Devamı

%95 SIGARAYI BIRAKMAK

Elbette ciğerleriniz için yapabileceğiniz en iyi şey sigarayı bırakmak. Üstelik bunu yapmak için hiçbir zaman geç değil! 35 yaşından önce sigarayı bırakanların akciğer kanseri riski, hiç içmemiş kişilerle aynı oluyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!