‘AK Parti, MHP, BBP’yi değerlendirdi: ‘Yeni bir ittifak değil’

Güncelleme Tarihi:

‘AK Parti, MHP, BBP’yi değerlendirdi: ‘Yeni bir  ittifak değil’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2018 22:29

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti, MHP ve BBP’nin seçim ittifakına yönelik soru üzerine “Referandumda da birlikte hareket etmişti. Bu yeni bir ittifak değil. Biz demokrasiyi savunanlarla dayanışma içinde olacağız” dedi.

Haberin Devamı

AB üyesi ülkelerin büyükelçileri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla dün kahvaltıda bir araya geldi. Basına kapalı görüşmede, önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştüğü toplantı ve seçim ittifakı konuları gündeme geldi. Büyükelçilerin görüşünü sorduğu Kılıçdaroğlu, AK Parti, MHP ve BBP’nin seçim ittifakıyla ilgili “AKP, MHP ve BBP referandumda da birlikte hareket etmişti. Bu yeni bir ittifak değil. Türkiye’de demokrasiyi ve otokrasiyi tercih eden iki kesim var. Biz demokrasiyi savunan kim varsa dayanışma içinde olacağız, birlikte hareket edeceğiz. Ama otokrasiyi savunanlar da zamanla demokrasiyi tercih edecektir” dedi. Kılıçdaroğlu, erken seçim ihtimali ile ilgili soruya da “Eğer erken seçim olacaksa, AKP kendisi için avantajlı olduğu anda seçime gider. Bunun kararını tek başına verecek olan saraydır. Bu konuda hükümetin yetkisi yok” diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

OHAL’E TESLİM TÜRKİYE

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa ziyareti sırasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’ye AB’ye tam üyelik dışında alternatif öneri getirerek ortaklık önermesinin anımsatılması üzerine, “Şu anda hukuk askıya alınmış, OHAL’e teslim olmuş bir Türkiye için AB hayali kurmuyoruz. Ama yeniden demokrasiyi ve hukuku tesis ettiğimizde tam üyelik dışında başka statü düşünmüyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin dış politikasını eleştirerek, “Biz ABD, AB ve diğer ülkelerle işbirliği ve anlayışı esas alan, Türkiye’nin çıkarlarını ön planda tutacak yeni bir dış politika vizyonu getireceğiz” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, seçimlerde sandık güvenliği ile ilgili sorulara da “AGİT ve Avrupa Konseyi seçim güvenliği ile ilgili raporlar hazırladı. Biz de gönüllü sivil toplum örgütü ve platformlarla sandık güvenliği sağlama çabası içindeyiz” yanıtını verdi.

DEMOKRASİYLE BÜTÜNLEŞMEK

Toplantının sonunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ile AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ortak açıklama yaptı. Yılmaz, “Türkiye’nin AB değerleriyle, demokrasiyle tekrar bütünleşmesi, insan haklarıyla tekrar uyumlu bir ülke haline gelebilmesi için çaba sarf ediyoruz” dedi. Berger de verimli bir görüş alışverişinin olduğunu belirtti.

BAKMADAN GEÇME!