AK Parti'den 6 sıkıntılı konu için 'doğrusu bu' metni

Güncelleme Tarihi:

AK Partiden 6 sıkıntılı konu için doğrusu bu metni
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2017 21:15

AK Parti, başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliğinin içeriğinin kamuoyuna doğru anlatılması için çalışma yaptı. Anayasa paketinde, yanlış anlaşıldığı ve muhalefet tarafından yanlış anlatıldığı iddia edilen 6 sıkıntılı konu belirlendi. Bu konuların halka anlatılması için özel metinler hazırlandı. AK Parti Strateji Ekibi, ‘yalanlar ve gerçekler’ başlıklı bir çalışma kaleme aldı.

Haberin Devamı

Partinin belirlenen sözcüleri tarafından illerde seçmene anlatılması için hazırlanan başlıklar özetle şöyle:

1- 18 yaşında milletvekilliĞİ Bu düzenleme 18-24 yaş arasında gençleri kapsıyor. Bunları temsilen milletvekili yapılacak kişilerin AK Partililerin akraba ve oğulları olacağı iddiaları doğru değil. TBMM’de halen görev yapan en genç milletvekillerinin hiçbiri, AK Partililerin yakını veya akrabası değil. Parti yöneticileri ve milletvekilleriyle hiçbir kan bağı olmadığı gibi, halkın içinden babaları esnaf, bakkal ve manav olan kişilerin çocukları.

2- 600 milletvekili Türkiye’de milletvekili sayısı, nüfusun artışına bağlı olarak düzenli olarak artmıştır. Nüfusa bağlı olarak 450’den 550’ye çıktı. 600 milletvekili, artan nüfus için ihtiyaç. Avrupa ülkelerinin nüfusları ve milletvekili sayılarına bakıldığında bu görülür. Avrupa ülkelerinde, 53 bin kişiye bir milletvekili düşerken, Türkiye’de 143 bin kişiye bir milletvekili düşmektedir. Bir vekilin, bu kadar yoğun bir kitlenin sorunlarına yardımcı olması zordur.

Haberin Devamı

3- Vekiller iki yılda emekli olacak CHP’nin gündeme getirdiği bu konu doğru değil. Milletvekilleri, iki yıl sonra emekli edilmiyor, sadece milletvekili emekliliğini hak ediyor. Emekli maaşı alabilmek için normal emeklilik süresini doldurmaları gerekiyor.

4- Tek adamlık 24 milyon seçmenin oy verdiği bir kişinin tek adamlığından söz edilemez. Halk tarafından tercih edilerek seçilmiş biri için tek adam benzetmesi kabul edilemez. Türkiye’de yönetim sisteminde zaten eş başkanlık yoktur. Mevcut sisteminde tek bir sorumlu, tek bir lider üzerine kuruludur. Karar almak ve uygulamak için bu gereklidir.

5- Rejim değişiyor tartışmaları Düzenlemenin hiçbir yerinde rejim değişikliğine ilişkin unsur yoktur. Rejimin güvencisi Anayasa’nın ilk dört maddesidir. Yapılan düzenlemede ilk dört maddeye ilişkin herhangi bir değişlik yoktur. Bu rejim değil, sistem değişikliğidir.

6- Cumhurbaşkanı kararnamesi Bu kararnameyle cumhurbaşkanının tek başına her şeyi yapacağı ve Meclis’e hiç ihtiyaç olmayacağına ilişkin iddialar doğru değildir. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanun kükmünde kararname aynı değildir. Sadece yürütmeye ilişkin kararlar alınacaktır. Hak ve özgürlüklerle ilgili sınırlandırma yapılmayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!