Akçapınar Mahallesi'nde hasat etkinlikleri ve zeytin paneli

Güncelleme Tarihi:

Akçapınar Mahallesinde hasat etkinlikleri ve zeytin paneli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2017 02:38

Akçapınar Mahallesi'nde hasat etkinlikleri ve zeytin paneli

Haberin Devamı

Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

 

13'üncü Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri'nde, Akçapınar Mahallesi'nde hasat etkinliği ve ‘Kaliteli zeytinyağı üretimi ve markalaşmanın önemi' başlıklı sektörel panel yapıldı. Mahalle sakinlerinin ilgi gösterdiği etkinlikler, anaokulu öğrencilerinin ‘Ege'nin Hazinesi' oyunu ve Türk Sanat Müziği konseri ile tamamlandı. 
Cumhuriyet Meydanı'ndaki açılış töreninin ardından, saat 11.30'da Akçapınar Mahallesi'nde hasat etkinlikleri gerçekleştirildi. Katılımcılara yapılan yemek ikramının ardından saat 14.00'da ‘Kaliteli Zeytinyağı üretimi ve Markalaşmanın önemi' başlıklı sektörel panel yapıldı. 
Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürü Murat Küçükçakır moderatörlüğündeki panele, 9 Eylül Üniversitesi Rektör Danışmanı Sezer Altan, Kırklareli Üniversitesi Ekonometri Bölümü Araştırma Görevlisi ve Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuarı Panel Lideri Dr. Suzan Kantarcı Savaş, Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Zafer Bozgül, Balıkesir Ticaret Borsası Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker konuşmacı olarak katıldı.
"AYVALIK ZEYTİNYAĞININ DÜNYADA TANINIRLIĞINI ARTTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALARA DEVAM EDİYORUZ"
Açılış konuşmasında Ayvalık zeytinyağının dünyada tanınırlığını arttırmak için çalışmalara devam ettiklerini belirten Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Başkan Kantarcı, "Ticaret Odası olarak bundan 13 yıl önce bir şey hayal ettik. Zeytinyağımıza coğrafi işaret tescili alıp bir dünya markası yaratmak istedik. Bu yolda emin adımlarla ilerlemekteyiz. 10 ay önce Metro Grup Gıda Kategori bölümü ile başlatmış olduğumuz çalışmada coğrafi işaretli zeytinyağımıza Avrupa Birliği tescili almak için yola çıktık. Bu konudaki çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi projemize akademik destek vermektedir. 2018 yılının ilk çeyreğinde resmi başvurumuzu yapmayı planladık" dedi. 
Kaliteli üretim konusunu ele alan Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürü Murat Küçükçakır ise, "Kalite, bizim bildiğimiz kalite mi yoksa dünyanın kabul ettiği kalite mi? Üretimi, her aşamasında kaliteyi düşünerek yapmalıyız" dedi. Zeytinden önce ağacın ve toprağın beslenmesi gerektiğine dikkat çeken Balıkesir Ticaret Borsası Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker de, Balıkesir Ticaret Borsası yerleşkesi içindeki toprak analiz laboratuarının nasıl çalıştığı konusunda bilgi verdi. 
"İTALYA'DAKİ HASATLIK BÖLGEMİZDE YOK AMA HASTALIĞI TAŞIYAN BÖCEKLER BÖLGEMİZDE"
Zeytin hastalıkları konusunda bilgi veren Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Zafer Bozgül, "İyi yağ ve kaliteli ürün için hastalık ve zararlılarla mücadele etmek gerek. Bölgede üretim açısından sıkıntıya sokan hastalık ve zararlılar arasında en yaygını zeytin sineği. Zeytin sineğinin iklim olarak en iyi yaşadığı ve tercih ettiği yer bölgemiz. Bir dişi sinek 200-250 yumurta bırakır, sinek yumurtayı bırakmadan önce üzerine bir mücadele sistemi var. Körfez bölgesinde 250 noktada tuzaklama var. Sinekle mücadelede kültürel önlemlerin yanı sıra biyolojik mücadele, biyo-teknik mücadele ve kimyasal mücadele yöntemleri var. Kimyasalların hepsi doğaya zararlı ama zararı en aza indirgemek için yapılan bir sistem" dedi. Ağaçların kurumasına ve verimin düşmesine neden olan dal kanseri, halkalı leke ve zeytin güvesi zararlısından da bahseden Bozgül, üreticileri İtalya'da görülen ve 1 buçuk milyon ağacın kesilmesine yol açan hastalık konusunda da uyardı.
"ZEYTİNYAĞI HASSAS VE EMEK İSTEYEN BİR KONU"
Ayvalık zeytinyağının coğrafi işareti ve kalitedeki yerine değinen Kırklareli Üniversitesi Ekonometri Bölümü Araştırma Görevlisi ve Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuarı Panel Lideri Dr. Suzan Kantarcı Savaş, kusurların zeytinyağını nasıl etkilediğini anlattı. Ağacın yetişme koşulları, iklim özellikleri, toprağa ve ağaca bakım, hasadın yapılma koşulları, zamanı ve işlenme şeklinin zeytinyağının kalitesini etkilediğini belirten Savaş, "Zeytinyağı hassas ve emek isteyen bir konu. Kaliteyi önemsiyorsak bu konulara önem vermeliyiz" dedi. 

FOTOĞRAF
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!