AK Parti o ilde 1 oyla kazandı, CHP itiraz etti

Güncelleme Tarihi:

AK Parti o ilde 1 oyla kazandı, CHP itiraz etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2014 05:43

Yalova’da 30 Mart yerel seçimlerinde AK Parti adayı Yakup Koçal, rakibi CHP adayı Vefa Salman'ı sadece 1 oy farkıyla geçerek yeniden belediye başkanlığını kazandı.Bu arada CHP'liler, 152 oy farkla seçimi kazandıklarını iddia ederek İl Seçim Kuruluna itirazda bulundu.

Haberin Devamı

Yalova genelinde 149 bin 818 seçmen 550 sandıkta oy kullandı. Seçimin en çekişmeli geçen illerin başında gelen Yalova'da merkezde de 85 bin 561 seçmen 299 sandıkta tercihlerini belirledi. Saat 17.00'da başlayan ve 04.30'a kadar süren tartışmalı sayımlardan sonra, Yalova Belediye Başkanlığı'na, sadece bir oy farkla yeniden AK Parti Belediye Başkan Adayı Yakup Bilgin Koçal'ın kazandığı açıklandı. Yalova Seçim Kurulu Başkanı Ali Karadağ'ın doğruladığı bu bilgilerden sonra Koçal'ı, CHP adayı Vefa Salman ve MHP adayı Ahmet Kaplan izledi.

Yalova’nın ilçeleri Altınova, Çiftlikköy, Termal ve Armutlu’da AK Parti, Çınarcık’ta ise CHP kazandı.

12 Aralık 1958 yılında Yalova'da doğan Yakup Bilgin Koçal, ilköğretimini Yalova'da tamamladıktan sonra orta ve lise eğitimi için yatılı olarak gittiği İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdi. Yüksek öğretimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlayan Koçal, 1982 yılında Mühendislik Fakültesi'nden Endüstri Mühendisi olarak mezun oldu. İş hayatına özel sektörde devam eden Koçal, 1992 yılında Özel Öncü Eğitim Kurumları’nı kurdu ve çeşitli taahhüt işleriyle iş hayatını sürdürdü. İş hayatının yanı sıra, Yalova Devlet Hastanesi Vakfı Kurucu Başkanlığı, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Anavatan Partisi Kurucu İl Başkanlığı, TUFAG Folklor Derneği Başkanlığı ve Yalova Spor Kulübü Başkanlığı gibi çeşitli görevlerde bulundu. Yakup Bilgin Koçal, 1999-2004 döneminde ANAP'tan Yalova Belediye Başkanı olarak görev yaptı. Koçal, 2009 yılında Demokrat Parti'den yeniden Yalova Belediye Başkanı seçildi ve daha sonra partisinden istifa edip önce bağımsız, ardından da AK Parti'ye geçti. Evli ve 3 çocuk babası olan Koçal, iyi derecede Almanca ve İngilizce bilmektedir.

Haberin Devamı

İNCE'DEN TEPKİ

Bu arada CHP'liler, 152 oy farkla seçimi kazandıklarını iddia ederek İl Seçim Kuruluna itirazda bulundu. AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ise farkın Koçal lehine 1 değil 106 olması gerektiğini öne sürerek, oyların yeniden sayılmasını isteyeceklerini bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 1137 numaralı sandığa ait tutanağın hatalı düzenlendiğini savundu.

Bu sandıkta oylarının 154 olması gerektiğini ancak 1 olarak yazıldığını ileri süren İnce, şöyle konuştu:

"Bizim oyumuz HDP'ye yazılmış. Yani bize 1 yazılmış, HDP'ye 154 yazılmış. Dolayısıyla bizim 153 oyumuz daha var orada ve birleştirme tutanaklarında AKP 1 oy öndeymiş gibi görülüyor. Hemen itirazımızı avukat arkadaşlarımız, yönetici arkadaşlarımız yaptı. 152 oyla seçimi kazanmış bulunuyoruz. Her şey ortada, net. Onların da itirazları olabilir ama bu artık bir maddi hata olmuş. Ayrıca iptal oylara, şunlara, bunlara itirazlar olabilir. Biz de onlar da edebilir. O ayrı bir konu, buradaki maddi hata ayrı bir konu. Yani 154 oyumuz 1 olarak yazılmış. Bu, sonucu belirliyor. İtirazlarla 3-5 oy değişir ama 153 oy değişmez. Belediye Başkanımız Sayın Vefa Salman'dır. Hayırlı uğurlu olsun."

Bir gazeteci, İnce'ye, AK Parti'lilerin de itirazda bulunacağını hatırlattı. Bunun üzerine İnce, "Orada 153 oyumuz sisteme dahil edilmemiş. Dolayısıyla biz 152 oyla öndeyiz demektir. Bunu bildikleri halde Çin işkencesi çektiriyorlar. Sırf 2 gün itiraz sürelerini kullanmak, 2 gün daha belediye başkanını koltukta oturtmak için bu oyunlara başvuruyorlar. Bunlara gerek yok" değerlendirmesinde bulundu.

Coşkun ise dün akşamın ilk saatlerinde CHP'nin az bir farkla önde göründüğünü ancak daha sonra Koçal'ın farkı kapatarak üstünlüğü eline geçirdiğini söyledi.

Şu anda Koçal'ın 1 oy farkla önde bulunmasının geçerli olduğunu dile getiren Coşkun, "İtirazlar tabii var. O itirazların değerlendirmesi yapılıp neticeleninceye kadar Belediye Başkanımız Yakup Bilgin Koçal'dır. Onların da itirazları var, bizim de yeni itirazlarımız var. Yeni bulgular, gelişmeler var. Şu anki hesabımıza göre, yaptığımız son incelemelere göre bizim aldığımız oyların başka partiye gitmesiyle arada 106 oyluk bir fark var. Bize göre 106 oyla seçimin galibiyiz, öndeyiz" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!