Akademisyenlere makale yazma eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Akademisyenlere makale yazma eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 12:13

Akademisyenlere makale yazma eğitimi

Haberin Devamı

BURSA, (DHA)- ULUDAĞ Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, uluslararası dergilerde yayın yapmak isteyen araştırmacılar ve akademisyenler için eğitim semineri düzenledi.



Eğitimin öncesinde Uludağ Üniversitesi Kütüphanesinin abone olduğu e-kaynaklar (e-dergi, e-kitap vb.) ve erişilebilirliği açısından Türkiye’de diğer üniversiteler ile karşılaştırıldığında önemli bir noktada olduğu belirtilerek, Kütüphane E-Kaynaklar birim sorumlusu Aykut Bayraktar tarafından Kütüphanenin abone olduğu veritabanlarının etkin kullanımına yönelik bilgiler verildi. Rektörlük A Salonu ile Kütüphane Seminer Salonunda yoğun bir katılımla iki ayrı oturumda gerçekleşen eğitimde konuşan Wiley Yayınevi Türkiye Temsilcisi Duygu Paçalı, etki değeri yüksek uluslararası dergilerde yayın yapmanın püf noktalarını anlattı.



Seminerde, bilimsel makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar, dergi seçimi, gönderilmeye hazırlama, sunum ve değerlendirme süreci, düzeltme, yazım kuralları, etik, kabul ve ret sonuçlarına verilecek yanıtlar, uluslararası indekslerde ve açık arşivlerde görünebilirlik gibi konularda bilgiler verildi.



Duygu Paçalı, doğru makale yazımı ile ilgili önemli noktalara dikkat çekerek, bir makalenin yayın aşamasında ret yanıtı almasına neden olacak konulara dikkat çekti.



Paçalı, bilimsel makaleyi oluşturan parçaların; başlık, yazarlar, özet, anahtar kelimeler, giriş, yöntemler, bulgular, tartışma ve sonuç, kaynakça gibi bölümlerden oluştuğunu belirterek, bilimsel bir makalede dikkat edilmesi gerekenleri şu ifadelerle anlattı:



“Bilimsel bir makalede başlık çok önemlidir ve anahtar kelimeleri içermelidir. Yazar listesinin doğru sıralandığından, özetin iyi yapılandırılmış olduğundan, ana bölümün öz ve bilimsel olarak yazıldığından ve de kaynakça kısmını dikkatli kontrol ettiğinizden emin olun, bunun için mümkünse yazılım (Mendeley vb.) kullanın. Bunun dışında kullanılan İngilizce için gerekirse ana dili İngilizce olan birinden ya da bu alanda çalışan bir meslektaşınızdan kontrol etmesini isteyin veya profesyonel bir yardım alın.”



Duygu Paçalı, konuşmasının son bölümünde ise makalenin yazılması kadar gönderileceği dergi seçiminin de önemli olduğunu, zamanları sınırlı olan editörlerin ilk önce başlık, sonra sırasıyla özet, kapak yazısı, şekiller ve metin sunumuna bakacağını belirterek; çifte yayın, şaibeli yazarlık, uydurma veriler ve intihalden uzak durulmasını gerektiğini belirtti. Yapılan geniş kapsamlı bir araştırmaya göre, “Son makalenizi düzelttiniz mi?” sorusuna, araştırmacıların yüzde 91’inin evet yanıtını verdiğini dolayısıyla kimsenin mükemmel olmadığını ve bu süreçte vazgeçmeden ve moral bozmadan devam edilmesi gerektiğini söyledi.



Makalenin yayınlanmasının ardından görünür olmanın ve pazarlamanın önemine dikkat çeken Paçalı, “Yayınlarınızı sosyal medya araçları, konferanslar vb. platformlarda tanıtın ve daha çok kişiye ulaşın” diye konuştu.



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!