AK Parti: ABD ziyareti TBMM'de görüşülsün

Güncelleme Tarihi:

AK Parti: ABD ziyareti TBMMde görüşülsün
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2001 16:11

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yakış, Başbakan Bülent Ecevit`in, ABD`ye gitmeden önce, Irak ve Afganistan konusunda, TBMM`de genel görüşme açması veya siyasi parti liderleriyle görüşmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yakış, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ABD`nin Afganistan`a yönelik operasyonu ve Irak`a bir müdahale olasılığını değerlendirdi. Başbakan Bülent Ecevit`in, Ocak ayı ortasında ABD`ye gideceğini anımsatan Yakış, bu ülkede bazı çevrelerin, Irak`a müdahaleden yana tavır sergilediğini ifade etti.

Irak`a yönelik olası bir harekattan en çok etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olacağını belirten Yakış, "Gerçi Türkiye, çeşitli düzeylerdeki yetkililerin ağzından, Irak`a yönelik bir askeri harekatakarşı olduğunu açıklamıştı. Fakat ABD yetkililerinin gözünde daha etkili olacak bir davranış, Başbakan`ın, parlamentomuzu arkasına almasıdır" dedi. Irak`a yönelik bir harekatın, Afganistan harekatı kadar kolay olmayacağını vurgulayan Yakış, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Çünkü Irak`ın, hava saldırılarına direnme ve karşı koyma gücü, Afganistan`dan fazladır. Ayrıca, Saddam`ın 11 Eylül saldırılarıyla ilişkisi olduğu yolunda bir iddia ileri sürülmemiştir. Rusya, ABD`nin Irak`a müdahalesine karşı olduğunu açıklamıştır. Fransa ve Çin de böyle bir müdahaleye mesafeli durmaktadır.

Bizim açımızdan bu saydıklarımın hepsinden daha önemli bir neden, Irak`a müdahale konusunda, Türkiye`nin özel durumundandır. Böyle bir harekatta, Türkiye`ye düşecek sorumluluk, bölgedeki öteki ülkelere düşecek sorumluluktan daha büyük olacaktır. Bu nedenle Türkiye`nin tutumu, ABD`nin kararında daha büyük bir ağırlık taşıyacaktır. Biz, buna dayanarak, Türkiye`nin ABD ile pazarlığa oturup, bazı tavizler karşılığında böyle bir harekata destek vaat etmesini öneriyor değiliz.

ABD, Irak`ın toprak bütünlüğünün korunmasına, Türkiye kadar, kendisinin de saygılı olduğunu ve harekatın amacının, Saddam`ı devirmekle sınırlı kalacağını söylemektedir. Irak`ın Saddam`dan kurtulmasını biz de istiyoruz. Fakat, bu sorunun, bölge gerçeklerine yabancı uzmanlar tarafından hazırlanacak senaryolarla çözümlenmeye çalışılması ihtiyatsız bir davranış olacaktır. Çünkü her şeyden önce Saddam`ı devirme hedefine ulaşabileceği kesin değildir."

Haberin Devamı

Yakış, Başbakan Ecevit`in, ABD ziyaretinde bu konudaki, 'gerçekçiliği elden bırakmayacağını ümit ettiklerini' söyledi.

Afganistan sorununa da değinen Yakış, Afganistan`da geleceğin şekilleneceği dönemde, Türkiye`nin rol sahibi olması gerektiğini ifadeetti. Yakış, "Başbakan ABD`ye gitmeden önce, Irak ve Afganistan konusunda, TBMM`de genel görüşme açmalı veya en azından siyasi parti liderleriyle görüşmelidir" dedi.

Yakış, tüm bu gelişmelerin, Türkiye`nin ekonomik açıdan, belki de tarihinin en zor dönemine rastlamasının büyük bir şansızlık olduğunu belirterek, "Ekonomik açıdan bu kadar güçsüz durumda bulunan bir ülkenin, pazarlık gücü de o ölçüde az olacaktır. Ekonomik sorunlarımızın çözümlenmesine ABD`nin sağlayacağı desteğe karşılık, buülkenin dile getireceği isteklere fazla karşı çıkılmaması eğilimleri olabilir. Halkımız, uzun vadeli çıkarlarımızı, kısa vadeli çıkarlarımız uğruna taviz verilmesine razı olmaz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin, "Başbakan Ecevit`in, ABD ziyaretinde, Irak`a müdahale konusunda baskı yapılacağı görüşünde misiniz?" sorusu üzerine Yakış, bugün bazı gazetelerde Türkiye ile ABD arasında centilmenlik anlaşması olduğunun yazıldığını söyledi. Ancak her şeye rağmen, ABD`deki iç dinamikler nedeniyle bazı çevrelerin, Irak`a müdahale fikrini yönetime kabul ettirmeye çalıştığını ifade eden Yakış, görüşmelerde, müdahale görüşünün gündeme gelebileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!