Akademisyenler öğretmenlik yaptı, başarı arttı

Güncelleme Tarihi:

Akademisyenler öğretmenlik yaptı, başarı arttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2015 15:52

‘Okulda Üniversite Modeli’ projesiyle 2014-2015 eğitim öğretim yılında 4 öğretim üyesi Ayazağa İlköğretim Okulu’nda matematik derslerine girdi. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden akademisyenlerse öğrencilere iki ders dönemi boyunca danışmanlık yaptı. Projenin geliştiricisi Prof. Dr. Mustafa Özcan yıl sonu değerlendirme toplantısında, “Akademisyenlerimizin ders verdiği sınıflarda matematikteki performans yüzde 46 arttı” dedi.

Haberin Devamı

Akademisyenler öğretmenlik yaptı, başarı arttı
‘Okulda Üniversite Modeli’ projesiyle yıl boyunca akademisyenler ortaokul 5’inci sınıfların matematik dersine girdi. MEF Üniversitesi’nin geliştirdiği proje Eylül 2014’ten itibaren uygulanıyor. Projeyle üniversitenin matematik öğretmenliği bölümünden dört öğretim üyesi, dezavantajlı bir bölgede yer alan Ayazağa İlköğretim Okulu’nda 5’inci sınıflarda matematik öğretmeni olarak görev yaptı. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) Bölümü Öğretim Üyeleri ise aynı okulda öğrencilere danışmanlık hizmeti verdi. Projenin geliştiricisi Prof. Dr. Mustafa Özcan ‘Okulda Üniversite Modeli’ değerlendirme toplantısında şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Akademisyenlerimizin ders verdiği sınıflarda matematikteki performans yüzde 46 arttı. Amacımız öğretemeyen dezavantajlı okulları öğreten okullar haline getirmek. Üniversiteyi öğretim üyesi ve araştırma projeleriyle okullara taşırsak bunu yapabiliriz. Okulda Üniversite Modeli’nin bütün boyutlarının uygulamaya konması için dört yıllık bir zaman dilimine ihtiyaç var. Ayazağa İlköğretim Okulu’nda beş tane beşinci sınıf var. Dördünün matematik dersini üstlendik. Matematik öğretmenliği bölümündeki dört öğretim üyemizin bu sınıfların matematik dersini okutması için ücretli öğretmen olarak atamasını yaptırdık. Önümüzdeki yıl İngilizce ile devam edeceğiz.”

Matematik başarısında yüzde 46 artış

Ayazağa İlköğretim Okulu’nda öğrencilere ilköğretim matematik öğretmenliği akademisyenlerinin geliştirdiği bir programla matematik dersi verildi. Bir ön test yapıldı. Konu anlatıldıktan sonra yapılan son test ile öğrencinin gelişimi izlendi. Ayrıca açık uçlu sorular ile 20 dakikalık soru-cevap çalışmaları yapıldı. Sınıf içinde tartışma ortamı yaratılarak, öğrencilerin işbirliği yapması sağlandı. Öğrencilerin öğrenme ve eleştirel düşünebilme becerileri gelişti. Aynı test benzer demografik özelliklere sahip farklı bir ilköğretim okulunda da uygulandı. Ayazağa İlköğretim Okulu’nda bu testin sonucunda tüm şubelerin ortalamasında yüzde 46’lık bir öğrenme artışı tespit edildi.

Haberin Devamı

Akademisyenler öğretmenlik yaptı, başarı arttı
“Hangi yöntemlerin daha iyi olduğunu gördük”

Yrd. Doç. Dr. Zelha Tunç (MEF Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Bölüm Başkanı-Okulda matematik derslerine girdi)
Öğretim üyeleri olarak zamanımızın yarısını uygulama okulunda yarısını üniversitede geçiriyoruz. Bu sayede öğrencilerin nasıl öğrendiğini, hangi öğretim yöntemlerinin öğrencilerin matematiği anlamalarında daha yararlı olduğunu birebir gözlemleyebiliyoruz. Bunun yanında, işlediğimiz matematik derslerini alanda yapılan araştırmalar ışığında değerlendiriyoruz. Hem birer öğretmeniz, hem de birer akademisyen. Sahada kazandığımız öğretmenlik deneyimi ve akademik bilgimiz bir araya geldiğinde öğretmen adaylarına daha çok yardımcı olabiliyoruz. “İyi öğretmen nasıl olunur” bunu yaşayarak öğreniyoruz. Deneyimlerimizin öğretmen adaylarını zenginleştireceğini düşünüyoruz.

Haberin Devamı

“Matematik dersini nasıl daha iyi öğretebileceğimizi araştırdık”

Yrd. Doç. Dr. Didem Taylan (MEF Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Bölümü - Ayazağa İlköğretim Okulu’nda matematik derslerine girdi)
Yaklaşık 36 hafta süren bu çalışmamız süresince, bölüm olarak üniversitede toplandık. Ayazağa İlköğretim Okulu’ndaki sınıflarımızın haftalık ders planı ve değerlendirme toplantılarını yaptık. Öğrencilere matematik dersini nasıl sevdirip, daha iyi öğretebiliriz konularını tartıştığımız toplantıları da video kaydına alıp, inceledik. Amacımız öğretmenlik deneyimi kazanılması konusunda matematik eğitiminde alan yazınına yeni bir boyut getirmek.’

Akademisyenler öğretmenlik yaptı, başarı arttı
“Riskli davranış gösteren öğrencilere danışmanlık yaptık”

Haberin Devamı

Doç. Dr. Zümra Atalay (MEF Üniversitesi Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Bölüm Başkanı - Projenin danışmanı)
Ayazağa İlköğretim Okulu’nda grup çalışmaları yaptık. 15 riskli davranış gösteren öğrenciyle bır yıl ilgilendik. Atölyeler düzenledik. Okullarda bireysel olarak PDR hizmetlerinde bulunduk. Öğretmen ve velileri seminelerde yurtiçi ve yurtdışından önemli uzmanlarla bir araya getirdik. Ayazağa İlköğretim Okulu’ndaki proje çok kıymetli. Akademisyenler olarak yetiştirdiğimiz öğrencilerin nerelerde çalışacağını daha net gördük. Bu da özellikle dezavantajlı bölgelerde görev alacak öğrencilerimiz için uygun eğitimler konusunda öğretici oldu. Öğrenciler de bize çok ilgi gösterdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!