AK Parti'nin listesi kendi içinde tutarlı

Haberin Devamı

AK Parti İzmir’de ilçe belediye başkan adaylarını birkaç tanesi hariç hepsini dün açıkladı. Bana göre içlerinde “sürpriz aday” olarak nitelendirebileceğimiz isim yok.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, geçen gün Hürriyet Ege’ye yaptığı ziyarette bir sorumuz üzerine aslında bu mesajı vermişti.
“Açıkladığımızda göreceksiniz; hepsi konuşulan isimler... Listeyi yaparken; çok yönlü düşündük. Teşkilatımızın eğilimlerini, kamuoyunun beklentilerini, sivil toplum örgütlerinin görüşlerini, kamuoyu anketlerini dikkate alarak isimleri belirledik” demişti.
Listeye baktığımda şunu görüyorum.
AK Parti geçtiğimiz seçimlerde CHP’nin farklı kazandığı ilçelerde; kamuoyunun yakından tanıdığı, merkeze yakın, deneyimli isimleri aday göstererek, bu dezavantajı lehine çevirmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Konak’ta İzmir milletvekili İlknur Denizli’ye herkes kesin gözüyle bakıyordu. Başbakan Erdoğan’ın son Manisa gezisinde geçirdiği kaza sonucunda ayağı kırılan Denizli yerine bir başka isme şans tanınacağı konuşuluyordu.
Ancak bu talihsiz kazanın bir handikap yaratmayacağı, Denizli’nin merkezde iyi tanınmasının AK Parti açısından bir avantaj olduğu düşünüldü.
Kabul edelim ki; İlknur Denizli son dönemde İzmir siyasetinin en fazla konuştuğu ve takip ettiği isimlerden biri... Başkan Aziz Kocaoğlu’nun eski danışmanlarından olan Denizli; muhalefet dozunu son aylarda gittikçe artırmış, İzmir il örgütü de tam destek vermişti.
İzmir’in önemli ilçelerinden biri olan Bornova’da İlhan Kaya’nın aday gösterilmesi de normaldir. Anavatan döneminde il başkanlığı, belediye başkanlığı, milletvekilliği yapan Kaya’nın Bornova’da
merkez oylarını alabileceği
düşünüldü.

Yine İzmir Ticaret Odası’nın eski Meclis Başkanı Necip Kalkan’ın Karabağlar’da aday gösterilmesi bu stratejinin bir parçası gibi gözüküyor. Kalkan İzmir’in sevdiği isimlerden biridir; tabii bu tanınmışlığın sandığa nasıl yansıyacağını göreceğiz.
Cemil Şeboy; farklı dönemlerde ve farklı partilerde belediye başkanlığı yapmış bir isim. Bucalıların çok yakından tanıdığı biri... Şeboy’un da adaylığı sürpriz değil.
Karşıyaka AK Parti için önemli ilçelerden biri... Açıklanan listede Karşıyaka’nın olmaması; buradaki arayışın devam ettiğini gösteriyor. Karşıyaka’daki adayın özellikle ilçenin sahil şeridindeki farkı azaltacak bir isim olması isteniyor. Nitekim Urla’da da Karşıyaka’daki özelliklere sahip bir isme şans tanınması bekleniyor.

Haberin Devamı

Özetle...
AK Parti’nin üç tanesi hariç İzmir ilçe aday listesi kendi içinde tutarlı gözüküyor. Elbette bazı partililer ve ilçe teşkilatları memnun olmadıklarını ifade ediyorlar. Ama listenin bütününe bakıldığında; merkezde en fazla oyu alabilecek ve tanınmış, iyi bilinen isimlere şans tanındığını görecekler...
İzmir’de asıl yük; Binali Yıldırım’ın üzerindedir.
İlçelerde hangi aday olursa olsun; genel stratejiyi belirleyen ve sürükleyecek olan kişi Yıldırım’dan başkası değildir.

Şimdi sıra CHP’de

Bu bir satranç... Bazı yerlerde AK Parti CHP’yi bekledi, bazı yerlerde de tam tersi oldu. AK Parti’nin İzmir’de CHP’den önce davranması normaldi; çünkü CHP’de mevcut başkanlardan bazılarının değişeceği söyleniyor. Kabul edelim ki; değişim zordur. Bunu hem teşkilata, hem de kamuoyuna açıklamak zorundasınız. AK Parti’de üç ilçe haricindeki isimler belli olduğuna göre CHP, Şubat’ın ilk haftası olarak gözüken takvimi de erkene alabilir. Bu tabii Parti Meclisi’nin toplanmasına bağlı... Türkiye’de son yaşananlardan sonra 30 Mart’ın yerel seçim olmaktan çıktığını, kampanyanın bir genel seçim havasında geçeceğini söyleyenler çok... Buna kısmen katılmakla birlikte; önümüzde daha iki ayın olduğunu hatırlatmak isterim. Ne olursa olsun; yerel seçimlerde kimin aday gösterildiği çok önemlidir. AK Parti merkezde, önemli gördüğü ilçelerde tanınmış, tecrübeli siyasetçileri tercih etti. Bakalım; CHP bu listeyi nasıl değerlendirecek ve kendi taktiğini hangi stratejiler üzerine kurgulayacak. Kamuoyunda bir değişim beklentisi olsa da; listelere bunun yansımasının sınırlı olacağını düşünüyorum. Bunu da yakında hep birlikte göreceğiz.



Yazarın Tüm Yazıları